![]() |
#1 |
![]() ![]() Nijeryalı Nefise Umar, Etiyopyalı Muktedir Abdurrahman Ziyad, Somalili Muhammed İsa... Hepsinin ortak özelliği, ülkelerindeki Türk okullarından mezun olmaları. Üniversite eğitimlerine Türkiye’de devam eden Afrikalı öğrenciler, Türk okullarını kapatma girişimine anlam veremiyor: “Türk okullarının kötülenmesini ilk kez Türkiye’de gördük.” Cumhurbaşkanı Tayyip Erdo-ğan’ın Afrika gezisi sırasında sarf ettiği “Türk okulları kapatılsın” sözleri hem yurtiçinde hem de yurtdışında büyük tepkiyle karşılandı. Erdoğan’a tepki gösterenler, ‘intikam duygusuyla ülkenin ufkunun karartıldığını’ belirtirken, Türk okullarından mezun olan öğrenciler de bu çıkışa anlam veremiyor. Bahçeşehir Üniversitesi Genetik bölümü öğrencisi Nijeryalı Nefise Umar, ülkemizi Türk okulları sayesinde tanıdığını söylüyor. Türk okullarının Türkiye’nin tanıtımı açısından önemli olduğunu belirten Umar, “Babam kız çocuğunu başka şehirde bile okutmazdı. Ama şimdi başka ülkede okuyorum. Çünkü içleri rahat, hiçbir kötülük görmedi, nerelerde kaldığımı biliyorlar. Türkiye’ye gelmeme bu insanlara güvendikleri için izin verdiler.” diyor. İstanbul Üniversitesi Biyoloji bölümü öğrencisi Muktedir Abdurrahman Ziyad da Etiyopya’dan gelen Türk okulu mezunlarından. Etiyopya halkının Türk okullarına büyük rağbet gösterdiğini anlatan Ziyad, “Türk okullarının kötülenmesini ilk kez Türkiye’de gördüm. Benim ülkemde, hiç kimse Türk okulları hakkında kötü bir şey düşünmez. Bu okulların siyaset uğruna kapatılmak istenmesi çok acı.” diye konuşuyor. Ticaret Üniversitesi’nde bankacılık bölümü okuyan Somalili Muhammed İsa da Tük okullarının kapatılmak istenmesine anlam veremediğini şu sözlerle dile getiriyor: “Türkiye’de görüyorum; her duvarda ‘Dünyadaki en hakiki mürşit ilimdir’ yazıyor. Okul da ilmin en önemli kaynaklarından biridir. Kapatılması bu düşünce ile ters, çelişen bir ifade. Somali halkı, bu okulların kapatılmasına asla müsaade etmez.” İNSANLAR TÜRK OKULLARINI SAHİPLENDİ, NE KAPATMASI? Bahçeşehir Üniversitesi Matematik bölümü öğrencisi Muhammed Kamil de Gana’dan Türkiye’ye okumaya gelen öğrencilerden. Türk okullarında eğitim görmeyen Kamil, bu okullarda eğitim alamadığı için üzgün olduğunu ifade ediyor. Türk okullarındaki öğretmenlerden Türkiye’yi öğrendiğini ve burada okumaya karar verdiğini söyleyen Kamil, “Daha önce Türkiye’ye gelmeyi hiç düşünmüyordum, bugün Türkiye’de okuyorsam bu insanların sayesindedir.” ifadelerini kullanıyor. Okulların kapatılacağına da asla inanmadığını dile getirerek, “İnsanlar çok seviyor ve okulları sahiplenmiş durumdalar. Birçok öğrenci orada okuyor, Gana halkı buna izin vermez. Bu okullar kapatılırsa ülkem zarar görür.” tepkisinde bulunuyor. Okulların siyasi meselelerden dolayı hedef alınmasını da eleştiren Kamil, şöyle devam ediyor: “Buralar okul, bunun siyasetle ne alakası var, buralar eğitim yuvaları. Buralarda sadece eğitim veriliyor, insan yetiştirmeye çalışıyorlar. Bu okullarda hem Hıristiyanlar hem Müslümanlar okuyor, birlikte yaşamayı öğretiyorlar. Bu okulları bilmeden Türkiye’yi bilmezdim, onlarla tanışmasaydım, Türkiye’yi tanıyamazdım. Okulum bittikten sonra ülkeme dönüp hizmet edeceğim.” Bu okullar olmasaydı, Erdoğan Afrika’ya gidebilir miydi? Prof. Dr. Niyazi Öktem: Türk okulları, Türk insanını ve kültürünü yurtdışında tanıtan kaliteli okullar. Bunu artık herkes biliyor. Eğer bu okullar olmasaydı son 10 yıldaki Türkiye’nin ihracattaki gelişmesi, ekonomik gelişmesi de olmazdı. Bu okulların altyapısı sayesinde buraya Türk insanı gidebildi, iş yapabildi. Bu okullar olmasaydı Afrika’ya hava yollarının sefer yapması bile söz konusu olamazdı. Sayın Cumhurbaşkanı Etiyopya’ya, Somali’ye bu okulların yaptığı açılımla birlikte gidebildi. Orta Asya ülkeleri de aynı durumda. Oralara bir yandan Çin, Rusya el atmak istiyor. Türk okulları sayesinde 1990’dan bu yana oradaki açılım ve işadamlarının yatırımı Türkiye ile kardeş bir tablo sergiliyor. Hangi saik ile bu okullar kapatılsın deniyor anlamak mümkün değil. Bu, Müslümanlığa karşı da olumsuz bir tavır. Okulların dünya çapındaki başarısı ortada, nasıl kapatılır? Turhan Tayan (Eski Milli Eğitim Bakanı/CHP Milletvekili): Türk okulları açıldığı ülkenin yasaları ile eğitim veriyor. Eğer eğitim verdikleri ülkelerin yasalarına aykırı bir durum varsa o ülkeler zaten kendi yasalarını uygular. Ama burada çok peşin hükümlü bir yaklaşım var. Eğitim veren bir kuruma topyekûn bir olumsuz yaklaşım söz konusu. Bunu hem hukuki hem de gerçekçi bulmuyorum. Bizim görevimiz binlerce kilometre uzaklıktaki bir okulun uyguladığı eğitim ile ilgili karar vermek değildir. Benim ziyaret ettiğim Türk okulları içinde herhangi bir olumsuzluk yoktu. Daha sonra birtakım siyasallaşma gibi bir şey olsaydı kamuoyuna yansımış bir bilgi olurdu. Okulların dünya çapındaki başarılarını herkes konuşuyor. Bu okulları kapatmak o ülkelerin yasasına göre olabilecek bir şey, Türkiye Cumhuriyeti’nin görevi değil bu. Kaynak
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|