![]() |
#1 |
![]() Üniversitemiz Hakkında TOBB, Ankara’da bir üniversitenin kuruluşuna öncülük etmektedir. 1 Temmuz 2003 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak hukuki kuruluşunu tamamlayan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, 2004-2005 eğitim öğretim yılında faaliyete geçmiştir. Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı ( TOBEV ) tarafından kurulan üniversite, ilk yılında 3 Fakülte ile eğitim öğretime başlamıştır. Ankara Söğütözü'nde yaklaşık 60.000 m2 kapalı alana sahip tesislerde araştırma ve eğitim-öğretim yapacak olan üniversitenin önümüzdeki yıllarda yeni fakülte ve bölümleriyle büyümesi hedeflenmektedir. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin 2004-2005 eğitim-öğretim yılında açılan üç fakültesi şunlardır: 1) Fen-Edebiyat Fakültesi, 2) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 3) Mühendislik Fakültesi. Söğütözü kampüsü, Atatürk Orman Çiftliği’nin çevrelediği bir alanda, hem şehrin merkezinde, hem de şehir gürültüsünün dışında bir konumdadır. Olimpik ebatta yüzme havuzu, eğitim havuzu, fitness merkezi, sauna, kapalı spor ve konser salonuna sahip tesisler öğrencilerin sportif ve rekreatif ihtiyaçları için ideal özellikler taşımaktadır. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi farklı program anlayışıyla Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu ekonomik ve sosyal açılımlara yönelmektedir. Üniversitemiz, seçeceği üstün yetenekli öğrencilere başarma güdüsü vererek kamu ve özel sektörlere lider yönetici yetiştirme amacını taşımaktadır. Öğrencileri sadece mesleki bilgi ile donatmak değil, ülke sevgisi, başarma hırsı, yöneticilik formasyonu ve arzusu ile dolu olarak mezun etmeyi sağlayacaktır. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Türk Ekonomisinin ihtiyaç duyduğu uygulamaya ve hayata dönük uzmanlar yetiştirerek, öğrencilerine istihdam avantajı sağlamayı hedeflemektedir. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğrencilerine iki tür burs vermektedir. Öğrencilerin %50'sine sağlayacağı öğrenim ücreti muafiyeti dışında her bölümün başarılı öğrencilerine vereceği aylık burslar yoluyla başarı teşvik edilecektir. Başarılı öğrencilerin iş çevreleri ile tanışmaları için üniversite içinde kurulacak işe yerleştirme birimi ise öğrencilerin istihdamları için fırsatlar yaratacaktır. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin Kuruluşu Yapılan çok sayıda araştırma, eğitim ile kalkınma arasında anlamlı bir ilişkinin varlığını ortaya koymaktadır. Bu ilişkiye göre daha fazla yüksek eğitim olanağı sağlayabilmiş, daha fazla uzman yetiştirmiş ve eğitime daha fazla kaynak ayırabilmiş ülkeler daha hızlı kalkınmaktadır. Bir başka deyişle eğitim, kalkınmayı ve iktisadi gelişmeyi sağlayan başlıca faktörlerden biridir. Eğitim yarı-kamusal bir hizmet alanı olduğuna göre bu hizmetin tümünün sadece devlet tarafından yerine getirilmesi gerekmemektedir. Bu sebeple Dünya’da gönüllü kuruluşların ve özel sektörün eğitime ilgisi tarih boyunca var olmuştur. Bu durum eğitimin bir vatandaşlık hakkı olduğu ve vatandaş hakkının devlet tarafından verilmesi ilkesi ile çelişmez. Çünkü devlet, yaygın eğitim olanakları yaratarak vatandaşlık hakkını verirken, özel ve gönüllü kuruluşlar da farklı nitelik ve özellikte eğitim ortamları sağlayarak topluma ilave hizmet verebilmektedirler. Yeni Yükseköğretim kurumlarının açılmaması halinde 2006 yılında çağ nüfusunun %75’ini oluşturan 3 milyonluk bir kitlenin yüksek-öğretim talebini bugünkü düzeyde bile karşılamak mümkün olamayacaktır. O halde, yeni yükseköğretim arzı yaratmak için, kamu dışı kaynakların da kullanılmasının doğru bir yaklaşım olacağı düşünülmelidir. Diğer taraftan, yükseköğretimde farklı nitelik ve vizyona sahip kuruluşların gerekliliği, çeşitliliğin getireceği zenginlik de göz önüne alınmalıdır. Üstün nitelikli öğrencilere yönelik, farklı programlar öneren, kamu ve özel sektörün farklı taleplerini karşılamak gibi özel amaçları olan vakıf üniversitelerinin kamu üniversiteleri dışında roller üstlenebileceğine dair pek çok çağdaş örnek bulunmaktadır. Üniversitenin Misyonu TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin misyonu, özgün ve evrensel bilgi üretmek, araştırıcı, sorgulayıcı, yaratıcı ve girişimci insan gücü yetiştirmek ve bu sayede, TOBB üyesi firmalar başta olmak üzere , Türk sanayisinin ve ticaretinin önünü açarak toplumun kalkınmasına katkıda bulunmaktır.. Üniversitenin Vizyonu TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin misyonu, özgün ve evrensel bilgi üretmek, araştırıcı, sorgulayıcı, yaratıcı ve girişimci insan gücü yetiştirmek ve bu sayede, TOBB üyesi firmalar başta olmak üzere , Türk sanayisinin ve ticaretinin önünü açarak toplumun kalkınmasına katkıda bulunmaktır.. Üniversitenin Yeri ve Fiziki Alanları Üniversite’nin merkezi Ankara’da olacaktır. TOBB-ETÜ'nün kampüsü, kuruluş yıllarında Ankara Söğütözü mevkiinde yer almaktadır. 60,000 m2 kapalı alana sahip binalar içinde laboratuvar, dershane, idari blok, konferans ve toplantı salonları dışında kapalı spor salonu, antrenman salonları, olimpik yüzme havuzu, kafeterya ve sosyal tesisler yer almaktadır. Mevcut mekana komşu olan Orman Bakanlığı'na ait 38 dekar fidanlık olarak tesis edilen alan ile yedek parça müdürlüğüne ait 56 dekar, toplam 94 dekar arazi satın alınmıştır.Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Gazi Anadolu Lisesine ait(40 dönüm) parsellerin alınması için ilgililerle işbirliği sağlanmıştır. Bu durumda, kısa dönemde mevcut eğitim alanımızla birlikte 194 dönüm bir alan üzerinde yürütülecektir. Kampus dershaneler, laboratuvarlar, idari bölümler ve araştırma için gerekli birimler yanında öğrenci kulüpleri ve spor alanları için yeterli ve uygun mekanlara da sahiptir. Çok amaçlı ve bölünebilir spor, gösteri, konferans ve toplantı salonları hazırlanmaktadır. Öğrenci, öğretim üyesi ve personel için bağımsız kafeterya ve yemekhane alanları 2004-2005 eğitim döneminde hizmete girmiştir. Kampüs, kuruluş yıllarında bütün ihtiyaçları rahatça karşılayabilir özellikte ve büyüklüktedir. Dershane, laboratuvar, sosyal alanlar, idari bölümler dikkate alındığında mevcut kampüsün uluslararası standartlar ve ideal ölçüler içinde 3000 öğrenciye eğitim verebileceği hesaplanmıştır. Ayrıca, üniversitemizin gelecekte daha gelişmiş bir kampüse taşınması için gerekli girişimler başlamıştır. İlk yıl üniversite Fen ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler ve Mühendislik Fakültelerinden oluşmaktadır, Fen ve Sosyal Bilimler Enstitüleri ile Araştırma ve Uygulama Merkezlerinin çalışmaları devam etmektedir. Üniversitenin görünen geleceği içinde yeni bölümler yanında Meslek Yüksek Okulları da yer alacaktır. Gelirler