AK Gençliğin Buluşma Noktası
Siyaset Siyaset haberleri bu bölümde paylaşıyoruz.



Cevapla
Seçenekler
 
Alt 03-07-2009, 15:00   #1
Kullanıcı Adı
Ak_Kelebek
Standart Tek tip Kemalizm ve tek tip Şeriat yok
Columbia Üniversitesindeki konferansta konuşan Prof. Dr. Hanioğlu: "Tek tip Kemalizm yok" derken tarihçi Richard Bulliet, Şeriat hükümlerin coğrafyaya göre farklılık içerdiğini belirtti.



Tarihi süreçte Kemalizm fikrinin zamanla değiştiğini belirten Princeton Üniversitesi öğretim görevlisi Şükrü Hanioğlu, 1938-50, 1960 sonrası ve 2000'li yıllardaki anlayışının farklı olduğunu söyledi. Kemalizm anlayışının zaman içerisinde değişmesinden dolayı bunun tarifinin zor olduğu hususuna dikkat çeken Prof. Dr. Hanioğlu şöyle devam etti: "Çünkü ortada tek Kemalizm yok. Atatürk'ün bir ideoloji kurma gibi bir anlayışı yoktu. Ve Kemalizm başkaları tarafından yaratılan bir fikir anlayışıdır. Tüm bu nedenledir ki; bir Kemalizm tarifi yapmak çok güçtür."

Kemalizm'in Türkiye'de bazı çevrelerce din olarak algılanmasını eleştiren Hanioğlu, bunun Kemalist anlayışının temeline ters olduğunu dile getirdi. Kemalizmin entelektüel kökenlerine dikkat çeken ünlü hoca, bunları bilimcilik, yeni bir batılılaşma süreci ve yeni Türkçülük olarak niteledi.
New York'un ünlü Columbia Üniversitesinde ''Demokrasi, İslam ve Laiklik: Türkiye Karşılaştırmalı Perspektifte'' başlığı altında düzenlenen 2 günlük konferans Cuma günü yapılan oturumla başladı. Konferansın ilk gününde ''Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne'' konuşan Şükrü Hanioğlu, Türkiye'de Kemalizm milliyetçiliğinin 1990'lı yıllardan itibaren "ulusalcılık" olarak kendini gösterdiğini kaydetti.

Türk halkı demokrasi özlemini gösterdi

Sabah yapılan ilk oturumda Columbia Üniversitesi öğretim üyesi Rashid Khalidi'nin moderatörlüğünde yapıldı. Bu oturumda konuşan Columbia Üniversitesi öğretim üyesi Karen Barkey, tek tip İslam anlayışının olmadığına dikkat çekti. Osmanlı'da yönetim anlayışının uygulanabilirlik, tolerans ve farklılığı hoş görme anlayışı üzerine inşa edildiğine işaret eden Barkey, bu yapı ile İslam anlayışının demokrasi ve laiklikle bir sıkıntısının olmayacağını dile getirdi.

Konferansın bir diğer konuşmacısı olan Harvard Üniversitesi öğretim üyesi Nur Yalman, liberal basının Ergenekon soruşturmasında hükümeti desteklediğine vurgu yaparak, temiz eller hareketinin Türk demokrasisi için önemli olduğunu söyledi. Yalman, 22 Temmuz seçimlerinde AK Parti'ye yüzde 47 oranında oy vererek Türk halkının, devletin elitlerine açıkça demokratik yolu özümsediğini ifade ettiğinin altını çizdi. Yalman, halkın bu demokratik tutumunun da Abdullah Gül'e cumhurbaşkanlığı yolunu açtığını söyledi.

Şeriat hükümleri de farklılık arz ediyor

Columbia Üniversitesi öğretim üyesi tarihçi Richard Bulliet ise Osmanlı topraklarında bölgeden bölgeye dini hükümlerin uygulanmasında farklılıkların olduğunu aktardı. Bulliet, Balkanlar'da uygulanan şeriat hükümleri ile Ortadoğu ya da Kuzey Afrika'daki uygulamalarının farklılık gösterdiğini kaydetti.
Diyanetin laik devlet sisteminde olamayacağını aktaran Bulliet, "Böyle bir uygulama devletin dini kontrolü anlamına gelir. Diyanet yapılanması yalnızca Türkiye'ye has bir özellik değil. Bugün aynı durum Suriye ve Mısır için de geçerli" diye konuştu.

"Başörtüsü yasağı insan hakları ihlalidir"

'Din, Dini Parti ve Demokrasi' başlıklı oturumda konuşan Columbia Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alferd Stephan, Türkiye'de kadınların gelenek ya da dini inançları nedeniyle yüzde altmışa yakınının başını kapattığına dikkat çekti. Stephan, başörtüsü takan kızların üniversitelere alınmadığı, bu yasağın hala devam ettiğini belirterek, "Bunun neticesinde bunca kadın devlet dairelerinde ya da özel şirketlerde nitelikli işlere girmeleri engellenmektedir. Bu açıkça insan hakları ihlalidir" dedi. Başörtüsü yasağının aynı zamanda "ayrımcılık" olarak ifade eden Stephan, bunun gerçek demokrasilerde kabul edilir bir anlayış olmadığını vurguladı.

(CİHAN)

 

Ak_Kelebek isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi