![]() |
#1 |
![]() Evet arkadaşlar başlıktandan anlaşılacağı üzere Toplum içinde Türkler Kürtler arasıdaki birbirine karşı oluşan önyargının sebebleri ve çözümleri konusunda herkesin görüş ve fikirlerini bekliyorum .
Ben Türkler Kürtler arasıdaki önyargının PKK'nın siyasi kanadının oluşması ve seçimlere girmesiyle başladığını düşünüyorum .
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() Iki farkli kürt türk bagi gördüm. Birisi cok iyi anlasanlar can dostu bile olanlar. Digeri birbirne düsman olanlar.
Benim lise yillarimda en yakin arkadasim erzincanliydi. Cok iyi anlasiyorduk. Yapisik ikiz gibiydik hatta. Ama o senelerde bir ögrenci daha vardi yine bizim sinifimizda kendisi tunceliliydi. Ben türk degilim ben kürdüm diye bi sefer bas bas bagirdigini hatirliyorum. Bir gün hatta bi dügüne gitmistik. Daha 11 12 yaslarimdayim. Dügünde sanatci kürtce sarki söyledigi icin kavga cikarmistilar. Dügün rezalete dönüsmüstü. Ben cok fazla bilmis cümleler kuramicam simdi nedenleri nicinleri hakkinda. Yada ne zaman basladi ne zaman biter nasil biter hakkinda. Kendi cevremde gördüklerimi anlatmak istiyorum. Mesela yine malatyali kürt bir aile dostumuz var. Koyu bir Tayyip Babaci damatlari vardir. Ailece hic bir sorunumuz yok yani. Yasamadim görmedim. Ama bir aile daha var ki onlarla bir kac sene oldu artik görüsmüyoruz farkli sebeplerden dolayi. Kendileri karsli. Pkk destekcileri evlerinde öcalanin resmi filan vardi. Bu tür anlasmazliklarin sebebi belkide en basta insanin kendi durusundan kaynaklaniyor. Ben türküm evet karadenizliyim bundan gurur duyuyorum. Yeri gelincede biraz irkcilik duygularim kabardigida oluyor. Mesela biri karsima gecipte bas bas ben kürtüm diye bagiriyorsa bende o zaman iyi madem bende karadenizliyim diyorum. Ama öylesi durum iste bir sefer yasanmisti. Onun disinda göcmen olan aile dostlarimizda var. Kürt olan aile dostlarimizda var. Laz olan aile dostlarimiz da var. Belki biraz aileyede bagli. Türk ailesinde kürtler, kürt ailesinde türkler kötüleniyorsa bu bir sekilde ailede yetisen cocuklara yansiyor. Büyüdükce kendi kararlarini verebilirler yada ailelerinin gitti yolda gidip ayrimcilik yaparlar. Yada tabi ki siyasi partilerden kaynaklaniyor. Genclerin aklini cok basit seylerle celebilirsiniz. Ablamin mesela bi kürt okul arkadasi vardi. Ne zaman türk kürt konusu acilsa uff yeter biktim artik diye sitem ederdi. Yine bir kürt arkadasla bir sohbetimiz olmustu. Sen bana kürt bir sanatci yada sarki söyleyebilirmisin diye sormustu. Hayir demistik. Bak iste biz bir kazim koyuncuyu volkan konagi biliriz ama demisti. Hatta kazim koyunucuyu severek dinleyen birisi kendisi. Yani kürtler türk kültürünü vs türklerin kürt kültüründen cok daha iyi taniyor. Neyse cok uzattim. Düsüncelerimi anlasilir sekilde yazmisimdir insaAllah. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Kürtlerin bir şeyi kavraması gerekirdi yapılanları Türkler yapmadı olay sadece Türklere yıkıldı.
Türklerinde bir şeyi kavraması gerekir ki her Kürt ve doğulu pasifte olsa bir terörist değildir. Fakat her insan gibi pekala terörist yapılabilir.Her Doğulu=Pkk değildir. Herkesin empati üzerine kurulu davranış ve tutumlar sergilemeli. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
![]() Alıntı:
Aslında cevap sorduğunuz sorunun içinde saklı. Kürdün Türkü, özellikle de Türkün Kürdü bir türlü tam olarak anlayamamasının, benimseyememesinin tek nedeni önyargılı olması. Bunu forumda da defalarca gördük. G.doğuya hiç gitmemiş, oradaki insanlar hakkında hiçbir bilgisi olmadan sadece kulaktan dolmalar ile fikir yürüten ve doğal olarak o fikri olumsuz yönde olan birçok kişi gördüm. Bunu aşmanın tek çözümü. Biraz empati kurmada ve o bahsedilen önyargıyı yıkmaya çalışmakta saklı. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
![]() Alıntı:
Aynen öyle kardesim cok haklisin. Biz müslümanlara karsi nasil ki fevri davranip hepimizi ayni kefeye koyupta terörist diye damga vurmalari yanlissa her doguluyuda pkk li kabullenmekte ayni derecede yanlistir. Alıntı:
Dogru katiliyorum. Ama sadece empati kurmak yeterli olmayacaktir. Bu önyagrilari yikmak uzun süreli zorlu bir yol olackatir ama bu yola bas koymaya nerdeyse gec kaldik bile. Simdi ki cocuklardan yani gelecek nesilden baslamak gerekiyor. Hemen simdi baslamak gerekiyor hatta. Cünkü bana kalirsa bu gercekten cok ciddi bir problem. Burada bile ben türküm filan dedigimde bana soruyorlar türk kürt sorunu neden var filan diye yada kürtleri seviyormuyum diye soranlar bile var. Konu Gönülden tarafından (09-05-2015 Saat 03:00 ) değiştirilmiştir.. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Sorun kökten. Eğitim müfredatlarında gördüğümüz aşırı milliyetçilik empozesi, kendini yalnızca okul alanında geliştiren insanlar için temel sorun teşkil ediyor.