ve TOBB Garantisi Üniversite, kuruluş harcamalarının tamamlanmasından sonra kendi giderlerini kendi gelirleri ile karşılayacaktır. Öğrenim ücretleri dışında bağışlar, yayınlar ve eğitim hizmetleri ile ticaret ve sanayi ile işbirliğini kurumsal olarak sağlayacak teknopark, buluş ve kuluçka merkezleri, danışmanlık, mesleki kurslar, hizmet satımı, sürekli eğitim merkezi, sosyal tesis gibi araçlar eliyle kendi kendine yeterli bütçe oluşturacaktır. Öğrenci kayıt kontenjanlarının % 50'si burslu öğrencilere tahsis edilerek, başarılı ancak ekonomik durumları yetersiz olan öğrencilere eğitim olanağı tanınmaktadır. Merkezler ve Teknoloji Boyutu TOBB-ETÜ içinde hizmete girmek üzere Teknoloji Geliştirme ve Uygulama Merkezi, Avrupa Araştırmaları Merkezi, Girişimcilik Araştırmaları Merkezi, Avrasya Araştırmaları Merkezi, Ekonomi Araştırmaları ve Uygulama Merkezi , Enerji Araştırmaları Merkezi,Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Yaşam Boyu Eğitim Merkezinin kurulması kararlaştırılmıştır. Bu merkezler yoluyla hem uzman yetiştirilecek, hem ülkemizin uluslarası ve ekonomik açılımları için stratejiler oluşturulacak, hem de ülkemizin ve özel sektörümüzün ihtiyaç duyduğu teknolojik analiz, öneri ve uygulamalar geliştirilebilecektir. Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nde ise yetişkinlerin bilgi güncellemesi sağlanırken, toplum ve çevreyle bütünleşme de gerçekleşecektir. Bu anlamda TOBB-ETÜ, Kalkınma Planları, Bilim ve Teknoloji Üst Kurulu, YÖK, TÜBİTAK ve diğer üniversiteler ile eşgüdüm halinde olacaktır. Üniversitemiz Ar-Ge faaliyetlerinde uluslararası araştırma kuruluşları ve üniversiteler ile yakın işbirliği içinde olacak ve bu yolla bilgi değişiminin hızlı, ucuz ve verimli olmasını sağlayacaktır. Üniversite Kampüsü Söğütözü Kampüsü, Atatürk Orman Çiftliği'nin çevrelediği yemyeşil bir alanda, hem şehrin merkezinde hem de şehir gürültüsünün dışında yer alıyor. Fakülte binaları, laboratuvarları, kütüphanesi, yurtları, spor ve sosyal aktivite alanları ile Söğütözü Kampüsü, titizlikle planlanmış modern bir eğitim kompleksi niteliğindedir. Öğrencilerin sportif ve sosyal ihtiyaçları için her türlü ayrıntının düşünüldüğü TOBB-ETÜ, konumu ve tesisleri ile öğrencilerine dünyanın en güzel ve en modern kampüslerinden birinde eğitim alma şansı tanıyor. -Her öğrenciye bir bilgisayar düşecek şekilde planlanmış bilgisayar laboratuvarları -Binlerce kitaptan oluşan zengin kütüphane -Gelişmiş laboratuvar olanakları -Sportif ve sosyal aktivite alanları -Olimpik yüzme havuzu -Eğitim havuzu -Fitness merkezi -Sauna -Kapalı spor salonu -Konferans ve konser salonları TOBB-ETÜ ilk aşamada, idari birimler ve eğitim birimleri, spor birimleri ve sosyal tesisler ve araştırma merkezlerini içeren üç adet binadan oluşmaktadır. Bitişik alanlarda önümüzdeki aylarda yurt, araştırma laboratuvarı, çok katlı otopark ve derslik binaları yapılarak yerleşim ve eğitim desteklenecektir. Eğitim Birimleri ve İdari Birimler Binası toplam 33.000 metrekare kapalı alana, merkezi klima sistemine, merkezi kesintisiz güç kaynağı sistemine sahiptir ve kablosuz internet hizmeti veren donanımı içermektedir. Bina içinde 4 adet toplantı salonu, 2000 m2 bağımsız alana sahip iki katlı kütüphane, kafeteryalar, alış-veriş mekanları dinlenme ve gezinti alanları yer almaktadır. Rektörlüğü içeren teras kat hariç, dört katlı binanın bahçe katında laboratuvarlar, kafetaryalar, dinlenme alanları, üst katlarda ise derslikler ve idari birimler yer almaktadır. Kütüphane ve idari birimler arasında “Atriyum” yer almakta ve burada dinlenme ve gezinti mekanları bulunmaktadır. Spor Alanları ve Sosyal Tesisler Binasının toplam alanı 24.000 metrekaredir. Bina içinde olimpik yüzme havuzu, basketbol ve voleybol sahaları, saunalar, dinlenme ve beslenme alanları yer almaktadır. Teknoloji-Araştırma-Uygulama Merkezleri binası 6.200 m2 alana sahiptir ve bu binada, Ortak Teknoloji Araştırma Laboratuvarları, Yaşam Boyu Eğitim Merkezi, Dil Eğitim Merkezi, Enerji Araştırmaları Merkezi, Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik Merkezi, Avrasya Araştırmaları Merkezi ve Avrupa Birliği Araştırmaları Merkezi gibi araştırma merkezleri yer alacaktır. Ayrıca giriş katında bir kafetarya ve 4. katta geniş bir fuaye eşliğinde bir konferans merkezi bulunmaktadır. Kütüphane Atriyum ve idari birimler arasında iki asma kattan oluşan 2.000 m2’lik kütüphanenin 30.000 kitap içeren, elektronik veri tabanlarını yoğun olarak kullanan bir bilgi ve veri merkezi olması planlanmıştır. Kütüphanenin TOBB mensuplarına da hizmet verecek şekilde donatılması ve zenginleştirilmesi düşünülmektedir. Dinamik ve değişime öncülük eden TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin eğitim, öğretim ve araştırma programlarını desteklemek, öğretim elemanları, öğrenciler, çalışanlarının; -Her tür ve ortamdaki bilgi ve belge ihtiyaçlarını en iyi kaynaktan karşılamak, -Ulusal ve uluslararası ölçekte bilgi birikimi, kullanımı ve transferine destek olmak, -Kullanıcılarımızın daha çok bilgiye kampus içindeki ve dışındaki kendi fiziksel ortamlarından erişmelerini sağlamak, -Üniversitenin enformasyon okur yazarlığı ve bilgi yönetimi eğitimlerin de lider olarak rol almak, -Akademik ve sosyal yaşamı etkileme gücü yüksek bir Kütüphane ve Bilgi Merkezi oluşturmaktır. Açılış Koleksiyonu Basılı kitap sayısı: 11000 Multimedya: 100 Süreli Yayın Basılı:150 Süreli Yayın Elektronik: 7000 Elektronik Kitap: 14.500 Online veritabanı: 7 Adet Bilgisayar Laboratuvarları TOBB-ETÜ'de kayıt olan öğrencilerin tümüne dizüstü bilgisayar verilmektedir. Ayrıca 2004 yılında 4 adet PC laboratuvarı kurulmuştur. Böylece, her bölümün koridorunda tam gün kullanıma açık bir PC laboratuvarı bulunmaktadır. Üniversitede kablolu ve kablosuz internet ağ yapısı mevcuttur. Öğrenci Laboratuvarları 2004 yılında öğrencilerin 1. ve 2. yıl kullanımına dönük olarak 10 eğitim laboratuvarı kurulmuştur. Bu laboratuvarlar, fizik, kimya, elektronik, sayısal elektronik, sensörler, elektrik, ısı ve termodinamik, mikroişlemci, PLC/punematik ve güç-motor laboratuvarları olarak özetlenebilir. 2005 yılında 3. ve 4. sınıf öğrencilerine yönelik 6 laboratuvar daha kurulacaktır. Öğrencilerin her dönem en az bir laboratuvar dersine kayıt olmaktadırlar. Ortak Teknoloji ve Uygulama Laboratuvarı Ortak İleri araştırma laboartuvarları gelişmiş ülkelerde, araştırma ve paylaşma kültürü güçlenmiş toplumlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. İçerisinde elektron mikroskopları, kütle spektrometreleri, fotospektrometreler x-ışınları kırınım cihazları, optik cihazlar, yüzey analiz cihazları ve benzeri çok sayıda yüksek teknoloji uygulama/ araştırma donanımını barındıracaktır.Merkezi bir yönetim altında kurulacak olan Teknoloji, Uygulama ve Eğitim Laboratuvarının başlıca amaçları özetle şunlardır: - endüstriyel kuruluşlara teknolojik hizmet verilmesini sağlamak, - sanayi mensuplarına cihaz kullanım eğitimi verilmesini sağlamak, - öğretim üyelerinin araştırma faaliyelerine yardımcı olmak, - lisansüstü öğrencilerinin tez çalışmalarına yardımcı olmak, - akademik personelin cihaz üzerinde eğitim çalışması yapmasını sağlamak. Simülasyon Laboratuvarları Hesaplamalı bilim ve mühendislik merkezinde kurulu olan fakat tüm üniversite bölümlerine de açık olan yüksek hızlı bilgisayarlar, gelişmiş programlar nitelikli öğretim elemanlarının denetiminde kullanılacaktır. Bu şekilde kurulacak laboratuvarda Kriptoloji, Finansal Matematik, Endüstriyel Modelleme ve bir çok Sistem Simülasyon Çalışmalarının yapılması planlanmaktadır. Üniversitemizde Gelişmeler İlk Mütevelli heyet toplantısı 15 Aralık 2003 tarihinde yapılmış ve yönetim, bölümler, öğrenim ücretleri ile ilgili çeşitli kararlar alınmıştır. Üniversitenin kuruluş çalışmalarını yürütmek üzere bir çekirdek kadro oluşumu tamamlanmıştır. 2004-2005 döneminde 6 bölümde eğitim öğretime başlamıştır. İngilizce hazırlık sınıfı çalışmalarını yürütmek üzere bir Yabancı Diller Bölümü kurulmuştur.Üniversitenin eğitim dili Türkçe olmakla birlikte, kayıt olan tüm öğrencilerin ingilizce bilmeleri beklenmektedir. Yeterli düzeyde ingilizce bilmeyen öğrenciler ingilizce hazırlık eğitimine devam etmek zorundadır. Öğrenim ücreti tüm bölümler için KDV dahil 11.000 YTL olarak belirlenmiştir. Programlara alınan öğrencilerin yarısı burslu olarak alınmıştır. Ayrıca ÖSS de ilk 2000, 4000 ve 6000 de bulunan ve üniversitemize kayıt olan bütün burslu öğrencilere aylık yaşam bursu da verilmektedir. Barınma ve Yurtlar Yurtlar,bu yıl üniversitemiz yerleşkesinin karşı tarafında (38 dekar)üzerinde olup öğrencilerin bütün gereksinimlerine cevap verebilecek, ders ve sosyal yönlerinin gelişmesini sağlayacak öğrenci konukevi inşaa edilmektedir. Öğrencilerimiz, kampüsün şehir merkezine olan yakınlığından ve ulaşım kolaylığından dolayı Emek, Beştepe ve Bahçelievler gibi yakın çevredeki özel ve devlet yurtlarından faydalanabilirler. Beslenme Hizmetleri Beş katlı binanın bahçe katında kafeteryalar, alış-veriş mekanları dinlenme ve gezinti alanları yer almaktadır. Kütüphane ve idari birimler arasında “Atriyum” yer almakta ve burada dinlenme ve gezinti mekanları bulunmaktadır. Üniversite kampüs alanı içinde açılacak öğrenci yemekhaneleri de hizmet verecektir. Ayrıca öğrenci konukevlerinde her an hizmet veren kantinler de bulunacaktır. 2004-2005 Akademik Yılında Eğitim-Öğretime Başlayan Programlar/Bölümler Bilgisayar Mühendisliği : Programın başlama tarihi/öğrenci sayısı:2004-2005 Akademik yılı/25 burslu ve 25 burssuz Program mezunlarının ünvanı: Bilgisayar Mühendisi Elektrik Ve Elektronik Mühendisliği : Program başlama tarihi/öğrenci sayısı: 2004-2005 Akademik Yılında/25 burslu ve 25 burssuz Program mezunlarının ünvanı: Elektrik ve Elektronik Mühendisi Makina Mühendisliği : Program başlama tarihi/öğrenci sayısı: 2004-2005 Akademik Yılında/25 burslu ve 25 burssuz Program mezunlarının ünvanı: Makina Mühendisi İktisat : Program başlama tarihi/öğrenci sayısı: 2004-2005 Akademik Yılında/25 burslu ve 25 burssuz Program mezunlarının ünvanı: İktisatçı İşletme : Program