AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 02-14-2009, 20:27   #1
Kullanıcı Adı
Fasl-ı Gül
Unhappy Türkçe en ünlü şairini kaybetti
Türk dünyasının önde gelen şairlerinden Azerbaycanlı Bahtiyar Vahabzade 84 yaşında hayatını kaybetti. Ünlü şairin Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan avinde vefat ettiği bildirildi. Hayattayken Türk dünyasının yaşayan en büyük şairlerinden biri olarak nitelenen Vahabzade, uzun süredir tedavi görüyordu. Azeri şair için yarın Bakü Devlet Üniversitesi'nde veda töreni yapılacağı öğrenildi. Bahtiyar Vahabzade, 16 Ağustos 1925 tarihinde Azerbaycan'ın Şeki kentinde doğdu. Çok sayıda ilmi kongrelere katılan, seyahatler yapan Vahabzade, Almanya'daki Türk işçileri üzerinde araştırma ve incelemeler yaptı. Birçok defa Türkiye'ye geldi.


Vahabzade sonsuza kadar yaşayacak

Şair Bahtiyar Vahabzade'den büyük şair, filozof diye bahseden Başbakan Erdoğan, şairin Türk diline hizmetleriyle sonsuza kadar yaşayacağını belirtti.


Şair Bahtiyar Vahabzade'nin vefatı nedeniyle mesaj yayınlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkçe'nin yaşayan en büyük şairlerinden Bahtiyar Vahabzade'nin vefatından büyük üzüntü duydum." dedi.



Vahabzade'den büyük şair, filozof diye bahseden Başbakan Erdoğan, şairin Türk diline hizmetleriyle sonsuza kadar yaşayacağını belirtti. Erdoğan, mesajında "Merhuma Allah'tan rahmet ailesi Azerbaycanlı kardeşlerimiz ve edebiyat dünyasına başsağlığı dilerim." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yazılı mesajında ise "Azeri Türkçesini en iyi kullanan ve ülkesinin özgürlük simgelerinden birisi olan Bahtiyar Vahabzade gerçek anlamda bir halk şairiydi. Kardeş ülke Azerbaycan ile Türkiye arasında edebiyat alanında köprü kuran Vahabzade, ardında bıraktığı eserlerle Türk dünyasının gönlündeki yerini koruyacak ve daima saygıyla anılacaktır." ifadelerini kullandı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin mesajında ise Azerbaycan edebiyatının usta temsilcisi, fikir ve siyaset adamı Bahtiyar Vahabzade'nin kaybının herkesi derinden üzdüğü belirtildi. Bahçeli'nin mesajında "Özenle kaleme aldığı, duru ve sade Türkçeyle dile getirdiği eserleri ile bir neslin milli his öz dil, azaldık (hürriyet) ve vatan sevgisi ile tanışmasını sağlamıştır." denildi.



Yenişafak.com

 

Fasl-ı Gül isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 02-14-2009, 20:29   #2
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart
HİÇ duymadım adını
Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 02-14-2009, 20:42   #3
Kullanıcı Adı
balbal
Standart
Türk coğrafyasından Tüm Dünya'ya seslenmiş bir Türk evladıydı. Tatlı Azeri şivesiyle Türk ırkının yetiştirdiği en büyük şairlerden biridir. Durağı cennet olsun.

Konu balbal tarafından (02-14-2009 Saat 21:07 ) değiştirilmiştir..
balbal isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 02-14-2009, 21:00   #4
Kullanıcı Adı
Fasl-ı Gül
Standart
Azerbaycan'da yaşamış ve orada vefat etmiş bir şairimiz.. Belki mesafelerdir ismini duymamanıza sebep olan.. Kendisinin bestelenen şiirleri de vardır.. Belki Bedirhan Gökçe'den "Annem Öldü mü?" şiirini dinlemişliğiniz vardır ve o şiirin Bahtiyar Vahabzade'ye ait olduğunu farketmemişizdir bile..


Beni boya başa yetirdin anne
Bize borçlu bildik her zaman seni
Sen beni dünyaya getirdin anne
Bense yola saldım dünyadan seni...

Sen bana beşikte ninni çalmışsın
Bugün ninni çalsam sana ben de mi?
Senin şirin şirin ninnilerini
Sana gaytarayım cenazende mi?

'Uykun şirin olsun' diyerdin bana
'Uykun şirin olsun' deyim mi sana
Gerek ben basına dönüm dolanım,
Beni hayat için hep uyutanım,
.
.
.
.

Belki bu vesile ile kendisini yani eserlerini daha iyi tanıma imkanını bulabiliriz..


selam ile..


Konu Fasl-ı Gül tarafından (02-14-2009 Saat 21:22 ) değiştirilmiştir..
Fasl-ı Gül isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi