![]() |
#1 |
![]() Şu anda başbakanımızın önünde olan Yeni Anayasa birçok yenilikle geliyor. Aşağıya ana başlıklar halinde bu değişiklikleri yazıyorum. Sizden de sizin en çok beğendiğiniz 3 değişikliği ve nedenlerini hep beraber tartışmak üzere yazmanızı rica ediyorum.
*Cumhurbaşkanına milletvekili dokunulmazlığı *Köşk'ün atama yetkisi kısıtlanıyor *550 vekilin 100'ü 'Türkiye vekili' olacak *Kürtçe tercümana anayasal güvence *İnternet de Anayasa'da ( çocukları koruma amaçlı ) *Başörtüsü, yükseköğretimde serbest *Tüzükler tarihe karışıyor *Komutanlara Yüce Divan yolu *Türklüğe yeni tanım ( 1982 Anayasası'ndaki 'Türklük' tanımı değiştiriliyor. Anayasa'nın 66. maddesinde yer alan "Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür" ibaresi, "Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkese din ve ırk ayırt edilmeksizin Türk denir"şeklinde değişiyor. ) *Egemenlik milletin *Parti kapansa da vekillik düşmeyecek *YÖK kaldırılıyor *Yargı 'bağımsız ve tarafsız' olacak *Çocuk ve kadınlara jest ( ilk defa bu anayasa ile anayasada çocuk hakları diye ayrı bir bölüm olacak ) *HSYK ve YAŞ'a yargı yolu açılıyor En beğendiğiniz 3 maddeyi tartışalım lütfen. Saygılar.
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() bu yeni anayasanın ülkemize çok şey getireceği belli
ama benim için en önemlisi artık inşallah senelerden beri süren bir zulüm bir insanlık dışı muamele kalkıyor Rabbimin izniyle başörtüsü hakettiği davranışı görecek özgür olacak bence en güzel yenillik bu diğer maddeler daha sonra gelir benim için... paylaşım için teşekkürler... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() [b]bu konu daha önce açılmıştı ama pek ilgi görmedi..inşallah bu sefer ilgi görür. ;)
tabi ki ilk önce bu madde:Başörtüsü, yükseköğretimde serbest..benim için bir hayal ama inşallah kabul edilir ve bir an önce yürürlüğe girer ;) büyük bir umutla bekliyorum :-\... ikincisi 550 vekilin 100'ü 'Türkiye vekili' olacak bu yasayla her kesime hitap eden milletvekilleri mecliste olacak.demokrasi adına büyük bir adım ;) Yargı 'bağımsız ve tarafsız' olacak yoruma gerek yok zaten .inşallah o günleri görürüz..aslında bütün maddeler güzel.cumhurbaşkanın yetkileri konusunda sıkıntılar var.gençlikte tartıştığımız zaman bu konu da karşıt fikirler çıkmıştı ama bence bu yasalarla daha iyi olacak.. b] |
|
![]() |
![]() |
#4 | |
![]() Alıntı:
1. Şu anda her ilden toplam 550 milletvekili var,biliyorsunuzdur.Yani her milletvekilinin temsil ettiği bir il var.Bu değişiklik ile 100 milletvekilinin temsil ettiği bir il olmayacak. 100 milletvekili tüm Türkiye'nin milletvekili sayılacak. 2. Egemenlik Milletin: Taslaktaki en radikal değişikliklerden birisi egemenliğin kullanımına ilişkin. 1982 Anayasası'nda yer alan 'yetkili organlar' ibaresi çıkarılıyor. Böylece, kurumların, bürokrasinin millet iradesine karşı yetki kullanmasının önüne geçiliyor. Yeni metin şöyle: "Türk milleti, egemenliğini, Anayasa'nın koyduğu esaslara göre yasama, yürütme ve yargı organları eliyle kullanır." Türkiye'nin AB sürecinde "egemenlik" tartışması yaşanmaması için bir ibare daha eklendi. Egemenliğin kullanımında Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin "istisna" olduğu vurgulandı. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
![]() [b]
Alıntı:
ben birincinı anlatmaya çalışıyım.mesela 100 milletvekili var.diyelim ak parti yğzde 46 oy aldı 46 milletveli girecek mhp yüzde 20 aldı 20 milletvekili saadet yüzde 2 aldı 2 milletvekili girecek meclise.yani baraja dikkat edilmeyecek.her partiden milletvekili olabilecek.ama geriye kalan 450 milletvekili yine aynı şekilde yüzde 10 barajıyla meclise girebilecek.. biliyorum tam anlatamadım ama işin ehli insanlar daha iyi anlatabilir ;) |
||
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Benim en beğendiğim üç madde şunlar:
1. Yüksek öğrenimde başörtüsü serbest hale geliyor: Bu konuya partimizin bazı vekilleri itiraz etmiş. Yüksek öğrenim ibaresini kaldıralım, her yerde serbest olsun demişler. Ama bence en makul olanı yüksek öğrenimde serbest olması. Bu Türkiye'nin yolunu bir hayli açacaktır. 2. Türklüğe yeni tanım: "Türk denir" ifadesi çok önemli. "Türk'tür." demek malesef birçok insanı rahatsız ediyordu. Bu şekle dönüşmesi de yine bütünleştirici olacaktır. Çok önemli kanımca. 3. Yargı "bağımsız ve tarafsız olacak": 82 Anayasası'nda sadece "bağımsız" deniyordu. "tarafsız" olması gerektiği düşüncesinin anayasaya yansıması birçok sorunu ortadan kaldıracaktır. Not: Daha önce açılıp açılmadığına bakmadım bu konunun. O konudan devam edebiliriz bunu silip. Özür diliyorum kontrol etmeden eklediğim için. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() *Köşk'ün atama yetkisi kısıtlanıyor
"Cumhurpadişahı" nihayet parlementer sistem kalıplarındaki devlet başkanı haline getirilecek. Buyurun yazalım ne idi yetkileri : * Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar vermek, * Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullanılmasına karar vermek, * Genelkurmay Başkanı'nı atamak, * Devlet Denetleme Kurulu'nun üyelerini ve Başkanını atamak, * Yükseköğretim Kurulu üyelerini seçmek, * Üniversite rektörlerini seçmek, * Anayasa Mahkemesi üyelerini, Danıştay üyelerinin dörtte birini, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilini, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi üyelerini, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerini seçmek. Buna rağmen siyasal olarak sorumluluğu olmayan bir kurum !.. Yalnızca "vatana ihanet" suçundan yargılanabiliyor ki gayet muğlak bir ifade.. *YÖK kaldırılıyor Kokuşmuş dünyada bir örneği daha olmayan bir kurum...Çok hayırlı bir iş.. *Başörtüsü, yükseköğretimde serbest Kamu vicdanını senerlerdir rahatsız eden, özgür düşüncenin ve inanan insanların bir anlamda mücadele semboli olmuş başörtüsü. Bu hakkı aslında kimse lutfetmiyor kapalı bayanlar zaten var olan haklarını kullanacaklar.. |
|
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Ben YÖK'ün kaldırılmasını ilk üçüme almadım, yetkilileri adam akıllı kişiler olduktan sonra kaldırılmasa da olur düşüncesiyle. ;)
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |||
![]() Alıntı:
evet anlatamamışım :D 550 milletvekilinden 100ü için baraj olmayacak diğer 450 için yine aynı şekilde eskisi gibi olacak |
||||
![]() |
![]() |
#10 | |
![]() Alıntı:
![]() |
||
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|