![]() |
#1 |
![]() Soma'dan kurtulan işçilerin ifadeleri ihmali doğruluyor
![]() Soma'da madenden sağ çıkan işçilerin anlatımlarına göre Soma faciası yaklaştığına dair önceden sinyaller vermiş. Soma'daki maden faciasının nedenlerine ilişkin çok sayıda iddia gündeme geldi. O iddialar faciadan sağ kurtulan işçilere soruldu. Bayram Çakan, 2009'dan bu yana facianın yaşandığı madende çalışıyor. Mahsur kalan işçilerden. Yaklaşık 9 saat boyunca kurtarılmayı bekleyen Çakan, yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "ACI ÇEKE ÇEKE ÖLDÜLER" "Yer altında olup sağ çıkarılan çok az kişiyiz. Kurtulanlar listesinin çoğu yer üstü ekibinden. Ama biz yaşarken öldük. Duman arasında sıkışıp kaldığımızda gözümün önünde arkadaşlarım patır patır yere düştü, boğularak can verdiler. Nefes alamadıkları için can havliyle çırpınıyor, sağı solu tekmeliyor, yakalarını çekiştiriyorlardı. En şanslıları gazın etkisiyle bir anda etkilenip gözlerini kapatarak yere yığılanlardı. Kimi eşinin, kimi çocuklarının adını haykırıyordu. Arkadaşlarım acı çeke çeke öldüler, ben nasıl öleceğim acaba derken bir baktım kurtulmuşum." "YANGINLARI KANIKSAMIŞTIK" Bayram Çakan, 301 madencinin hayatını kaybetmesine neden olan yangınların çalıştığı maden için çok sık yaşanan bir durum olduğunu söylüyor: "Yangınlar sık oluyordu. Yangın olduktan sonra amirler o bölgeyi tamamen hava almayacak şekilde kapatıyor böylece kendiliğinden sönüyordu. Çok tanık olduk bu anlara. Ama göçük de oldu. En son bundan 2-3 ay önce bir göçük yaşandı. Ölüm olmadı ama yaralananlar oldu. Yaşanan bu yangınlar ya da göcük sonrası yol değişmedi. Her zaman gelip gittiğimiz bir yoldu. Yeni tünel de yoktu; ancak yeni baca yapıldığını biliyorum. 2-3 ay oldu bu baca yapılalı." Madende 5 yıldır çalışan Hasan Çelik de, "Maden, 2006'da Park Teknik'ten Soma Kömür A.Ş.'ye geçti. Bu geçişten önce de zaten maden devletten alınmıştı. Bu geçişlerin hepsinin yangınlarla baş edemedikleri için olduğunu biliyorum. Bundan dolayı Soma A.Ş.'de çözümü baca açmakta aradılar." dedi. Madenden kurtulan bir diğer işçi Ahmet Metan ise, "Yangın sık olur, söndürülürdü. Devir döneminden önce ya da sonra söndürülmeyen yangın yoktu. Biz yangına şaşırmazdık, kanıksamıştık. Ancak yeni bir tünel değil yeni bacalar yapıldı." diye konuştu. "BU KADAR SICAĞINA HİÇ TANIK OLMAMIŞTIM" İşçiler madendeki ısının özellikle son dönemde arttığı görüşünde. Soma'daki madenden çıkan kömürün hep sıcak olduğunu kaydeden Bayram Çakan, "Kömür hep sıcaktı ancak hiç bu son dönemlerde olduğu kadar sıcak olduğuna tanık olmadım. İçerisi her zaman basık ve cehennem gibiydi. Biz bu durumu amirlerimize de ilettik." derken, Hasan Çelik de, "Özellikle son 1 aydır ısınma olduğu yönünde bizim de tanıklıklarımız vardı. Ocağın bazı bölümlerinde elimizi duvarlara koyduğumuzda dahi içten içe yanma ve sıcaklığı avucumuzda hissediyorduk. Madenin bazı bölümlerine tişörtle inerdik; ancak bazı bölümlerde atletimizi bile çıkartmak zorunda kalıyorduk." diye konuştu. ÖNÜNE GEÇİLEBİLİRDİ Bir maden mühendisinin faciayla ilgili yorumu ise şöyle: "Yangının neden çıktığını söylemek mümkün değil. Kömürün yanması kuvvetle muhtemel. Bu bölgede çıkan kömür çok kolay hava ile temas edip yanabilecek cinsten. Bu kömüre ya çok hava vererek ya da hiç hava vermeyerek önlem almak mümkün. İşçilerin belirttiği gibi kömürün son dönemlerde daha sıcak olması da etkili. Kömürün sıcak çıkmasının önüne geçilebilirdi." Kaynak En Son Haber 19.05.2014
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() Madenciden Bakan Çelik'i şaşırtan iddia
![]() Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik madencilere yaptığı ziyaret sırasında bir madencinin iddiası karşısında şaşırdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasında 14 kişiyle en çok kaybı veren İzmir'in Kınık İlçesi'ne bağlı Köseler Mahallesi'nde taziye ziyaretlerinde bulundu, köylülerle sohbet etti. BAKANI ŞAŞIRTAN İDDİA Bakan Faruk Çelik, taziye ziyaretinin ardından Köseler Camisi'nde ikindi namazını kıldı. Bakan Çelik, namazın ardından tekrar köylülerle bir araya gelip bir süre sohbet etti. Madende 2.5 yıldır çalışan 23 yaşındaki Mustafa Gülenç, olaydan sonra kurtarma çalışmasına katıldığını söyleyip ciddi iddialarda bulundu. Gülenç ve madendeki çalışma arkadaşları, "İki üç haftadan beri yerin altından sıcak kömür çıkıyordu, ama ilgilenen olmadı. Üretim durdurulmadı. Kömür ayakta kızışma yapıyordu. Olaydan 2 hafta önce bunu hissettik. Emniyetçiler de gelip görüyordu. Emniyetçi gelip 'boşaltın burayı' diyordu. Üretim amiri ise 'üretim devam edecek' diyordu. Yani ihmal amirlerde." dedi. ''BUNLARI BİR NOT ALSANIZ YA'' Bakan Çelik ise bu iddialar karşısında, "Allah Allah, bunları bir not alsanız ya. Yani sizin yüzünüz yanıyor muydu, tavanlardan mı sıcak geliyordu? O zaman yangın aşağıdan çıktı demek ki. Çok farklı bir şey bu." dedi. Bakan Çelik, işçileri dinleyip bir takım sorular sordu ve beraberindekiler daha sonra mahalleden ayrıldılar. Kaynak En Son Haber 18.05.2014 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Kurtulan madenciden şok iddia
![]() Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasında saniyelerle ölümden kurtulduğunu anlatan maden işçisi 29 yaşındaki Emre Alaca'dan şok iddia. Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasında saniyelerle ölümden kurtulduğunu anlatan maden işçisi 29 yaşındaki Emre Alaca, duman dolup nefes alamamaya başladıklarında kendilerine verilen gaz maskelerini açtıklarını, ancak hepsinin küflü çıktığını söyledi. Buldukları testerelerle hava borularını kesip bu sayede hayata tutunduklarını söyleyen Alaca, şirketin tek kullanımlık maskeleri bunları gereksiz kullananın ücretinden 400 TL kesileceğini açıklaması yüzünden önceden kontrol şansları olmadığını da iddia etti. Soma'daki madende askerden geldikten sonra çalışmaya başlayan evli ve bir kız çocuğu babası Emre Alaca, facianın yaşandığı anları anlatırken ortaya korkunç gerçekler çıktı. İzmir'in Kınık İlçesi'ndeki evlerinin avlusunda kucağına 5 yaşındaki kızı İrem Eylül'ü alan Emre Alaca, "Çok arkadaşımız öldü, büyük acımız var. Ama Allahıma binlerce kere şükürler olsun ki beni çocuğuma, eşime ve aileme bağışladı." dedi. HAVA BORULARINI KESİP KURTULDUK Yaşadıklarını anlatan Emre Alaca, "Olay anında emniyetçi vardiya amirimiz Mehmet Efe bize, 'Durun, gitmeyin, yangın var, söndürelim ondan sonra gidersiniz.' dedi. Biz de bekledik. Ocağın her yerini duman sardı. Göz gözü görmüyordu. Baktık olacak gibi değil, hava boruları vardı, testere bulup bunları kestik. Bulunduğum yerde 140 kişiydik. Bu hava borularından nefes almaya çalıştık. Tabi herkes hava borularını kesmeye başlayınca hava da azalmaya başladı. Bir şekilde hava alarak yaşamaya çalıştık; ama duman o kadar yoğundu ki gözlerimiz yanıyordu. Hava borusunu kesip buradan nefes alırken, o kadar zor bir durum ki, benim en yakın arkadaşım Ramazan, hava kendisine doğru gelsin diye eliyle havaya yön veriyordu. Bu sefer bana hava gelmeği için Ramazan'a 'Yapma, ben öleceğim, çek elini oradan.' dedim. Ki bu arkadaşımla aynı yerde çalışıp aynı yerde yemek yiyorduk. Öyle bir psikolojiyle savaştık." dedi. GAZ MASKELERİ KÜFLÜYDÜ İDDİASI Hava borularındaki hava yetersiz kalmaya başladıktan sonra artık gaz maskelerini açmak zorunda kaldıklarını söyleyen Emre Alaca, "Benim gaz maskem küflüydü. Bize sağlam diye verilen ve yanımızda taşıdığımız gaz maskesi safi küftü. Yanımda 140 kişi varsa bunların 70'i de maskeleri açtı, hepsinin gaz maskesi küflü ve çalışmıyordu. Hepimiz taktık, toz geldi ağzımıza. Belki de maske küflü olduğundan ölenler de vardı. Herkes 'Öleceğiz' diye bağırmaya başladı. Duman üstten gider diye yere yattık ama fayda etmedi." dedi. 400 TL İÇİN ÖLDÜLER Emre Alaca, "Bu maskelerin kontrolü yapılıyordu. Nasıl yapılıyor? Normal bildiğiniz bu manavlardaki kantarlardan alınıp geliniyor. Maskeler vardiya sonunda kilosu ölçülüp, üzerindeki çamuru silinip sağlam diye gönderiliyor. Bu maskeleri bizim açma şansımız yok. Bu maskeler bir kullanımlıkmış. Hiçbir şey yokken maskeyi açarsan şirket senden 400 TL para kesiyor. O yüzden zaten biz daha önce bu gaz maskelerini hiç açmadık. Madenin dışında iş güvenliği ile ilgili derste bize maskeyi şöyle takacaksınız diye gösteriyorlardı. Ama gösteren kişi kendi üzerinde deniyordu. 'Al sen de tak dene' demiyordu. Sonra da kendi hayat hikâyesini anlatıyordu. Bu iş yerinde de en son iş güvenliği dersine ne zaman girdiğimi hatırlamıyorum. Belki de 6 yıl oldu." ifadeleriyle şaşırttı. BİR YANDAN KURTARDILAR, BİR YANDAN ÖLDÜRDÜLER İçeriye işçi yoğunluğunun bulunduğu bölgelere temiz hava basıldığını o âna kadar nispeten iyi olan durumlarının daha da kötüleştiğini, çünkü kendilerine duman geldiğini anlatan Emre Alaca, "İçeriye temiz hava bastılar ama bu kez de bizi bitirdiler. Bizi bir yandan öldürdüler, diğerlerini bir yandan kurtardılar. Biz süründük. Ayağa kalkmaya çalıştım. Kalkamadım. Ayaklarımda derman yoktu. Benim arkadaşım Ramazan vardı arkamda. Çıktıktan sonra görüştük. 'Resmen sen kesilen kuzu gibi tepiniyordun.' dedi. Ama gördüğü hâlde kendi de aynı durumda olduğu için bana müdahale edememiş. Ama Allahıma binlerce kez şükürler olsun, yiyeceğimiz ekmeğimiz varmış, beni bağışladı. Onca arkadaşım içeride kaldı. Çıktığıma, yaşadığıma bile sevinemedim. Cenazeden cenazeye koşturdum." diye konuştu. Madende bundan sonra çalışıp çalışmayacağını kendisinin de tam olarak bilmediğini söyleyen Emre Alaca, "Bundan sonra çalışmak istemeyenlere aç mezarı yok. Çalışmasınlar diyeceğim ama ben kendimden bile emin değilim. Şu anki psikolojiyle çalışmayacağım diyorum; ama şu Kınık, Soma çevresinde ne yapabilirsin ki? İş sahası yok, nereye gideceksin? Benim kendi evim burada, kira vermiyorum. Ben de belki çalışacağım. Benim de dünya kadar borcum var. O kadar bir şey ki yani gırtlağımıza yapıştılar. Mecbursun gibi bir şey oldu. Türkiye'nin hâli bu." dedi. Kaynak Haber 7 18.05.2014 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Soma faciasında kahreden detay!
![]() Soma'da ölen işçilerin çoğunluğunun gaz maskesini açmadığı iddia edildi. Nedeni ise 400 lira. Facianın meydana geldiği Soma'daki madende gaz maskelerini 'gereksiz' kullanan işçilere 400 lira para cezası kesildiği öne sürüldü. Bu arada gaz maskelerinin çalışmadığı, bazılarında ise hava yerine toz geldiği iddia edildi. Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından güvenlik ihmaline yönelik iddialar da gelmeye devam ediyor. İşçilere bir kereliğine verilen ve tek kullanımlık olan gaz maskelerini gereksiz kullananlara 400 lira para cezası kesildiği öne sürüldü. İddiaya göre, para cezasından korkan bazı işçiler de maskeleri açmak istemedi. KÜFLÜ VE ÇALIŞMIYOR Gaz maskelerinin küflü olduğu ve hava yerine toz geldiği de iddialar arasında. Faciadan kurtulan bazı işçiler ayrıca, eğitimlerin de kâğıt üzerinde yapıldığını, birçok işçinin de gaz maskelerinin nasıl kullanılacağını bilmediğini söyledi. Kaynak İnternet Haber 19.05.2014 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|