![]() |
#1 |
![]() ![]() Tandır ekmeği buralara Orta Asya’dan gelmiş. Eskiden Sille’de yaygın olan tandır üretimi şimdilerde bildiğim kadarıyla kalan son ustanın elinden çıkıyor. Konya’da tandır, eskiden günümüze kullanılan bir pişirme aracıdır. ![]() Yer gömülen bir nevi fırın olan tandır kırmızı topraktan yapılarak Konya’nın “örtme” veya “tandırsekisi” denilen mutfağa bağlı (çoğu yerde ayrı) açık bölümüne monte edilir. ![]() Bunun nedeni tandır yakılırken çıkan duman ve isten mutfağı kurtarmaktır. Tandırın ağız kısmı dar alt kısmı daha geniştir. Alt kısmında “kulle” denilen hava deliği bulunur. Tandırın ısısı bu hava alma deliğinden ayarlanır. Tandırlar eskiden Sille’de yapılırdı. Eskisi kadar olmasa da Meramdere’de birçok evde tandırlarda ekmek yapılıyor ![]() Sabahın erken saatlerinde evin hanımı ve yardımcıları tandırı yakarlar. Yakacak malzemesinin en verimli olanı sıkı durun tezek, alı çırpı. Elle yoğrulmuş hamur kıvama gelip de tavında tandır ateşiyle birleşince ekmeğin macerası başlar. Hazır hamur bezeleri hafifçe ıslatıldıktan sonra tandır duvarına yapıştırılır. Sıra sıra dizilen bezeler bir süre sonra mis kokulu ekmekler olarak tandırdan çıkartılır… ![]() Tandır adabını rahmetli Nimet Uzluk şu şekilde anlatmaktadır: “Tandırda ekmek yapacak kişinin işlik ve şalvar giyip kollarına kolçak takması, pişmiş ekmeği çıkaracağı zaman sağ eline tek parmaklı yün eldiven giymesi, başını sıkı bir örtü ile bağladıktan sonra alnına çatkı sarması gerekir”. ![]() Tandırda yapılan ekmekler tandır ekmeği, böreği, yağlı güdük, yağlı gevrek, yağsız(ham) gevrek, düşme ,boz ekmektir. ![]() Tandırda yapılan yemek türlerini Uzluk şu şekilde vermektedir: “Tandır çorbası, mercimek çorbası, işkembe çorbası, paça, tandır kuzusu ve çebiç asması, tandır kebabı, çömlek kebabı, testi kebabı, etli kuru fasulye, güveç”.. Konya’nın söğürülecek sebze ve meyveleri için de tandırın son ateşi kullanılabilir. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() Of of of tereyağıyla ne gider biliyonmu...
gelemde senin oralara bi yaptırıver bana ![]() Yakup Kadri Karaosmanoğlunun köyünde meşhurmuş ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#3 |
![]() cuma günü eve gidicem yerim bol bol (: teyzeme deyim de babamla gondersin (:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() kuyu kebabının piştiği yer...
bi deneyin ha parmaklarda gidebilir arada... Konyalız... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Çok lezzetli görünüyorlar.
Bizim yan komşunun çatısında var, arada yaparlar kokusu gelir ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Eleh tandıra bak ağzımın suyu aktı
Konyalıyız Reyiz ![]() |
|
![]() |
![]() |
#7 |
![]() bizde tandır ekmeği yapıyoruz tandır ekmeğinin tadı bambaşka oluyor
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Bencede ak sevda ... ![]() Küçüklüğümde hatırlarım hazır tandırlar vardı , Kimisi onları tercih ederdi, kimiside ustaları getirtip kendine özel büyük veya küçük olarak yaptırırdı ... Bende şahit olmuşumdur tandır yapımına ... ![]() Ak sevdanın dediği gibi Tandır ekmeğinin tadı bir başkadır, sadece ekmeği değil tandırda yapılan ekmekten tutunda her türlü yemek güzel oluyor ... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
![]() Alıntı:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|