AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dış Gündem Dış Gündem ile ilgili tüm konuları burada paylaşıyoruz.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 01-24-2015, 16:39   #1
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart Sol, Solculuk Venezuela'yı Büyük Bir Ekonomik Krize Düşürerek Batırdı
Venezuela'da ekonomik kriz



Dünya'da petrol fiyatlarının düşmesi üzerine Venezuela'da ortaya çıkan ekonomik kriz sonucu, hükümet kontrolünde olan marketlerde müşterilerin alabileceği ürünlere sınırlama getirildi.

Dünyada petrol fiyatları düşerken petrol ihraç eden ülkelerde de sıkıntı büyüyor. Özellikle ekonomisi sadece petrol gelirine bağlı ülkelerde halk tedirgin. Bu ülkelerden biri de Venezuela.

ÜRETİM YERİNE İTHALAT SIKINTIYA SOKTU

Venezuela'nın gelirinin yüzde 96'sı petrol kaynaklarına dayalı. Petrolden elde edilen gelirle halkın gereksinim duyduğu ihtiyaç maddeleri ithal ediliyor.

Şu sıralarda ham petrolün fiyatı ise 2009 yılının mayıs ayındaki düzeye inmiş durumda. Venezuela'da üretilen petrolün varili 50 doların altında satılıyor.

Neredeyse tüm hammadde gereksinimini yabancı ülkelerden temin eden ülkede bu durum sıkıntıya neden oluyor.



MARKETLERDE SINIRLAMA


Öyle ki hükümet ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı. Ülkede alınmaya başlanan sıkı tedbirler kapsamında ilk olarak temel ihtiyaç maddelerinin tüketiminde sınırlamaya gidildi. Hükümet, kontrolünde olan marketlerde müşterilerin alabileceği ürünlere sınırlama getirdi.





CHAVEZ HÜKÜMETİNİN KAMULAŞTIRMA HAMLESİ ÇÖKTÜ


Chavez hükümeti 2003 yılında petrol şirketi PDVSA'yı tamamen devlet kontrolüne geçirmişti. Hükümet, halka petrol gelirleriyle ülkede petrol üretimini artırmaya yönelik yatırım yapmak yerine, sosyal konut, sağlık ve toplu taşımaya fon aktaracağı sözünü vermişti.

Fakat döviz gelirlerinin yüzde 90'ı petrolden olan Venezuela elindeki petrol kartını kaybedince ekonomik krize girdi. Halk artık temel ihtiyaç maddelerine ulaşmakta bile büyük sıkıntılar yaşıyor.

SÜT KITLIĞI YAŞANIYOR

Venezuela, 863 çeşit dondurmasıyla Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmeyi de başarmıştı. Ama şu sıralarda sadece dünyaca ünlü bu dondurmalardan tadabilmek için Venezuela'ya gelen turistler de hayal kırıklığı yaşıyor. Çünkü süt olmayınca dondurma da olmuyor.



Süt kıtlığı nedeniyle birçok dondurmacı, sektör için yüksek sezon olarak tanımlanan yaz ortasında kapılarına kilit vurmak durumunda kaldı.


Kaynak

En Son Haber 14.01.2015

 

Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 01-24-2015, 16:42   #2
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart
Venezuela'da karneyle ürün dağıtma sistemi



Petrol fiyatlarının düşüşüyle zor günler geçiren Venezuela artık marketlerde karneyle ürün dağıtımına başladı.

Petrol fiyatlarındaki düşüşten olumsuz etkilenen Venezuela'da marketlerde ürünlere karne sistemi getirildi. Petrol fiyatlarının 50 doların altına gelmesiyle ihracatının yüzde 95'ini petrol oluşturan Venezuela'da gıda sıkıntısı baş gösterdi.

MARKETLERE ASKERLER YERLEŞTİRİLDİ

Venezuelalı yetkililer marketlere memur ve askerlerden oluşan görevliler yerleştirdi. Venezuela'da iş dünyasının liderlerinin bazı bölgelerde Mart ayına kadar raflarda gıda ürünleri kalmayabileceğini açıklaması ve ülkede gerçekleşen yağma olayları karşısında vatandaşların marketlerden alabileceği ürünlere sınırlama getirildi.

"20 ÜRÜN İÇİN 20 AYRI SIRAYA GİRİYORUM"

Resmî görevliler vatandaşların alabileceği ürünleri listelerde tutarken uzun kuyruklar oluşmasına da yol açıyor. AP'nin haberine göre Alexander Anteliz adında bir vatandaş, "Eğer 20 ürün almak istiyorsanız 20 ayrı sıraya girmeniz gerekiyor" diyerek durumu ortaya koydu.



MADURO'YA DESTEK AZALIYOR


Uzmanlar yaşanan ekonomik krizi 2002'de Venezuela lideri Hugo Chavez'in bir darbeyle kısa bir süre iktidardan uzaklaştırılmasının ardından yaşanan en kötü durum olarak tarif ediyor. Chavez'in ölümü sonrası göreve gelen Nicolas Maduro'ya destek de anketlerde yüzde 22'ye düşerek 2013'ten beri en düşük seviyeye düştü.





Kaynak

En Son Haber 17.01.2015
Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-24-2015, 16:43   #3
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart
Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-24-2015, 16:45   #4
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart
YouTube Video
ERROR: If you can see this, then YouTube is down or you don't have Flash installed.
Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-25-2015, 07:49   #5
Kullanıcı Adı
Meh
Standart
Asilmayacak sorun değil koca rusya bu duruma girdi, türkiye bundan beterini gördü ve ekonomik kriz yıllarca sürdü,. Böyle sosyalist ülkelerde kalkınma; is gücü tüm kamunun elinde oldugu icin daha pratik olur. amerikan emperyalizmi bile krize giriyor.
Meh isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-05-2015, 15:02   #6
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart
Alıntı:
Meh Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Asilmayacak sorun değil koca rusya bu duruma girdi, türkiye bundan beterini gördü ve ekonomik kriz yıllarca sürdü,. Böyle sosyalist ülkelerde kalkınma; is gücü tüm kamunun elinde oldugu icin daha pratik olur. amerikan emperyalizmi bile krize giriyor.
Aşılır elbette ama Venezuela kötü yönetim yüzünden göz göre göre battı. Bakın Venezuela'nın ekonomik olarak batışından 1 sene kadar önce durum henüz bu kadar kötü değilken Deniz Gökçe nasıl da bilerek anlatmış Venezuela'nın ekonomik olarak batıyor olduğunu.

"
Deniz Gökçe



En 'perişan zengin' ülke Venezüella!

Bugün gelişen ülkelerin sorunları tartışılıyor. Peki en sorunlu hangi ülke? Gerçek şu ki bu konuda kimse Venezüella'nın bileğini bükemez.

BP tarafından yapılan değerlendirmeye göre aslında dünyanın en büyük petrol rezervleri Venezüella'nın elinde. Ama bundan 15 yıl evvel Hugo Chavez adlı Başkan işbaşına geldi ve geçtiğimiz yıl ölene kadar, ülkeyi perişan etti. Chavez başa geldiğinde dünyada petrolün varili kabaca 8 dolar kadardı. 2011 yılında ise petrolün varili 100 dolara gelmiş ve hatta aşmıştı. Chavez enerji fiyatlarının artışı sonucu olarak ülkenin eline geçen büyük serveti kendi ideolojik sistemini gündeme getirmek için kullandı, yani çar çur etti. Petrol üretimi de zaman içinde yavaşladı, günde 2,7 milyon varile geriledi. Bu gene de yılda ülkeye giren 80-100 milyar dolar arasında petrol satış geliri demek. Bugünlerde petrol fiyatları yatay gitmekte, hatta arada sırada da düşmekte. Petrol gelirleri yatay gittikçe de aslında zengin bir ülke olan Venezüella gerekli girdileri ithal edecek döviz bulamadığından ekonomi durmuş bulunuyor.

