![]() |
#1 | ||||||||
![]() ürkiye Uçak sanayi tarihinden... 1. Uzay ve Havacılık 2. Bilgisayar 3. NükleerAralarında en katı şartnâme kuralları Nükleer ve Havacılık Teknolojilerindedir. Askeri şartnâmeler bile geride kalmaktadır. . . .VE BİZ BU TEKNOLOJİLERİ ISKALAMIŞIZ!!?... Evet bu sefer de HAVACILIK'ta yada UÇAK yapımında teknolojiyi nasıl ıskalamışız diye yazalım dedim ve aşağıda inanılması zor ancak acı gerçekleri yazdım. Okudukça üzüleceksiniz. Ancak tarihini iyi bilmeyen hem atılım yapmada, hem de proje üretmede çok zorlanır. Bu nedenle biz Mühendislerin özellikle Türkiye'nin Sanayileşme tarihini iyi bilmemiz gerekir. Sonunda yine yorumu sizlere bırakıyorum.... Nedeni ise Atatürk..... "Ben sizlerden Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmenizi istiyorum" diyor!
Ulu önder Atatürk bazı mühendislerin bile bugün anlamakta güçlük çektiği yukarıdaki 3 teknolojik sıralamayı sanki 1920'li yıllarda sezmiş ve hemen 1. Sıradaki Havacılık için kolları sıvamış . . . . . Atatürk'ün emriyle 16 Şubat 1925 tarihinde "Türkiye Tayyare Cemiyeti" kurulur. Daha sonraları isim "Türk Hava Kurum" (THK) olarak değiştirilecektir. Gayesi planörcülük, motorlu tayyarecilik, paraşütçülük ve modelcilik dallarında kamplar eğitim tesisleri yarışma vb. faaliyetler düzenlemek. 1928 yılında ise "Tayyare Makine Mektebi" açıldı. Fransa ve Almanya'ya uçak mühendisliği eğitimi için öğrenciler gönderildi. 1925 yılında Ankara-Akköprü de kurulan marangoz atölyesi daha sonraları Planör imalathanesi halini aldı. 1939 yılına kadar 150 adet planör yapıldı. 1935 de Türk Kuşu hizmete girdi. 1933 yılında Havayolları Devlet İşletme İdaresi (HDİİ) kuruldu. Adı daha sonra Türk Hava Yolları (THY) oldu. İlk filoda 28 koltuk kapasiteli 5 küçük uçak vardı. Sadece Ankara-Eskişehir arasında uçuluyordu. * Atatürk'ün "Bütün tayyarelerimizin ve motorlarının memleketimizde yapılması ve hava harp sanayinin bu esasa göre inkişaf ettirilmesi icap eder" sözleriyle 1925 yılında Tayyare Otomobil ve Motor Türk Anonim Şirketi TOMTAŞ kuruldu.
|
|||||||||
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() Uçak Fabrikasını kapatan Cunta sistemidir...
Bunun bizimle bir alakası yoktur... Hani bu aralar tekel işcilerinin peşlerine takıldığı Cuntacılar var ya onlar... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Türkiye 1930 lu yıllarda uçak üretimi yapıyordu. Hatta en iyi yolcu uçağı sınıfında ödülü de Nuri Demirağın ürettiği 22 kişilik bir uçak almıştı.(ki o yıllarda Boeing firması da o ödülün verildiği kategoride uçaklar üretiyordu)
-Peki sonra ne oldu, dolu dizgin ilerlemeye ve gelişmeye devam eden bir uçak üreticisi nasıl iflas etti? -Türk Hava Kurumunun yüklü miktarda verdiği yüklü sipariş ve daha sonra "vazgeçtik, uçakları almıyoruz " demesi. Aslında sadece havacılık alanında da değil 1940 yılında İstanbul boğazına yapılması düşünülen Boğaz köprüsünün projelendirmesini yapan ve buna karşın o zamanın siyasetçilerinden "Boğaza köprü olmaz, yıkılır o" cevabını alan bir isim Nuri Demirağ. Yine demirollarının gelişime bizzat yaptığı büyük katkılar... işte bunlar yaptığı işlerden bazıları meraklısına... 1936'da ilk turk ucagini yapti. Ilk muhalafet partisini kurdu. Ankara'nin dogusuna ilk demiryolunu yapti. Ilk yerli parasutu yapti. 1922'de ilk turk sigara kagidini uretti. Bursa'da Sumerbank'in Merinos fabrikasini kurdu. Istanbul bogaz'ina ozel kopru yaptirmayi projelendirdi. Ilk sehir ve koy planlarini hazirladi. 1942'de Keban'a baraj yapilmali dedi. Karabuk'te Demir ve Celik fabrikasini kurdu. Izmit'te Seluloz fabrikasini kurdu. Sivas'ta Cimento fabrikalarini kurdu. Istanbul'daki buyuk hal binasini yapti. Yapılan bu işler hakkında detaylı bilgiler için http://www.nuridemirag.com/ Ve VECİHİ HÜRKUŞ, yine Türk havacılığının altın isimlerinden biri. O da sürekli engellemelere maruz kaldı. Baştan sona başarı dolu, havacılığa adanan bir hayat neden sürekli engellemelerle karşılastı? Harika işler yapan, ilklere imza atan bir insana neden men cezaları verildi, vazgeçmeyince neden uçağı sabote edildi. Bunları engelleyenler Akpartilidir derlerse hiç şaşırmam... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() THK ineklerin derilerini toplayıp,paraları ile şampanya partisi yapmaktan başka işleride mi vardı,hayret...
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() toprak reformu ile toprak agalarından fazla olan toprakları alınıp koyluye dagıtılıcaktı. ama kendiside toprak agası olan adnan menderes bu projeye engel oldu.
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Yapma yav,Menderes toprak ağası mıydı..Haaa,doğru kendisini idam edip toprağa gömdükleri için çok zengin..Mubarek bedenini örten toprak onundur..Ee;vermemesi normal..
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|