AK Gençliğin Buluşma Noktası
Bilimsel - Teknoloji - İnternet Haberleri Teknoloji, Bilimsel araştırmalar ve projeler buraya.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 05-27-2009, 18:11   #1
Kullanıcı Adı
NS
Standart Süper bilgisayar devrede!
Süper bilgisayar devrede!

Jülich Araştırma Merkezi, bilim dünyasını heyecanlandıran bir gelişmeye imza attı. Merkez, Avrupa’nın en güçlü, dünyanın da özel kullanım amaçlı en hızlı bilgisayarını devreye soktu.





ntvmsnbc ve Ajanslar
Dünyanın ilk “Petaflop” bilgisayarı olma özelliği taşıyan ve JUGENE adlı süper bilgisayar, IBM firması tarafından geliştirildi. Almanya Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı ile Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Bilimsel Araştırmalar Bakanlığı tarafından finanse edilen bu "süper bilgisayarı" yaklaşık 200 Avrupalı bilim adamı araştırmaları için kullanacak.

Süper Bilgisayar Jugene144 Terabyte sistem belleği ve 6 Petabyte sabit disk depolama alanına sahip. Yani kısaca 50 bin normal bilgisayarın toplamına eşit bir kapasitede. Süper Bilgisayar Jugene'nin performansı 1 Petaflop’un üzerinde ve saniyede bir katrilyon işlem yapabiliyor.
Deutsche Welle'nin haberine göre Jülih Araştırma Merkezi'ndeki Gauß Süper Bilgisayar Merkezi (GSC) Direktörü Thomas Lippert, bilgisayarın gücünü "Doğrudan bir karşılaştırma yapmak zor. Çünkü rakamlar çok büyük. Ancak böyle bir kapasiteye ulaşmak için 50 bin adet PC arasında bağlantı sağlamanız gerektiğini hayal edebilirsiniz." sözleriyle özetliyor.


DÜNYADA SADECE İKİ ÖRNEK VAR
Lippert, dünya genelinde şu anda bu tarzda sadece iki adet "Peta Bilgisayar" bulunduğunu belirtiyor. Süper bilgisayar, yaklaşık 72 bin işlemciden oluşuyor. Makineler, telefon kulübesi büyüklüğündeki 72 adet dolapta tutuluyor ve aşırı ısınmayı önlemek için sürekli soğutuluyor. Lippert, bu dev kapasiteyle önceden beş ayda tamamlanan simülasyon ya da model hesaplamaların sadece bir ayda bitirilebileceğini ifade ediyor.
Jülich Araştırma Merkezi
Gauß Bilgisayar Merkezi Direktörü Thomas Lippert, bu süper bilgisayarın yalnızca bilimsel çalışmalar için kullanılacağını belirtiyor. "Burada hesaplanan şeyler çok çeşitli" diyen Lippert sözlerini, "Nanoteknoloji, nanoelektronik, coğrafya ve malzeme biliminden, mühendislik bilimlerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Ayrıca, temel bilimler uzmanları da süper bilgisayarla çalışabilir. Ya da mesela, çekirdek ve parçacık fizikçilerle astronomlar. Örneğin ilk mikro dalgaların galaksileri nasıl oluşturduğunu öğrenmek için burada simülasyonlar yapılacak.“ şeklinde sürdürüyor.
AMACIMIZ LİDERLİK DEĞİL!
Avrupa’nın ilk süper bilgisayarı, bilim dünyasında büyük ilgi uyandırıyor. Avrupa genelindeki pek çok bilim insanından Jugene ile ilgili sayısız soru geliyor. Jülich Araştırma Merkezi bilim dünyasının ilgi odağına yerleşmiş olmasına rağmen projenin direktörü Thomas Lippert yine de mütevazı davranıyor. Lippert, "Söz konusu olan, devâsâ bilgisayarlar konusunda bir numara olmak değil. Biz sadece bilim için en uygun şartları oluşturmaya çalışıyoruz. Bu bir görev çünkü yoğun bir talep var ve bilim alanında, geniş kapasiteli bilgisayarlara duyulan ihtiyaç son derece büyük." diyor.
YAKINDA DEMODE OLACAK
Ancak süper bilgisayarlar çok çabuk demode oluyor. Lippert, bir veya iki yıl içinde, işlem gücü kapasitesinin iki katına çıkacağını tahmin ediyor. Lippert şöyle diyor:
"Şu anki teknolojinin sınırları, enerji tüketimi ile çiziliyor. Eğer kurduğumuz bu bilgisayarı bugün kullanacak olursanız, yıllık 2 milyon Euro enerji masrafınız olur. Ancak bilgisayarın getirdiği kapasiteyle karşılaştıracak olursak, bu yine de asgari düzeyde bir masraf. Bu açıdan oldukça verimli bir sistem yani. Ama biz daha büyüğünü üretmek istemiyoruz. Jülich Araştırma Merkezi, mümkün olduğunca düşük enerji sarfiyatlı sistemler oluşturmayı ve abartıya gitmemeyi kendine ilke edinmiştir. Daha basit bir şekilde ifade etmek gerekirse, biz devâsâ bilgisayarlar üretmek yerine gelecekte işlemcilerin enerji tüketimini nasıl en asgari seviyede tutabiliriz, bu konuda çalışmalar yürüteceğiz."
Şu an dünyanın en hızlı bilgisayarı IBM’in Roadrunner adlı bilgisayarı. Roadrunner saniyede 1,1 katrilyon işlem yapabiliyor. Roadrunner’i Cray firmasının saniyede 1,06 katrilyon işlem kabiliyetine sahip "Jaguar" modeli takip ediyor.


 

NS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi