AK Gençliğin Buluşma Noktası
Köşe Yazıları Köşe yazıları burada paylaşılıyor.

Stil
Seçenekler

Alt 08-16-2010, 19:21   #1
Kullanıcı Adı
birisi01
Standart Tarih bölümü mezunlarının feryadı
Son hafta her gün, mail kutuma yüzlerce mesaj akmaya başladı. Hayırdır inşallah diye baktım.
Büyük bir çaresizlik ve ümitsizlik içine düşen, üniversitelerin tarih bölümü mezunu yüzlerce gencin feryadıydı. Her ilimizde en az bir üniversite, bazılarında 10-15 tane olmak üzere 150’ye yakın üniversitenin tarih bölümleri, her sene yeni mezunlar veriyor. KPSS’ler açılıyor. Sonra Milli Eğitim Bakanlığınca öğretmen kadro ve kontenjanları açıklanıyor. Her bölümün KPSS baraj notu farklı. Alınacak aday kadro sayısı çok farklı. Neden acaba. Mesela tarih için ayrılan kontenjan 200 kişi bile değil. Baraj notu ise 80...
Bu ön bilgiden sonra tarih bölümü mezunları adıyla gönderilen benzer maillerden kısa bir özet koyuyorum: “Bizler çok severek okuduğumuz Tarih Öğretmenliği Bölümünü bitirdik. Ama artık çok pişmanız. Sebebi ise bize ayrılan kontenjanın çok az olması. Neredeyse her üniversitede tarih bölümü ve bunların ikinci öğretimi var. Bu yüzden her yıl üniversitelerden binlerce tarihçi mezun olur. Fakat her atamalarda MEB’in bize ayırdığı kontenjan sayısı 160-180’lerde kalır. Atamalarda 1000 ve üzeri kontenjan ayrılan bölümler var. Mesela okul öncesi, rehberlik, sınıf öğretmenliği, vs. Ve bu bölümlerde çok açık olduğu söyleniyor. Peki soruyorum, bizim bölümde açık hiç mi yok? Öyleyse tarihin ikinci öğretimleri niye açılıyor. Mezun yığılması hızla artıyor? Birlik ve bütünlüğe daha çok ihtiyacımız olan şu günlerde, okullarda okutulan tarih derslerinin ne kadar önemli birleştiriciliği inkâr götürmez. Ancak birçok il ve ilçede tarih dersleri ücretli öğretmenlerce veriliyor. Bu ücretliler ise tarih bölümü değil, herhangi 4 senelik herhangi bir lisan eğitimi alanlar. İl kadar büyük Gebze’de bile bu böyle. Bildiğim kadarı ile beş yılda toplam 3000 tarihçi alınmadı. Mezun olan sayısı ve atanan tarih öğretmenlerinin sayısı arasında bu kadar uçurum var işte. KPSS puanlarının 75’e düşürülmesini ve kontenjanın 500’e çıkarılmasını Sayın Çubukçu’dan dört gözle bekliyoruz. İstikbale ümitle bakmak ve milli eğitim ordusundaki şerefli yerimizi de acilen almak istiyoruz.”
Sayın bakanın bu yaygın feryada kulak vereceğine ben de içten inanmak istiyorum...
Çınaraltı
İsmail Yağcı
Türkiye Gazetesi

birisi01 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)