Siyasi arenada zıt kutuplar zıtlaştıkça iyice birbirlerini iterler. Örneğin 70 li 80 yıllarda görüldüğü gibi, solda ne kadar aşırılaşma oluyorsa,sağda da aynısı olmuştur. Aynı şey tam tersi içinde geçerlidir. Ülkede olan milliyetçiliğin ölçüsüzlüğü temel sebeptir. Terör örgütü pkk ilk ortaya çıktığı yıllardan beri sloganı kürt hakları,kürt özgürlükleri olmuştur. Bunun temelide Türk milliyetçiliğidir. 4.güç medyada yansıtılan doğu illeri ve burada yalnızca izlettirilen kaos görüntüleri,ülkede ayrıştıcılığı perçinlemiştir. Yine de bu toplumu kökten ayırmaya yetmemiştir. Zira Osmanlıdan beri Kürtler, Türklerle yakınlık içersindedirler ve bir olma psikolojisine sahiptirler. Bu köklü birlikteliğin ayrıştırılma çabasına sahip olanlar bu noktada zorlanmışlardır. Bugün siyasi arenada bu ve bunun gibi konular özgürce tartışılıyorsa, neredeyse oyların yarısına sahip olan iktidar partisininde bu konuda uygun görüşleri mevcutsa,sorunu oluşturmaya çalışanların başarısızlığı buradan belli olmaktadır. Siyasette ortak ideoloji halkların kardeşliği sloganı etrafında birleştikçe ve terör örgütü güç kaybettikçe, bu önyargıda güç kaybedecektir. Zira bu iki asırlardan beri biyolojik olarak birbirlerine çoktan karışmışlardır. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Sorun kökten. Eğitim müfredatlarında gördüğümüz aşırı milliyetçilik empozesi, kendini yalnızca okul alanında geliştiren insanlar için temel sorun teşkil ediyor.
Siyasi arenada zıt kutuplar zıtlaştıkça iyice birbirlerini iterler. Örneğin 70 li 80 yıllarda görüldüğü gibi, solda ne kadar aşırılaşma oluyorsa,sağda da aynısı olmuştur. Aynı şey tam tersi içinde geçerlidir. Ülkede olan milliyetçiliğin ölçüsüzlüğü temel sebeptir. Terör örgütü pkk ilk ortaya çıktığı yıllardan beri sloganı kürt hakları,kürt özgürlükleri olmuştur. Bunun temelide Türk milliyetçiliğidir. 4.güç medyada yansıtılan doğu illeri ve burada yalnızca izlettirilen kaos görüntüleri,ülkede ayrıştıcılığı perçinlemiştir. Yine de bu toplumu kökten ayırmaya yetmemiştir. Zira Osmanlıdan beri Kürtler, Türklerle yakınlık içersindedirler ve bir olma psikolojisine sahiptirler. Bu köklü birlikteliğin ayrıştırılma çabasına sahip olanlar bu noktada zorlanmışlardır. Bugün siyasi arenada bu ve bunun gibi konular özgürce tartışılıyorsa, neredeyse oyların yarısına sahip olan iktidar partisininde bu konuda uygun görüşleri mevcutsa,sorunu oluşturmaya çalışanların başarısızlığı buradan belli olmaktadır. Siyasette ortak ideoloji halkların kardeşliği sloganı etrafında birleştikçe ve terör örgütü güç kaybettikçe, bu önyargıda güç kaybedecektir. Zira bu iki asırlardan beri biyolojik olarak birbirlerine çoktan karışmışlardır. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Sorun; salt çoğunluğu Türk olan Türkiye Cumhuriyetinde kendine hak beyan eden insanların, eylemlerini kürtlük kimliğine bürünerek ifa etmeleri.. Sırf bu sebepten ötürü ''kurunun yanında yaşda yanar'' örneğinin yaşanması ile tüm kürtlerin bu sebepten dolayı itham edilmesi.. Sorun nasıl çözülür?
Bu konuda tavizsiz idim taki başbakanımın açılım uygulamasındaki ana mantığını sentezleyene kadar. Bana göre yukarıda bahsettiğim üzre tüm kürtler aynı amaç uğruna çabalamakta bölgesel kutuplaşma adına tüm müeyyideleri illegal yoldan hayata koymakta idi. Sadece bir kısmı tüm kürtler olarak yaftalayanlardandım.. Sırf dilini yaşamak adına kürtlere tanınan imtiyazları yerinde buluyorum. Ama yinede fazla imtiyazın; her bölgenin kişisel inisiyatifini kullanarak kendi coğrafyasını kurma amacına yöneleceğine inanıyorum.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Ben halkı nezdinde böyle bir kutuplamşamanın olmadığına inanıyorum... Varlığını da hiç görmedim... Kürtleri savunduklarını zanneden fosilleşmiş zihinlerin, karnlık hülyaları sebebiyle böyle bir vakıa varMIŞ gibi yapılıyor... Eğer gerçekten böyle bir ayrım söz konusu olsaydı, bu ülkede benim annem kürttü diyen bir cumhurbaşkanı olamaz, şuan yazıdığım platforum da kürtlere yer verilmez, aynı semtte oturtulmaz, aynı marketten alışveriş yaptırılmaz dı... Ve benim müdürm de bir Kürt olamazdı mesela... Ezel kardeş senin de deiğin gibi, konuyu alevlendrienler belli...
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
![]() Alıntı:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |