AK Gençliğin Buluşma Noktası

Stil
Seçenekler

Alt 02-16-2014, 01:50   #1
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart Ufuk Ulutaş - Gammazcı Ruh Hâli
Ufuk Ulutaş

Gammazcı ruh hali

Gammaz Arapça bir kelime. Bizde ispiyoncuyla eş anlamlı olarak kullanılıyor. Türk Dil Kurumu, "birinin sırlarını, davranışlarını, düşüncelerini gözlemleyip başkalarına bildirerek çıkar sağlayan kimse" olarak tanımlıyor gammazı. Arapça anlamı ve aynı kökten türeyen diğer kelimelerin anlamı da bayağı ilginç. Ğ-M-Z kökünden türeyen kelimeler arasında halk arasında "fitlemek" olarak da bilinen bizde de gammaza denk gelen anlamın dışında, tetikçinin kökü tetik de var. Aslında Ğ-M-Z göz kırpmak da demek. Bu ğâmızı göz kırpan kişi yapıyor. Bizdeki deyim anlamıyla oraya buraya göz kırpmak da benim eklemem olsun. Liste uzayıp gider...

Gammaz her yerde çoktur da ben gammazı uluslararası bağlamında kullanmayı tercih ediyorum. Yani, başı sıkıştığında millete değil şikâyet eder tonda "dış mihraklara" başvuran çevreleri kastediyorum. Ben şahsen garipsiyorum, eminim millet de bunu sadece garipsemiyor aynı zamanda ayıplıyordur. Hele hele gammazcılık faaliyetleri için kullanılan iddialar, iftira ve kara propaganda içeriğine sahip olunca, millet sadece ayıplamıyor aynı zamanda ülke adına öfkeleniyordur.

Hatırlayın Amerikan gazetelerine boy boy "AK Parti hükümeti kötü" seviyesinde ilan verenleri. Hükümetten kurtulmanın yolunu New York Times'in sayfalarında aramışlardı. 17 Aralık'tan sonra Allah'tan bu ilanlar verilmedi. Fakat, başka bir metotla belki daha da sinsice oraya buraya göz kırpıp, Türkiye'yi dışarıya fitleyip tetikçilik yapan kısaca gammazcı faaliyetlere girişildi.

Alo Obama yardım hattı

Ne mi yapıldı? ABD'den AB'ye kadar birçok yerde yetkililere "hükümet yolsuzluklukları örtmek için bizim gibi dünya tatlısı bir STK'yı hedef alıyor" hikâyeleri anlatıldı. Uluslararası toplum nezdinde bir taraftan özellikle hükümetin ve Başbakan Erdoğan'ın otoriterleştiği ve Suriye'de El-Kaide'ye destek verdiği temalarını sıklıkla işlediler. Diğer taraftan ise sanki Türkiye'nin seçilmiş hükümetine bir alternatiflermiş gibi bir hava estirdiler. Grup gazetelerinden Obama'yı, ABD'deki "birtakım çevreleri", AB'yi vs. Türk hükümetine karşı göreve çağırdılar. Hükümete karşı neden sert değilsiniz serzenişinde bulunurken, Türkiye'ye karşı sert davranırsanız bir şey kaybetmezsiniz güvencesini veren ve Türkiye ile ilişkisi AK Parti düşmanlığı üzerine kurulu Batılı propagandistlerden fikir aldılar.

Taha Özhan, "başka başkentlere selam göndermenin" garabetine değinmişti geçen haftaki yazısında. Gammazcı ruh hâli de bu garabetten beri değil. Bir yandan Afrikalı çocuklara İstiklal Marşı okutup Türkiye'ye turistik turlar düzenlemek diğer taraftan da Türk hükümetini uluslararası toplumda karalamaya çalışmak, en basit ifadeyle garip bir ruh hâline işaret ediyor. Atılan onca İngilizce kara propaganda twitinden sonra örneğin Türkçe Olimpiyatları'nı yapmak bundan sonra ne kadar bir anlam taşıyacak? İnsan ister istemez düşünüyor.

Batı'ya şikâyet sorunsalı

Peki bu çelişkili işlere neden girilir? Neden bir hareket, ülkesini yabancı aktörlere şikâyet eder? Hele hele 28 Şubat darbecisi Çevik Bir'e yazılan mektupta bahsedildiği gibi serhat boylarında doğup büyümenin verdiği milliyetçi duygulara sahip olduğunu iddia eden bir hareket neden ABD'den, AB'den kendi ülkesinin seçilmiş hükümetine karşı medet umar?

Birkaç sebep akla geliyor. Ya ülkenin en büyük karar vericisi olan halk nezdinde bir karşılıklarının olmadığını biliyorlardır. Ya "loser" Kemalist akımdan mülhem, halkı devre dışı bırakma çabası içerisindedirler. Ya da otorite algıları Türkiye merkezli değildir. Yani küresel güç dengeleri içerisinde Türkiye'ye pay vermeyip, Türkiye'nin de kaderinin dışarıdan çizileceğine inanıyorlardır. Ya da bunların hepsi... Bunların hepsi maalesef sorunlu bir ruh hâline işaret ediyor.

Önemli olan, millet bu işe ne diyor?

Kaynak

Akşam 14.02.2014

Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)