başlama tarihi/öğrenci sayısı: 2004-2005 Akademik Yılında/25 burslu ve 25 burssuz Program mezunlarının ünvanı: İşletmeci Matematik : Program başlama tarihi/öğrenci sayısı: 2004-2005 Akademik Yılında/20 burslu Program mezunlarının ünvanı: Matematikçi Programların Amacı : Uluslararası düzeyde eğitim veren, araştırmalar yapıp bilgi üreten, bunları yayımlayarak topluma ve insanlığa hizmet eden, ulusal ihtiyaçlara uygun teknolojik gelişmeyi hedefleyen ve benzeri programlar arasında öncü bir eğitim ve araştırma bölümü olma özelliğine ulaşmaktır. Uluslararası düzeyde lisans, yüksek lisans ve meslek içi eğitim vererek, sanayi ve araştırma kurumlarında tasarım, üretim, uygulama ve araştırma-geliştirme çalışmalarında başarı ile görev alabilecek, yaratıcı, problem çözmede yapıcı yakla-şıma sahip, takım çalışmasına yatkın, çevreye duyarlı, sosyal, ekonomik ve mesleki ahlak bilincine, sorumluluğuna ve lider özelliklerine sahip mezunlar yetiştirmek; uluslararası düzeyde bilgi ve teknoloji üretimini sağlayan araştırmalar yaparak ulusal sanayinin problemlerine çözümler üretmektir. Eğitim İçinde bulunduğumuz bilgi çağını şekillendirebilecek liderliğe sahip, çağdaş bilgi ve becerileri kazanmış mezunlar yetiştirmek; onlara şüpheci yaklaşım ve ahlaklı davranış bilinci aşılamak ve yaşam boyu öğrenmeyi öğretmektir. Kazanılan bilgi ve becerilerinin yanında kimlik bunalımı olmayan, Atatürk ilke ve inkilaplarını benimsemiş, iletişim yetenekleri gelişmiş bireyler yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Öğrencilerimize temel konulardaki geçerli yaklaşımları öğretmek ve derinliğine bilgilenme ve araştırarak öğrenmenin yollarını göstermektir. Öğrencilerimizin tasarım yapma, karar alma yeteneklerini geliştirmek, onlara grup içi çalışma alışkanlığı edindirmek, bilgiye erişme yollarını göstermek ve ahlaklı davranış bilinci edinmeleri için örnek olmaktır. Gelişmiş ülkelerdeki, çalışmaları takip edecek, hızla üniversiteye uyarlayacak ve eğitim sistemini bu şekilde sürekli güncelleyecek bir yapı kurulmuştur. Eğitim sisteminin “yeniden yapılanmayı” sürekli kılacak şekilde oluşturulması planlanmaktadır. Eğitim öğretim programı bu öngörüler yardımı ile hazırlanmıştır. Araştırma Bilimin amacı, maddenin, insanın ve insan toplumlarının doğru bilgisini elde etmektir. Bu alanlarda araştırma-geliştirme ortamları hazırlamak, iyi donatılmış araştırma laboratuvarları kurmak ve bu laboratuvarları nitelikli insan ve cihazlarla zenginleştirerek evrensel düzeyde teknolojik araştırmalar ve uygulamalar yapmak, öğrencilerimize gelişmiş laboratuvarları kullanarak bilim, mühendislik ve toplumsal konularda en üst düzeyde araştırma olanağı vermek hedeflenmiştir. Uluslarası düzeyde kongre, sempozyum, konferans, seminer gibi etkinlikler düzenleyerek ve bunlara katılarak ülkemizin bilimsel zenginleşmesine katkıda bulunmaktır. Sanayi ve Devlet Kurumları ile İşbirliği Ülkemizin sanayi kuruluşları ile köklü ve gerçekçi ilişkiler kurarak ortak araştırma ve geliştirme çalışmaları yapmak ve stratejik kararların alındığı, standart ve yönetmeliklerin belirlendiği ulusal çalışma gruplarına katılarak ulusal gelişmeye ve bilgi birikimine katkı vermek amacımızdır. Staj ve Uygulama Çalışmaları Öğrencilerin, temel bir yaklaşım farklılığını yansıtacak şekilde, kütüphane, sağlık birimleri, bilgi işlem birimleri, araştırma laboratuvarları, ögrenci işleri, spor tesisleri, basın ve kültür birimlerinde ve diğer üniversite işletmelerinde haftada en az 4 saat çalışmaları sağlanacaktır. Bu şekilde, katılımcılığı benimseyen, sorumluluk alan ve yetki kullanan bireyler yetiştirilmesi düşünülmektedir. Resmi devlet kurumları ve işletmelerinin yanısıra, TOBB bünyesinde bulunan özel kurumlarda staj imkanları sağlanacaktır. Ayrıca Avrupa Birliği projelerinde ve uluslarası projelerde ve değişim programlarında lisans ve lisansüstü seviyede ögrenim gören öğrencilerin yer alması teşvik edilecektir. Kurulacak Yaşam Boyu Eğitim Merkezi kullanılarak, edinilen bilgi ve becerilerin sanayi ve özel sektör mensuplarına aktarılmasına ortam sağlanacaktır. Üniversite ve ülkemizin sanayi kuruluşları arasındaki ilişkileri canlı tutmak, yeni bilimsel bulguların ve teknolojilerin uygulamaya geçirilmesine destek olmak, sanayide çalışan personelin bilgi ve becerilerinin kurs, seminer ve konferanslar düzenleyerek güncelleştirilmesi, üniversite bünyesinde yürütülen araştırmaların ulusal sanayimizin ihtiyaçlarına göre yönlendirilmesi başlıca uygulama hedefleri olacaktır. Değerlendirme Yöntemleri ve Başarı Ölçütleri Programlarda eğitim alan öğrencilerin yurt içinde ve dışında resmi ve özel kurumlarda staj yapmaları sağlanacaktır. Öğrenciler ve öğretim üyeleri için eğitim değerlendirme formları kullanılarak eğitimin en çağdaş ve öncü düzeyde yürütülmesini sağlayacak şekilde iyileştirilmesi için gereken düzeltme ve geliştirmeler yapılacaktır. Mezunlarımızın üniversitenin kariyer ve işe yerleştirme merkezi yardımı ile iş bulmalarına yardımcı olunacaktır. Mezunların çalıştıkları iş yerlerinde gösterdikleri performans takip edilerek, başarıları anketler yolu ile ölçülecek ve eksik oldukları noktalar belirlenerek eğitim programlarında gereken iyileştirmeler ya da değişiklikler bu bulgular ışığında yapılacaktır. TOBB-ETÜ de temel düşünce, öğretimin kalite ve verimliğinin arttırılması ve esas hedef olarak programın olası bir uluslarası akreditasyon sürecine hazırlanmasıdır. Bu sistem özet olarak program beklentilerinin gerçekleşip gerçekleşmediğini ölçmek amacıyla sistematik veri toplama, bunları analiz etme ve gerekli düzeltmeleri yapma süreçlerinden oluşmaktadır. Oluşturulacak denetleme/dokümantasyon sistemi öğretimle ilgili olumlu ve olumsuz yönleri belgeleyerek, uygulamaların objektif olarak değerlendirilmesine ve gereken önlemlerin alınmasına olanak sağlayacaktır. Böylece öğrencinin öğrenme sürecinin daha iyi anlaşılması ve programın eksiklerinin sürekli bir şekilde taranarak iyileştirilmesi ve etkinleştirilmesi mümkün olacaktır. Uygulanacak sistemin şu yararları sağlaması beklenmektedir: Öncelikle şeffaflık ve rekabet unsurlarının ön plana çıkarılması, başarının somut kriterlerle ölçülebilir hale getirilmesiyle program amaçlarının ne ölçüde gerçekleştiğinin izlenebilmesi, öğrenme ve öğretme süreçlerinin iyileştirilmesi ve öğretim üyelerinin çalışmalarının daha verimli olmasının sağlanması, ders planlarının geliştirilmesi ve her bir dersin programın bütününe uygunluğunun sağlanması, Üniversitenin geleceğe yönelik planlaması için bir esas oluşturulması, kalite güvence prensiplerine uygun olarak yapılan tüm faaliyetleri belgeleyerek bir akreditasyon için gerekli altyapının kazandırılmasıdır.
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |