AK Gençliğin Buluşma Noktası
Tartışıyorum AK Partililerin, AK Parti Gençlerinin Seviyeli tartışma bölümü.

Stil
Seçenekler

Alt 07-18-2011, 15:12   #1
Kullanıcı Adı
EZEL
Standart Terörle mücadelede ne gibi yanlışlar yapılıyor
1 - Komando birliklerine asker seçilirken yanlışlıklar yapılıyor . Türkiyede bütün askerler gideceği birliklere önceden atanıyor oysa bütün askerler önce ortak acemi birliklerinde testlere girip komando olmaya elverişli olan dayanıklı, sporu vede eğitim seviyesi iyi olan askerler komando birliğine gönderilmeli geriye kalanlardan denizci , piyade ,düz jandarma vs vs ve olacaksa seçilmeli oysa bizde önceden komando acemi birliğine seçilip orda eleme yapılıyor buda daha kısıtılı asker sayısında asker seçimi demek oluyorki asker kalitesini düşürüyor . Timlerdeki asker kalitesinin düşmesi Timin kendine olan güvenini azaltıyor .
2- Her birliklerde olduğu gibi Komando birliklerindede yemin töreni var ve Komando askerin 80-90 günlük acemi birliği döneminin 10 günü giyim-traş elbise-silah verilmesi- koğuş yerleşimi- timlerin oluşturulması - refizelerin belirlenmesi ile geçip daha sonra 30-40 günün çoğu yemin töreni hazırlığı ile geçiyor yani askere gerekli olan pratik ve teorik gerillla savaş eğitimi için fazla süre kalmıyor . Komando askeri yetiştiren acemi birliklerin süresi 4 aya çıkarılıp bu süredeki gereksiz işlerin süresi kısatılmalıdır
3- Bir komando timindeki tüm askerler timde bulunan tüm silahları iyi şekilde kullanabilmelidir Kullanabilmelidirler çünkü örneğin makineli tüfek nişancısı ve badileri bir el bombası yediğinde diğer badiler timin ağır silahı olan makineli tüfeği kullanabilmelidirler . Bizde acemi birliklerinde sadece G-3 atışı yaptırmaktadır diğer silahların terorik eğitimi verilip geçilmektedir .Acemi birliğinde askerlere G-3 ile 9 ila 12 atış yaptırılmaktadır bu rakam 100'ü bulmalı askerin silaha yatkınlığı arttırılmalıdır . Acemi birliğinde Askere gerçek el bombası kullandırılmalı gerçek roket mermileri ile ateş yaptırılmalıdır .
4 - Asker kaliteli silah kulanmalıdır . Örneğin ben askerde 2 tane G-3 kullandım ikisininde kusuru vardı yanlış kaynak yapılmış bu yüzden sıfırlaması bozukdu . Şarjörlerimiz takılıyor , kullandığımız makineli tüfek mayon kesiyordu eh zaten G-3 dünyada en çok sorun çıkaran silah artık gerisini siz düşünün
5- Asker taş çatlasın 2 günlük operasyona çıkarılmalı askerin üzerine mühimmatan başka bir şey almayacağı günü birlik operasyonlar hem askerin yükü hafif olmadığı için harekat kabiliyetini artırıyor hemde askerin daha dinç kalmasını vede bir pusu yediğinde daha dinçlikle cevap verme şansını arttırıyor . Şöyle düşünün sırtında bir ton yükle beti benzi gitmiş yorgunlukdan kafasını kaldırıp etrafına bakmayan askermi olmak istersiniz yada üzerinde sadece mühimmatı olan daha dinç gözleri fıldır fıldır etrafı tarayan askermi olmak istersiniz ?
6 - Her operasyon öncesi araç binmeden içtima yapılıp askere operasyonun amacı hedefi anlatılmalı böylelikle askerin operasyonu daha ciddiye alması sağlanılmalıdır .
7 - Operasyon esnasında vede sonrasında Tim komutanları - Bölük komutanları tarafından Bölük komutanları Tabur komutanları tarafından tabur komutanları alay komutanları tarafından alay komutanlarıda tugay komutanları tarafında operasyonel faliyetlerin gerilla savaş nizamına uygun yapılıp yapılmadığı açısından denetlenmeli hata yapanlar cezalandırılmalıdır . Örneğin birliklerini hakim bölgeden geçirmeyenler hakim bölgelere çıkışlarda öncü emniyet birlilkleri göndermeyenler birlikler çök verilip kısa istirahat ettiğinde çevre eminiyetini denetlemeyenler cezalandırılmalıdır .
8- Komando birliklerinde bütün timler acemi birliğini birlikde yapmış birbirini tanıyan özelilklerini bilen askerlerden oluşmalı usta birliklerinde refizelerden - geriz hizmetten -havancılardan toplama timler oluşturulup operasyona çıkarılmamalıdır .
9- Hüdaverdi arkadaşımızın hatırlattığı Komando timleri acemi birliğinde farklı usta birliğinde farkı silah kullanması .
10- Yine Hüdaverdi arkadaşımızında hatırlatması ile Komando timlerinde askerlerin acemi birliğinde timdeki posizyonun farklı usta birliğinde farklı olması .

Konu EZEL tarafından (07-18-2011 Saat 21:58 ) değiştirilmiştir..
EZEL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 07-18-2011, 16:04   #2
Kullanıcı Adı
Hüdaverdi
1- Komando seçimleri tamamen saçma sapan bir sisteme dayalı.
Misal, X kişi 6. jandarma komando eğitim alay komutanlığına gitti manisa kırkağaca.
Teslim oldu.İçeride gerekli işlemler yapıldı,sağlık kontrolünden geçti.
Giyindi,komutanların olduğu bölgeye geçti -masalara-,onlara verdiği belgelerin üstüne komutan rakam yazdı -neye göre yazılıyor bilmiyorum mevcudiyete göre sanrıım ve bu rakamlar bölüğü işaret ediyor-. Misal 8 yazıldı.
8. bölüğe -6. alayda 8. bölük jandarma bölüğüdür- gidiyor.Orada gerekli kayıt işlemleri yapılıyor.Yavaştan yavaştan eğitimler başlıyor.
Yemin töreni gelmeden kısa süre önce eğitim atışları yapılıyor.Yemin töreni oluyor.Yemin töreninden sonra bir bakıyorsun seçmeler başlıyor.Neyse gidiyorsun komando seçmelerine herkesin girmesi mecburi.

Şimdi asıl önemli nokta ve en boktan nokta burası.
8. bölükte olan X adlı kişi velev ki gayet iyi,atışlarında da iyi,eğitimde de iyi,ama komutanı bu kişinin seçilmesini istemez.Çünkü,bu kişi komando bölüğüne gittiği vakit,komando bölüğündeki çürükleri jandarma bölüğüne gönderiyorlar. Komando bölüğünde çürük olmayıp,rahat olmak isteyenler ise çürük numarası yapıp jandarma bölüğüne gitmeye çalışır,gözlük takar,deli numarası yapar bir şekilde gider.Jandarma bölüğünde olup komando bölüğüne gitmek istemeyende gözlük numarasını kullanır,denk geldim çok.Kim kime dum duma yani.

Ama bu seçmeler sadece boktan bir cihazdan yapılıyor.
Alıyorlar bölüğü,götürüyorlar bir yere.Ak ciğer mi ne filmini çekiyorlar,bu kadar.
Eğitimmiş,koşuymuş,atışmış,bunlara bakılmıyor.
Zaten asıl eğitim,uzun mesafe koşular olsun,silahla koşup atış yapmak olsun,eğitim atışları olsun,intikaller olsun bu seçmelerden sonra başlıyor.
Seçmelerden önce neden yapılmıyor ? 1 aylık süre içinde selam verme,sağa sola dönüş gibi eğitimler var,ve sürekli yürüyüşler yapılıyor yemin töreni için.Sanki bir boka yaradığı var.

Her neyse,bizim alay komutanlığında oluyor bunlar ha,şahidim yani.
Ben jandarma bölüğündeydim.
Bizim tim den ben ve benimle birlikte birisi daha seçilip komando bölüğüne geçtik,orda da aynı timde bulunduk neyseki.
Bizim jandarma bölüğünden komando bölüğüne geçen baya arkadaş vardı.
Yahu Allah aşkına,adamın elinde film var,bacağının filmi,vakti zamanında bu adam vurulmuş bacağından silahla ve bacağının içinde hala saçmalar var ama komando bölüğüne gönderdiler.
Bu kadar saçmalık olmaz.Kimisi zaten çökmüş,yaşı 22 civarları,dışarıda görsen amca dersin.
Bunlar bir yana,bacağında plaket midir nedir demir parçası olandan tut,ameliyat olanına kadar olan bile vardı.
Yani seçmeler saçma sapan bir olaydan ibaret.
Emir yerine getirilsinde,gerisini salla gitsin.
Hoş,yemin töreninden sonra seçmeler bitince ağzımıza sıçtılar o başka konu anlatmayayım hiç

Diğer önemli mesele,bu seçmeler o kadar kötü bir şey ki asker için.
Başka bölüğe geçen askerin morali sıfır oluyor.Askere giderken ailenden ayrıldın diye üzülmüyorsun,şahsen ben üzülmedim zerre.Ama yemin töreni oldu,2 gün çıktım ailemle kaldım,geri döndüm,1 hafta içinde seçmeler denen saçmalık başladı,1 ayda kanının ısındığı güvendiğin ortamdan,arkadaşlarından kopup bambaşka bir bölüğe geçiyorsun.
Hem beklemiyorsun bunu,beklemediğin içinde inanılmaz koyuyor.
Birisi vardı Ahmet,onunla aynı bölükteydik jandarmada,o da bizimle komandoya geçti,adam jandarmadayken neşeliydi sürekli gülerdi,ortam yapmıştı,ama komando bölüğünde morali öyle bozuldu ki ağlamaklı gezer oldu,can ciğer arkadaşlarından ayrıldı.Hiç gülmedi,sohbeti kesti.
Bana da çok pis koydu mesela,3 gün yiyemedim doğru dürüst.Diğer arkadaşlarda aynı şekilde.
Bu hepsinden daha önemli konu.

2 yi kaşla göz arasında yazdım

3- Acemi birliğinde bixi ci bixi görmüyor,veriyorlar mg3 ü taşı oğlum taşı.
Ben mesela.
Mayın dedektörcü seçildim acemilikte.Ayrıca bomba atar eğitimi de verildi.
Sadece gösterilerek öğretiyorlar o kadar.
Ne roketçi atış yapıyor,ne de bixi ci,ne de hk23 çü.
Ula usta birliğine bir gittim ki şimdi 17. sıradayım tim de,1.unsurda dedektörcü var zaten,yardımcısını avcı eri yaptılar, 2. unsurda ben varım dedektörcü ama en arkada bulunduğum için benim yardımcıyı dedektörcü yaptı komutan,beni de bomba atarcı yaptı.İyi de yaptı dedektörden hiç bir şey anlamadm Bomba atarı zaten hep sevmişimdir oyunlardan filmlerden haylimdi zaten,verdiler bana ohh mis gibi.Tabi silahı usta askerlerden öğrendim,azda bilgim vardı acemilikten kalma.
Acemilikte komutanlar eğitim bombasından atardı,patlamıyor etmiyor sadece ışık çıkarıyor.
Usta da eğitimini aldıkta anladım ses çıkarmasını,gidişatını,nasıl nişan alınacağını,hedefe kaç sanieyde ulaştığını,atıştan sonra zaten bombanın süzüldüğünü görüyorsun.
Kısacası kendi kendini eğitip deneyerek öğreniyorsun.Acemilikte g3 kullanıltıldı bize,oysa hk33 kullandırtmaları lazımdı.Komandoların genel silahı hata tamamının silahı hk33.

4- Acemilikte 2 tane g3 üm oldu,zerre vuramazdım o kadar boktandı ki atışlarım derdim 'poku yedin la'
Usta da hk33 ü bir aldım ki, offf,harika valla 10 numara silah,reyiz hepsini vurur kaçırmadan

5- Biz de görevler en fazla 3 gün sürerdi.Çok sıcaksa işte o an asker kafayı yer,çünkü eşyasının çoğu sudur,çantası tıka basa suyla doludur. Hava çok soğuksa elbiseylerle kışlıklarla doludur,birde ıslakları çantaya koyduğu an yük daha fazla biner,çanta ıslandıkça daha da ağırlaşır,çantasındaki elbise ıslandıysa,işte o an öldüğü andır.Bu yüzden yaz kış demeden önem verilmeli,üst bölgelerine karakollara yakın durulmalı.Uzak iseler bindirceksin helikopetre,katır değil bunlar insan.Ayakta uyuyarak yürüdüğümüz çok oldu,herkes uyumuştur ayakta,gidiyor beyin yorguluktan.

6- Valla bizim o konuda eksiğimiz yoktu.Taburcu olsun,tim komutanı olsun kıyak insanlardı işini iyi bilenlerdi.Kaç gün süreceği,gidilen gölgenin zorluğu,ne için gidildiği,nelerle karşılaşabileceğimiz,yol mesafesi,dönüş yolu,bunlar çok çok önemli.

7- Pusu her zaman olur,pususuz çatışma zaten olmaz.Öncü emniyet birlikleri de pusuya düşer.Dere yataklarında da düşürülür.Dönüşlerde özelikle,pusu olayı çok olur çünkü asker yavşar ''oh bitti dönüyoruz'' diye rahat hareket eder,ederdikte yalanı yok.Hatta şu da var,göreve giderken ''çök versenize'' diye küfür ederdik.Dönüşte çök verilince ''neden çök verdiler'' diye küfür ederdik. Ama biz her zaman öncü yollardık.Arazi taraması mı yapılacak mesela ? Hakim bölgede her zaman öncüler olurdu.Ama illa ki boşluklar olurdu.

8- Bir de bölgeyi komutanlar var ki aman Yarabbi.Bak bir keresinde çıkcaz göreve,bizim komutan hasta,bu yüzden gelemedi,çok güvendiğimiz bir komutan daha vardı başka timin başında,o da izindeydi, diğer 2 timin komutanı zaten iyi değillerdi araziyi bilmiyorlardı,sen gel araziyi bilmeyen birine ver komutayı.Hem de Mardin'e bizden sonra gelmiş bir teğmen.Yazılışını bilmiyorum ama şu haritalı alet var cps midir endir onu okumasını bilmiyor.
1 saatlik yolu gittik 8 saatte.Oysa bizim komutan dedi 1 saat sürcek çantalara fazla önem vermeyin.Bizde yükledik Allah ne verdiyse. 1 saate güvendik.Ama bu yeni komutan kaybetti yolu.Aksi yöne götürdü araçları,tabu komutanı da fark etti ama geri döndürmedi pusu olur diye akıllı davrandı,olan bize old uyine de. Bölgeye hakim kişiler gerekli,haritayı iyi okumalı,kaybolsa bile nereden çıkılacağını hangi karakolun yakın olduğunu hangi köylerin bulunduğunu iyi bilemeli.Bilmiyorsa oturusun teröristlerin kucağına.

9- Her mevziye gece görüşü değil,silahların üzerine takılan komutanlarda bulunan cihazlardan lazım.Pahalı cihaz olduğu için sorumlu bir askere verilmeli.Gece görüşünden daha iyi bir cihaz,nişan alabiliyorsun,silah üstüne sabit,ismini unuttum gitti.

10 Hava durumu çok önemli.Askeri yağmuru havada ya da yağacak havada çıkarmıcaksın araziye.
Hava durumu bilgisini alıp çıkartacaksın yoksa görüş mesafesi düşer,asker yorulur,ıslanır,hastalanır,yükü ağırlaşır,yarı ölmüş sayılı.
Güneşli havalarda karakollara gidilmeli.

11- Komando birlikleri karakollara takviye kuvvet olarak gönderiliyor haftalık.Buna son verilmeli.
Kimi zaman güzel oluyor ama kimi zaman iyi olmuyor.Madem ki 'takviye' olarak gönderiyorsun,bu demek oluyor ki karakollarda eksiklik var.Ya sayısını çoğaltacaksın,veya sabit komando timi vereceksin.
Gerçi faydası yok değil karakolların başka mesele tabi.

Aklıma geldikçe yazarım

Aha bu yukarda yazdığım 1 saatlik yolu 8 saatte gittiğimiz güne ait foto.
Bir yağmur yağdı ki sormayın,TİM de kopmalar yaşandı,dereye yuvarlananlar oldu gece köründe,ne gündü yaw.Sabah saatlerinde sis çöktü ki sormayın.Zaten gece çıktık sabah vardık.Hayaller görmeye başlamıştım çoban ve koyunsürüsü falan Tam bir maceraydı

Konu Hüdaverdi tarafından (07-18-2011 Saat 16:28 ) değiştirilmiştir..
Alt 07-18-2011, 20:00   #3
Kullanıcı Adı
JonTurk
Vay be okurken yoruldum nasıl yazdın acaba :D Süper ortam sisli hava
JonTurk isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-18-2011, 21:54   #4
Kullanıcı Adı
EZEL
Hüdaverdi arkadaşımızda tecrübelerini bizimle paylaşmış özellikle 3. şıkkında söylediği askerlere usta birliğinde kullanmayacağı silah ile eğitim verilmesi çok önemli çünkü bu sefer asker usta birliğinde verilen silahı öğrenmek tanımak ve alışmakla geçiyor hatta bazen daha alışmadan operasyona çıkıyor ki çok vahim bir durum çünkü zaten bir çok silah sorunlu askerde acemi ise apışıp kalır yani .
9. Şıkta söylediği cihazın ismi ilkden benimde dilimin ucuna gelip gitti sonra hatırladım sanırım pointer nişan cihazından bahsediyor şu lazerli hedefleyici olan cihaz evet bende askerde çok heves etmiştim o cihaza Bir kötü yanı oda gece görüşle bakıldığında yerinizi deşifre edebilir diye biliyorum kullanmadığım için avantajlarını dezavantajlarını fazlaca bilemiyorum
Bir hakim tepeden diğer hakim bölgeye intikal etmeden önce 3-5 kişilik bir öncü birlik gönderip tepenin emniyetinin kontrol edilmesi 100-150 kişilik bir bölüğün pusuya düşmesinden iyidir teröristler 3-5 kişiye kafa kafaya gelmedikden sonra saldırmazlar çünkü diğer hakim bölgedeki komando bölüğü bu sefer onların yeri deşifre olduğu için onların canını okuyacağını bilirler . Birde öncü daha hafif yüklü olurlar bir pusu anında kendilerini bir koruyacak bir doğal mevzi gerisine atabilirler bir bölük ise atamayabilir .

Konu EZEL tarafından (07-18-2011 Saat 22:08 ) değiştirilmiştir..
EZEL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-19-2011, 04:57   #5
Kullanıcı Adı
Hüdaverdi
Alıntı:
JonTurk Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Vay be okurken yoruldum nasıl yazdın acaba :D Süper ortam sisli hava
Valla farkında değilim bu kadar yazdığımın wordpad tan yazdığım için Hatta eksik bile kaldı
Ortam güzel ama bir o kadar tehlikeli,bu bir yana sırılsıklamdık çok pis üşüdük 1 saatte üstümü değiştirebimiştim düşün

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)