AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dış Gündem Dış Gündem ile ilgili tüm konuları burada paylaşıyoruz.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 10-13-2012, 00:11   #1
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart Suriye'de günün gelişmesi


Dakika dakika Suriye'de yaşanan son gelişmeler...

MUHALİFLER HALEP'TE HAVA ÜSSÜ ELE GEÇİRDİ

Özgür
Suriye Ordusu (ÖSO), düzenlediği operasyonla, Halep'te bulunan 80. Hava Savunma Taburu Askeri Üssü'nü ele geçirdiğini duyurdu.

ÖSO, sabah saatlerinde girdiği askeri hava üssünde çok sayıda orta menzilli füze, mühimmat ve ağır silaha el koyduğunu açıkladı.

Açıklamada, stratejik öneme sahip üsten havalanan uçakların, Halep ve İdlib kırsalını bombaladığı ve çok sayıda sivilin ölümünden sorumlu olduğu belirtildi.

Öte yandan, Halep'e bağlı Etarib beldesinde bulunan 2 askeri hava üssünün de kuşatılmış durumda olduğu ifade edildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI İDDİALARI YALANLADI

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'de
Suriye muhalefetine bazı ülkelerce silah yardımı yapıldığına dair iddiaları yalanladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, yaptığı açıklamada, "Yabancı basın yayın organlarına atfen, bugünkü basında, Türkiye'de
Suriye muhalefetine bazı ülkelerce silah yardımı yapıldığına dair ortaya atılan iddiaların gerçekle hiçbir ilgisi yoktur" dedi.

İBRAHİMİ TÜRKİYE'YE GELİYOR

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği
Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi yarın Türkiye'ye geliyor.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre İbrahimi, İstanbul'da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelecek.

İbrahimi ile Davutoğlu, geçen ay sonunda New York'ta görüşmüş, İbrahimi bu görüşmede Türkiye'ye gelmek istediğini belirtmişti. İbrahimi'nin ziyaretinin bu kapsamda gerçekleşeceği ve Türk tarafıyla
Suriye konusunda fikir alışverişinde bulunacağı belirtildi.

İbrahimi'nin sözcüsü Ahmed Fevzi, Özel Temsilci'nin, Ortadoğu turu çerçevesinde Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır'ı ziyaret edeceğini, bu ülkelere İran'ın da eklenebileceğini açıklamıştı.

Davutoğlu, Westerwelle ile de görüşecek

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İbrahimi'nin yanı sıra yarın İstanbul'da Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile de görüşecek. Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği, görüşmenin ana konusunun
Suriye krizindeki son gelişmeler olacağını bildirdi.

AB YENİ YAPTIRIMLARA HAZIRLANIYOR

Avrupa Birliği (AB),
Suriye ve İran'ı hedef alan yeni yaptırımlar planlıyor.

Diplomatik kaynaklar, AB üyesi ülkelerin yeşil ışık yaktığı ilave yaptırımlar kapsamında
Suriye uçaklarının Birlik ülkelerinin havaalanlarını kullanmasının yasaklanabileceğini belirtiyor.

Türkiye, önceki gün Moskova'dan Şam'a hareket eden
Suriye havayollarına ait yolcu uçağı inişe zorlamış ve yapılan aramada bazı askeri malzemeler bulunmuştu.

Pazartesi Lüksemburg'da toplanacak AB dışişleri bakanlarının onaylaması beklenen ilave yaptırımlarla, Şam yönetiminin önde gelen 28 yetkilisinin mal varlıkları dondurulması, AB'ye seyahatlerinin engellenmesi ve rejime silah sağladığı düşünülen 2 şirketin AB'deki malvarlıklarının da dondurulması gündemde.

Yaptırımlar kapsamında, AB ülkelerinde ikamet edenlerin, silah taşıyan ya da ticaretini yapan Suriyeli şirketlerle iş yapmalarının da yasaklanması öngörülüyor.

AB, "halka yönelik şiddet politikası" nedeniyle bugüne dek 11 kez yaptırım kararı alarak Suriyeli 155 yetkiliyi ve 53 şirketi kara listeye dahil etti.

AB dışişleri bakanları, nükleer programı nedeniyle İran'a yönelik yeni yaptırımlar kapsamında da bu ülkeden doğalgaz ithalini yasaklamayı tartışıyor. Halihazırda İran'dan AB üyelerine doğalgaz satışı bulunmuyor.

Öte yandan AB dışişleri bakanları, Lüksemburg'da Pazar günü Rus mevkidaşları Sergey Lavrov'la
Suriye'deki krizi tartışacak.

HASAN NASRALLAH İDDİALARI YALANLADI

Lübnan'daki Hizbullah örgütü Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, ''Olayların başladığı günden itibaren
Suriye muhalefeti, Hizbullah askerlerinin Suriye'de Esed'in askerleriyle beraber savaştığını iddia ediyor, bu yalandır, doğru değildir'' dedi.

Nasrallah, El-Menar televizyon kanalında yaptığı konuşmada,
Hizbullah'ın, Suriye'de Beşşar Esed rejiminin askerleriyle beraber Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) karşı savaştığı yönündeki iddiaları reddetti.

''Olayların başladığı günden itibaren
Suriye muhalefeti, Hizbullah askerlerinin Suriye'de Esed'in askerleriyle beraber savaştığını iddia ediyor, bu yalandır, doğru değildir'' diyen Nasrallah, şimdiye kadar Suriye'de Esed rejimiyle beraber savaşmadıklarını, rejimin de böyle bir istekte bulunmadığını kaydetti. Nasrallah, ''İleride savaşır mıyız, onu Allah bilir'' dedi.

Batı istihbaratı ve (ÖSO) ise
Suriye'de Hizbullah askerlerinin bulunduğunu ve rejime bağlı orduyla ÖSO'ya karşı savaştıklarını belirtmişlerdi.

Hizbullah ise 2 Ekim'de önemli askeri liderlerinden Ali Hüseyin Nasif'i defnetmiş,
Lübnan basını onun Hizbullah'ın Suriye'deki operasyonlarında öldüğünü yazmıştı.

515 SURİYELİ TÜRKİYE'YE SIĞINDI

Ülkelerindeki olaylardan kaçan, aralarında Türkmen ailelerin ve bir yaralının da bulunduğu 515 Suriyeli Türkiye'ye sığındı.

Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınmak için sınıra gelen çoğunluğu kadın ve çocuk Suriyeliler, Reyhanlı ve Yayladağı ilçelerinden Türkiye'ye sığınma talebinde bulundu.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesi Bükülmez köyü
Suriye sınırında bekleyen aralarında Türkmen ailelerin de yer aldığı 500 Suriyeli ile Yayladağı ilçesi Topraktutan köyü sınırına Lazkiye kentinden geldiği öğrenilen biri yaralı 15 Suriyeli Türkiye'ye alındı. Başından yaralanan ve durumu ağır olduğu öğrenilen Suriyelinin Mersin'ndeki bir hastaneye sevk edildiği belirtildi.

Bükülmez köyü sınırından minibüslerle alınan Suriyeliler Reyhanlı Hac Konaklama Tesisleri'ne götürüldü. Suriyeli sığınmacıların bakım, yemek ve gerekli ihtiyaçları karşılandıktan sonra Adıyaman'a gönderildiği öğrenildi.

Geride kalanlar için gözyaşı döktüler

Bu arada, Suriye-Türkiye sınırının sıfır noktasında günlerdir kendi imkanlarıyla kurdukları çadırda kalan Suriyeliler, Türkiye'ye geçmenin mutluluğunu yaşadı.

Sınırın diğer yanında kalan Suriyeliler ise Türkiye'ye alınacakları günü beklerken, Türkiye tarafına geçen Suriyeli sığınmacıların tel örgülerin gerisinde kalan akrabalarına el sallayarak ağladıkları gözlendi.

SURİYE ULUSAL KONSEYİ YENİDEN YAPILANIYOR

Suriye sivil muhalefeti içerisindeki en güçlü oluşum olan
Suriye Ulusal Konseyi (SUK) yeniden yapılanmaya gidiyor. Konsey'in yeni başkanı ve kurullarda yer alacak isimleri belirlemek için 15-17 Ekim tarihleri arasında Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenecek toplantının ardından, 4 Kasım'da sonuç oturumu yapılacak.

SUK Türkiye Temsilcisi Halid Hoca, AA muhabirine, SUK başkanlığı için Abdülbasid Seyda'nın bu göreve seçilmesinden 4 ay sonra yeniden seçim yapılmasının, Konsey'e yeni siyasi gruplar ve önemli isimlerin katılmasıyla birlikte yeni yapılanmaya gidilmesinden kaynaklandığını anlattı.

Hoca, yeni başkanın yanı sıra yürütme kurulu ve genel sekreterliklerde görev alacak isimlerin belirleneceği seçime Arap Birliğinden temsilcilerin de katılacağını aktardı.

Halid Hoca, Genel Sekreterlik biriminin toplantı tarihine kadar çalışmalarına devam edeceğini, SUK'a yeni katılımların belirleneceği Genel Kurul Toplantısı'nın da 4 Kasım'da Katar'da yapılacağını bildirdi.

UNESCO KINADI

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Genel Direktörü İrina Bokova, Halep'teki tarihi çarşının iç çatışmalar sırasında çıkan yangınla tahrip edilmesini kınadı.

Halep'teki tarihi Medine kapalı çarşısının yer aldığı eski şehrin, dünya kültür miras listesinde olduğunu hatırlatan Bokova, iç çatışmalar sırasında bu çarşının tahrip olmasından büyük üzüntü ve rahatsızlık duyduğunu bildirdi.

Bokova, Şam yönetimine ve muhalif güçlerine yaptığı çağrıda, Lahey'de 1954'te kabul edilen ve
Suriye'nin de taraf olduğu "silahlı çatışmalar anında kültürel mirasın korunmasına saygı gösterilmesi"ni öngören BM sözleşmesine saygı gösterilmesini istedi.

Halep'teki kültürel mirasın korunması ve mevcut durumun değerlendirilmesi için bu kente bir uzman ekip göndereceğini belirten Bokova, UNESCO'nun bu mirasın korunması konusunda elinden gelen yardımı yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Rejim güçleri ve muhalifler arasındaki çatışmalar sırasında çıkan yangın, Ortadoğu'nun en iyi korunmuş kapalı çarşıları arasında gösterilen yapıdaki yüzlerce dükkanın tahrip olmasına yol açmıştı.

OLAYLARDA 35 KİŞİ ÖLDÜ

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SNHR), rejime bağlı ordu birliklerinin muhaliflere yönelik ülke genelinde düzenlediği saldırılarda 35 kişinin öldüğünü duyurdu.

Londra merkezli örgüt, güvenlik güçlerinin sabahtan bu yana hava destekli operasyonlarında Dera'da 9, Halep'te 9, İdlib'de 7, Şam'da 6, Humus'ta 2, Lazkiye ve Hama'da birer olmak üzere ülke genelinde 35 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

SNHR, dünkü olaylarda ise 219 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Bu arada, Özgür
Suriye Ordusu'na bağlı birliklerin Halep'in Tariku'l Bab yolu üzerine yer alan bir füze birliğini ele geçirdiğini iddia eden yerel aktivistlerden Mecid Abdunnur, muhaliflerin tüm yardım yollarını da kapattığını söyledi.

Kentin birçok semtinde Özgür
Suriye Ordusu (ÖSO) ile rejime bağlı birlikler arasında yoğun sokak çatışmalarının yaşandığını belirten Abdunnur, savaş uçaklarının şehrin Sahur, Nakarin ve Şeyh Nacar bölgelerini bombaladığını, hedef alınan bölgelerden dumanların yükseldiğini belirtti.

Başkent Şam'ın Tedamun ve Nehr İişe bölgelerine güvenlik güçlerinin baskınlar düzenlediğini ve çok sayıda evi yıktığını bildiren Abdunnur, savaş uçaklarının başketin Duma bölgesinin bazı kesimlerini bombaladığını da aktardı.

Abdunnur, savaş uçaklarının İdlib kenti ile çevresindeki Han Şeyhun, Maaratu Numan, Maar Şurin ve Sarakib ilçe ve beldelerini bombaladığını, taraflar arasında birçok yerde çatışmalar yaşandığını belirtirken, ÖSO'nun Darkuş köyünün tamamını rejime bağlı birliklerden alarak köyde kontrolü sağladığını kaydetti.

ÖLÜ SAYISI 171'E YÜKSELDİ

Suriye'de Esed'e bağlı birliklerin çeşitli kentlerde yönetim karşıtlarına yönelik ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda ölü sayısının 171'e yükseldiği bildirildi.

İngiltere Merkezli
Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SNHR), ülkenin kuzeyinde yer alan İdlib kentinde hava destekli düzenlenen operasyonlarda 60 kişinin yaşamını yitirdiğini, çok sayıda kişinin yaralandığını ve halkın operasyonlar nedeniyle güvenli bölgelere kaçtığını belirtti.

Örgüt, başkent Şam'ın banliyölerinde 27, Deyru'z Zor'da 26, Dera'da 18, Humus'ta 20, Halep'te 14, Hama kentinde 5 ve Rakka kentinde de 1 olmak üzere ülke genelindeki olaylarda ölü sayısının 171'e çıktığını duyurdu.

Bu arada, Şam'ın Kadem, Kabun, Aseli ve Tadamun bölgesinde Özgür
Suriye Ordusu (ÖSO) ile Esed birlikleri arasında şiddetli sokak çatışmalarının yaşandığını kaydeden Şam Haber Ağı (SNN), muhalif silahlı birliklerin söz konusu yerlerde düzenli orduya çok zayiat verdirdiğini, Şam-Dera yolu üzerinde de bir tankı imha ettiğini aktardı.

ÖSO'ya bağlı birliklerin Şam'ın Doğu Guta bölgesinde askeri konvoya saldırmasında çok sayı da askeri aracı imha ettiğini ve çok sayıda da askeri mühimmat ele geçirdiğine değinen SNN, silahlı birliklerin Şam'ın Zemelka, Rankus ve Kalamun beldelerinde stratejik askeri noktalara saldırılar düzenlediğini ve birçok askeri aracı ele geçirdiğini vurguladı.

Humus'un birçok semtinde iki ordu arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını ve kentteki muhalif tugayların nizami ordunun ilerlemesini durdurduğunu işaret eden SNN, kentin yönetim karşıtlarının yoğun olduğu bölgelerin savaş uçaklarınca ve helikopterlerce bombalandığını ifade etti.

İdlib'de bulunan ÖSO'ya bağlı birliklerin kentte bulunan en büyük askeri birliğe saldırılar gerçekleştirdiğini ve saldırıda nizami birliklere kayıplar verdiğini dile getiren SNN, Maaret el-Numan ile Han Şeyhun yolu üzerinde iki ordu birlikleri arasında çatışmaların yaşandığını ve muhaliflerin Azmerin beldesinin kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı.

SNN, ÖSO'unun Dera, Rakka, Deyru'z Zor, Humus ve Lazkiye'de karşı ilerlemeler kaydettiğini ileri sürdü.

Öte yandan,
Suriye resmi haber ajansı SANA, güvenlik güçlerinin birçok kentte düzenledikleri operasyonlarda çok sayıda silahlı grubu etkisiz hale getirdiğini, birçok kişiyi tutukladığını duyurdu.

50 SURİYELİ TÜRKİYE'YE SIĞINDI

Ülkelerindeki olaylardan kaçan aralarında 2 generalin de bulunduğu asker ve asker ailesi 50 Suriyeli Türkiye'ye sığındı.

Suriye'deki olayların son günlerde artmasıyla Türkiye'ye kaçışlar hızlandı.
Suriye'nin il, ilçe ve köylerinden gelen 2 generalin de aralarında bulunduğu asker ve asker ailelerinden oluşan 50 Suriyeli Reyhanlı ilçesine bağlı Bükülmez köyü sınırına geldi.

Sınırda yapılan işlemlerin ardından minibüslerle alınan asker ve asker aileleri, yemek, bakım ve gerekli ihtiyaçlarının karşılanması için Reyhanlı Hac Konaklama Tesislerine getirildi. Kayıtları yapılan asker ve asker ailelerinin Apaydın Kampı'na gönderildiği öğrenildi.

Bu arada, İdlip'in köylerinde çıkan çatışmalarda yaralandığı öğrenilen 13 Suriyeli de yakınlarının yardımıyla Türkiye'ye getirildi.

Ülkelerindeki olaylarda çıkan çatışmalarda ateşli silahla yaralandığı öğrenilen 13 Suriyeli Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan ambulansla alınarak Hatay'daki hastanelere kaldırıldı.

ÇADIR KENTTE ÇIKAN KAVGADA 5 SURİYELİ YARALANDI

İslahiye ilçesindeki çadır kentte çıkan kavgada, 5 Suriyeli yaralandı.

Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin kaldığı çadır kentte, sığınmacılar arasında henüz bilinmeyen nedenle kavga çıktı.

Jandarmanın müdahalesiyle yatıştırılan, taş ve sopaların da kullanıldığı kavgada, 5 kişi yaralandı.

Çadır kentteki sahra hastanesinde tedavi altına alınan yaralılar, buradaki müdahalenin ardından İslahiye Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Suriyelilerin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

2'Sİ GENERAL 61 KİŞİ TÜRKİYE'YE SIĞINDI

Suriye ordusundan ayrılan 2 generalin de aralarında bulunduğu 13'ü yaralı, 63 kişi, sınırı geçip Türkiye'ye sığınma talebinde bulundu.

Suriye'nin İdlip kenti ve çevresinde yaşanan çatışmalardan kaçanlar ile ordudan ayrılarak muhaliflere katılan 2 general, gece Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nin Cilvegözü Sınır Kapısı ile Bükülmez Köyü'nden Türkiye'ye giriş yaptı. Generaller ve aileleriyle birlikte sınırı geçen 50 Suriyeli, Hac Konaklama Tesisleri'ne götürüldü. İşlemleri yapılan generaller ile aileleri Apaydın Köyü'ne, diğer Suriyeliler ise çevre illerdeki kamplara gönderildi.

Yine İdlip'deki çatışmalarda yaralandığı bildirilen 13 Suriyeli ise yakınları tarafından Bükülmez Köyü'ne getirildi. Ambulanslarla Reyhanlı Devlet Hastanesi'ne götürülen yaralılar tedaviye alındı.

(AJANSLAR)

 

Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta