AK Gençliğin Buluşma Noktası
Eğitim ve Öğretim Üniversiteler ve Üniversite Öğrencileri, Ak Parti Forum lise, ilköğretim ve okul öncesi eğitimi; İmam Hatip ve Açıköğretim.

Stil
Seçenekler

Alt 07-25-2009, 13:05   #1
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart Sınavsız Üniversiteli Olma Şansı

Advis Danışmanlık da bir çok seçeneğin sunulduğu Macaristan’da eğitim sunuyor

Advis Akademik Danışmanlık 29-30 Temmuz tarihlerinde Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Konya ve Adana’da ‘Yurtdışında Üniversite Tanıtım Seminerleri’ düzenliyor. Seminerlerde başta Macaristan olmak üzere İngiltere, ABD, Kanada, Avustralya, Polonya ülkelerindeki okullarla ilgili detaylı bilgi veriliyor. Balkan Ülkeleri Bölümü Başkanı Ayşe Yalçın’ın verdiği bilgiye göre Macaristan, İngilizce eğitimi veren ve YÖK tarafından tanınan üniversiteleri ile ÖSS’de istediği bölümü kazanamayan öğrenciler için bir alternatif teşkil ediyor.
Yalçın ‘Hiç dönem ya da sene kaybetmeden 2009 Eylül’de İngilizceniz yeterliyse doğrudan bölüme, altyapınız yetersizse hazırlık bölümüne başlayabilirsiniz’ dedi.
FİYATLAR TÜRKİYE’DEKİ GİBİ
Macaristan, 300-500 yıllık köklü eğitim geçmişi olan üniversiteleri ile kaliteli bir eğitim sunmayı hedefliyor. Eğitim ücretleri de Türkiye’deki vakıf üniversiteleri ile aynı ve ortalama 5 bin-8 bin Euro yani 10 bin-15 bin TL civarında. Ayşe Yalçın Macaristan’daki yaşam koşullarını şöyle anlatıyor: ‘Macaristan’da genel olarak konaklama, ulaşım, yeme-içme gibi yaşam giderleri Türkiye’dekinden pek farklı değil. Kiralanacak olan daireler genelde temiz ve mobilyalı. Genel olarak yemekleri damak tadımıza uzak değil, ayrıca pek çok Türk restoranı, marketi ve kasabı var. Tüm şehirlerde toplu taşıma çok rahat ve gece geç saatlere kadar çalışıyor.
Herşey bitmedi, gevşemek yok!
Eğitim Uzmanı Cihat Şener, bu yoğun ve stresli dönemde sadece bu konuya yoğunlaşan öğrencilerin bazı önemli şeyleri unuttuğunu dile getirdi. Şener ‘Unutmamamız gereken ilk şey, tercih listesini yollayınca her şeyin bitmeyeceği, aksine her şeyin yeni başlayacağı. Puanın yüksekse ve istediğin bir bölümü tutuyorsa seni sıkı günler bekliyor. Çünkü artık geri dönemezsin ve başarı grafiğin aşağıya doğru olamaz. Sakın gevşeme. Üniversitenin ilk yılları çok önemlidir. ‘Nasıl olsa kazandım buraya kadar’ dersen batarsın. Şimdi dört elle sarılmalısın ve üniversite hayatında başarılı olmalısın’ dedi.
Bölümleri tanıyalım
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ
İnşaat mühendisliği programı, her türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, liman, kanalizasyon, su şebekesi vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim yapar.
Okutulan belli başlı dersler: İnşaat mühendisliği programında matematik, fizik, kimya gibi temel bilimler, uygulamalı mekanik, malzeme davranışı, mukavemet ve topografya ile bilgisayar uygulamalarına ağırlık verilir.
Çalışma alanları: Bu dalların başlıcaları, yapı mühendisliği, temel mühendisliği, su mühendisliği, malzeme bilimi, ulaşımdır. İnşaat mühendislerinin Bayındırlık, Orman, Tarım ve Köyişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ulaştırma Bakanlıkları’nda, DSİ ve Karayolları Genel Müdürlükleri’nde iş bulma olanakları bulunuyor.

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ
Makine mühendisliği programı, her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüştürüm sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi ve üretiminin planlanması konularında eğitim ve araştırma yapar.
Okutulan belli başlı dersler: Makine mühendisliği programında matematik, fizik, kimya, geometri, teknik resim, termodinamik, ısı transferi, akışkanlar mekaniği, mekanik, makine elemanları, makine tasarımı, nükleer enerji ve enerji dönüştürüm sistemleri verilir.
Çalışma alanları: Makine mühendisi, çalıştığı kurumun yapısına göre, her türlü mekanik sistemlerin, gaz ve buhar tribünlerinin, pistonlu kompresörlerin, nükleer reaktörlerin, içten yanmalı motorların, soğutma, ısıtma, havalandırma sistemlerinin tasarımını yapar, geliştirir.
Öğrenciler soruyor
Soru: SAY-2 puanım 355.223, başarı sıram da 7.800. Elektrik veya Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümlerinde okumak istiyorum. İstanbul, Ankara ve İzmir’de okuyabileceğim üniversitelerden bir tercih listesi yaparsanız sevinirim.

Üniversite Bölüm 2009 Genel Kont. 0,8 AOBP'li En Küçük Puan
TOBB EKO.VE TEK. ÜNİ. Elektrik-Elektonik Müh. (Burslu) 17 3,730 357,844
İSTANBUL TEKNİK ÜNİ. Elektronik Mühendisliği 100 4,620 355,986
BİLKENT ÜNİ. Elektrik-Elektronik Müh. (Destek Burslu) 20 7,125 351,521
FATİH ÜNİ. Elektrik-Elektronik Müh. (Burslu) 6 7,219 351,375
HACETTEPE ÜNİ. Elektrik-Elektronik Müh.(İngilizce) 100 9,038 348,469
YILDIZ TEKNİK ÜNİ. Elektronik ve Haberleşme Müh. 110 12,880 343,187
EGE ÜNİ. Elektrik-Elektronik Müh. 70 13,470 342,456
YEDİTEPE ÜNİ. Elektrik-Elektronik Müh. (Başarı Burslu) 10 13,630 342,241
FATİH ÜNİ. Elektrik-Elektronik Müh. (Türkçe)(Burslu) 6 14,139 341.59
DOKUZ EYLÜL ÜNİ. Elektrik-Elektronik Müh. (İngilizce) 90 15,048 340.53
İZMİR YÜK. TEK. ENS. Elektronik ve Haberleşme Müh. (İngilizce) 40 15,312 340,231
İlahiyat dersleri İngilizce olacak
Ankara Üniversitesi (AÜ) İlahiyat Fakültesi’nde açılan yeni bölümde, gelecek yıldan itibaren yabancı ülkelerden gelecek öğrenciler İngilizce ilahiyat eğitimi alacak. Eğitim süresi 5 yıl olacak bölümde, öğrenciler, bir senelik hazırlığın ardından temel İslam bilimlerinin yanında felsefe ve teoloji ağırlıklı eğitim görecek. Derslere İngilizce İlahiyat’a ilk yıl 25-30 öğrenci alınması planlanırken, bunun yüzde 80’ini Avrupa’dan, Afrika’ya, Ortadoğu’dan Balkanlar’a yabancı öğrenciler oluşturacak. n AA
Katsayı sistemi Anayasa’ya uygun
Üniversiteye girişteki katsayı değişikliğinin ülkeye ve ortaöğretime çok önemli katkılar sağlayacağına inandığını söyleyen Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, iddiaların tersine düzenlemenin Anayasa’ya aykırı bir yönü bulunmadığını belirtti. Çubukçu ‘Katsayı değişikliğinin ülkemize, ortaöğretime çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Zira öyle söylendiği gibi değil. Öğrencinin lisede seçtiği sayısal bölüm veya sözel bölümle ilgili tercihini sınırlandıran o yöntemi de ortadan kaldırdı ki ben en çok bu kısmını önemsiyorum’ dedi.
YÖK’Ü KUTLUYORUM
Çubukçu ‘Sınavın iki aşamalı olması, ikinci aşamanın da çeşitli bölümlerden oluşması, öğrencinin istediği sınava girmesi, bu stresi yaşamaması, soruların sayısının düşürülmesi gibi çok anlamlı bir değişiklik oldu. YÖK’ü ve emeği geçenleri kutluyorum’ dedi.
2010 üniversite puanları açıklandı
2009 ÖSS’nin puan kılavuzu henüz yeni açıklanmış ve üniversite adayları daha tercihlerini tamamlamamışken, şimdi de 2010 yılında yürürlüğe girecek yeni üniversiteye giriş sınav sisteminin önlisans ve lisasn programlarının puan türleri yayımlandı. Taslak olarak ÖSYM’nin internet sitesinde yayımlanan puan türleri listesinin kesinleşmiş hali 2010-ÖSYS Kılavuzda yayımlanacak. n HABER MERKEZİ

Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)