AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 06-08-2009, 15:14   #1
Kullanıcı Adı
FarukARSLAN.
Standart Tayland'da Osmanlı/ Abdülhamid İzleri


07.06.2009

Türkiye'ye Binlerce Kilometre Mesafedeki Uzakdoğu Ülkesi Tayland'da Osmanlı İmparatorluğu'nun Az Bilinen İzleri, Bölgeyi Ziyaret Eden Müslümanları Şaşırtıyor.


Türkiye'ye binlerce kilometre mesafedeki Uzakdoğu ülkesi Tayland'da Osmanlı İmparatorluğu'nun az bilinen izleri, bölgeyi ziyaret eden Müslümanları şaşırtıyor.

Başkent Bangkok'ta bir caminin kapısında 93 yıldır muhafaza edilen İmparatorluk arması, kentteki Türklere hüzünle karışık gurur veriyor. Söz konusu arma, Chroen Krung Caddesi 99. Sokak'taki Bang Uthit Camii'nin kapısında yer alıyor. 1916'da inşa edildiği anlaşılan camideki armada Sultan II. Abdülhamid'in tuğrası yer alıyor.

Armanın ve tuğranın ilginç bir hikâyesi var. 20 yüzyılın başlarında, o zamanki adıyla Siam Krallığı'nda yaşayan Müslümanlar, İslam'a ve hilafete bağlılıklarını yineleyip, Halife II. Abdülhamid'den nişane talep ederler. Talepleri kabul görür ve kendilerine numune olacak bir Osmanlı Arması gönderilir. Armanın ellerine ulaşmasından sonra ülkedeki Müslümanlar yeni yapılan camilerin giriş kapısının hemen üstüne bu armanın aynısını yapmaya çalışırlar. Osmanlı'nın tarih sahnesinden çekilmesi ve hilafetin kaldırılmasından sonra ise bu uygulamaya son verilir.

Günümüze kadar yıkılmadan veya önemli tadilat görmeden ayakta kalabilen camilerin başında gelen Bang Uthit Camii'ndeki arma da böylece bozulmadan korunmuş olur. Bir ara, camiin dış cephesi boyanırken arma da tamamen beyaza boyanır. Osmanlı İmparatorluğu'nu iyi tanıyan duyarlılık sahibi bir kişinin durumu fark eder ve armayı yeniden eski haline getirir.

Camide, Osmanlı'nın ve Türkiye'nin tarihi ve coğrafi konumunu açıklayan bir de pano bulunuyor. Caminin bitişiğindeki okulda sergilenen panoda, arma ile tuğranın tarihçeleri, önem ve anlamları açıklanıyor.














/ Haberler.com

 

FarukARSLAN. isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 06-08-2009, 15:16   #2
Kullanıcı Adı
FarukARSLAN.
Standart
Bu ne büyük bir kültürdür..
Bu ne silinmez bi İmparatorluk..
İlgisi alakası olmadığı, dünyanın en ücra köşelerinden bile onunla ilgili bir ize, bir bulguya, bir işarete, bir ÇAĞRIya rastlayabiliyoruz..

Bu ne yıkılmaz bir devlettir ki..
BU NE AZİM, BU NE AZİZLİKTİR Kİ...
FarukARSLAN. isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi