AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.

Stil
Seçenekler

Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 08-15-2009, 21:28   #1
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart Sümela Manastırı'nda 'ayin' gerginliği

Sümela Manastırı'na gelen bin kişilik Rus ve Yunan turist kafilesi, 'ayin' yapmak isteyince gergin anlar yaşandı.

Sabah saatlerinde Trabzon'a 3 özel uçakla gelen aralarında Selanik Valisi ve bir Rus Milletvekili'nin de bulunduğu Rus, Gürcü ve Yunan Ortodoks Kilisesi mensupları, Sümela Manastırı'nda ayin yapmak isteyince gerginlik yaşandı. Sümela Manastırı'nda ayin yapmak üzere gelen yaklaşık 500 kişilik turist kafilesi, Sümela Manastırı'nda Trabzon Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer'in tepkisi ile karşılaştı. Aralarında Selanik Valisi Panayotis Psomyadis ve Rus Milletvekili İvan Savidis'in de bulunduğu turistler burada ayin için 2 tane din adamı eşliğinde mum yakmak istedi.

Rus Milletvekili İvan Savidis'in yaktığı mum, bu sırada kendilerine ayin yapmamaları konusunda uyarılarda bulunan Trabzon Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer tarafından söndürüldü. Yılmazer, gruba tepki göstererek "Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre burada dini tören yapamazsınız. Burada Türkiye Cumhuriyeti yasaları geçerli. Sizin ülkenizde yasalara uymazsak nasıl tepki verirdiniz. Neden bunları yapıyorsunuz. Bu ülkede ibadete açık aşağıda (Trabzon'da) bir kilise var. Burada fotoğraf çekilmek demek biz burada tören yaptık demek. Bulunduğunuz alanda taş düşme tehlikesi var. Ören yeri bu kadar insanı taşıyacak kapasitede değil. Bu yüzden aşağıdaki grupları da yukarı alamıyoruz. Sümela İbadete açık alan değildir. Lütfen bu alanı boşaltmanızı istiyorum " dedi.

Ayin yapan grup mumun söndürülmesine ve kendilerine karşı çıkılmasına büyük tepki gösterirken, arbede yaşandı. Gruptakilerin bu sırada dua etmeye ve ilahi okumaya devam ettikleri gözlendi.

Yaşananlarından ardından bir açıklama yapan Selanik Valisi Panayotis Psomyadis, "Ben inanıyorum ki bugün herkes için önemli bir gün. Burası bütün kuruluşlara açık bir yerdir. Erdoğan Hükümeti'ne bildirmek isterim ki Yunanistan Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmek için uğraşıyor. Yunanlılar'ın en büyük dostlarından bir tanesi Türkler'dir. Buraya politika yapmaya gelmedik. Bizim dinimizi ve içimizden gelenleri burada yaşamaya geldik. İnancımız gereği yapmamız gerekenleri yapıyoruz. Tanrıya yalvarmak için
buradayız. Bizim Selanik Valiliği Türk Konsolosluğu'na her zaman öncelik vermektedir" diye konuştu.

Sümela'da dini tören yasağının hatırlatılması üzerine Psomyadis, "Ben burada bir yerde yasak yazısı görmüyorum. İnsanın içinde yaşadıkları kanunla kapatabilirmisiniz. Biz buraya ibadet yapmaya geldik. Ben buna inanıyorum ki Türkiye bunu anladı. İlişkilerimiz daha sıcak bir şekilde ilerleyecektir. Ben Pontusluyum, Trabzonluyum. Sonra Yunanistanlıyım, sonra da Selanik Valisiyim. Benim ailem burada yaşadı" açıklamasını yaptı.

Kaynak: Ajanslar

Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)