Vatandaşa 'sebil' gibi dağıtılıyor

En son faaliyetini durduran fabrika ülkede otomotiv üretimi yapan Toyota'nın fabrikası. Fabrika üretime devam etmek için gerekli ithal malı girdileri ithal edecek döviz bulamadığından geçtiğimiz günlerde üretimi durdurmuş.

Venezüella diğer yandan da kendi vatandaşlarına çok çok ucuz petrol dağıtmakta. Ama Küba, Bolivya gibi ideolojik yandaşı olan ülkelere de çok ucuz veya beleş petrol dağıttığından şimdi Venezüella kendisi sıkışmış durumda. İlginç olan Venezüella vatandaşlarının hâlâ gerekli petrolü sübvansiyonlu fiyat olan galon başına sadece bir sent (ABD dolarının bir kuruşu) fiyata almaları. Yani vatandaşa petrol bizim tabirle "sebil" olarak dağıtılmakta, ama üretim ve istihdam yapanların gerekli ithalatı yapması için döviz yani dolar yok! Bu durumda da Venezüella'da doların karaborsa kuru, resmî kurun tam 13 misli! Tabii bu fiyattan ithalat yapılamadığından da hemen hemen her tür ürünün arzı sıfırlanmış durumda ve tüm üretici birimler düşük kapasite ile çalışmaktalar, resesyon da giderek şiddetlenmekte.

Venezüella'da vatandaştan oy almak için petrol fiyatını dev subvansiyona tabi tutmak inanılmaz bir maliyet getirmiş bulunuyor. Chavez iş başına geldiğinde 21 galonluk standart bir oto benzin deposunu pompadan doldurmak tam 13,50 dolar fiyata sağlanabiliyordu. 2006 yılında ise bu fiyat 2 dolara kadar düşmüştü. Ancak ülke yavaş yavaş çökerken geçtiğimiz günlerde aynı 21 galonluk araç petrol tankını doldurmak karaborsa kurla sadece 11 sent maliyete yapılabiliyor hâle gelmişti. Bugün petrolün fiyatını 2006 yılındaki bir depo doldurma fiyatı olan 2 dolara çıkartmak 20 ile çarpmayı gerektiriyordu. Bugün 15 yıl öncenin tank doldurma fiyatına çıkarmak ise 122 ile çarpmayı gerektiriyor artık.

Venezüella'da resmî dolar kuru dolar başına 6,3 Bolivar. Merkez Bankası resmî ithalatçılara kabaca dolar başına 11,36 Bolivar'dan dolar satmakta. Karaborsada ise 84 Bolivar bir dolar kuru geçerli. Resmî kurun 13 misli! Merkez Bankası kabaca her hafta sadece 220 milyon dolar satabilmekte! Ülkenin 75 milyar dolar borcu, 60 milyar doların üstünde yıllık ithalatı, 30 milyar doların altında döviz rezervi ve kabaca Türkiye kadar kişi başına geliri var.

Siyasi sonuçlarından korkuyor

Venezüella
hükümeti kuru resmen devalüe de edemiyor, bunun siyasi sonuçlarından korkuyor. Zaten ülkenin bütçe açığı GSYİH oranı olarak % 13 civarında. Bu nedenle de devamlı yerel para olan Bolivar'ı basıp duruyor. Diğer taraftan da her tür ürünün ciddi sıkıntısı çekiliyor. Ülkede hem enflasyon hem de resesyon ve kıtlık yaşanmakta! Aralık 2013 enflasyonu % 56,2! Büyüme hızı da % 1 civarında.

IMF, 2013 üçüncü çeyreğinde yılık cari denge fazlası sadece 7 milyar dolar kadar olan Venezüella'nın 2016 yılında, mevcut dev petrol rezervine rağmen ilk defa cari denge açığı yaşamaya başlayacağını tahmin ediyor! Venezüella ideolojik siyasetin ekonomiyi nasıl perişan ettiğinin en güzel örneği!


Kaynak

Akşam 15.02.2014"
Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim
batırdı, ekonomik kriz, sol, solculuk, venezuela, venezuela'yı, venezuela'yı batırdı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




boşanma avukatı webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım