AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.

Stil
Seçenekler

Alt 08-15-2009, 08:08   #1
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart Veli Göçer: Neden sadece ben hapisteyim?

10 yıl önce meydana gelen Marmara depreminden sonra bir kişinin ismi hafızalara kazındı: Veli Göçer. Yalova ve Çınarcık'ta inşa ettiği sitelerde 168 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine hakkında birçok dava açılan Göçer, 19 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 5,5 yıldır Silivri Yarı Açık Cezaevi'nde yatan ve 2011'de tahliye edilecek olan Göçer, cezaevinden Zaman'a konuştu.

Açılan davalarda 6.286 kişinin yargılandığını, ancak sadece kendisinin içeri atıldığını belirten Göçer, "Bunu içime sindiremiyorum." diyor. Göçer, Yalova'da bir müteahhidin yaptırdığı sitelerde 398 kişinin öldüğünü ve bu şahsın sadece 2 yıl 11 ay ceza aldığını ancak cezaevine girmeden kurtulduğunu belirtiyor.

Göçer, büyük depremin ardından açılan davalarda 2.435 dosyada 6.286 kişinin yargılandığını, ancak sadece kendisinin cezaevine konulduğunu belirtti. Yalova'da bir müteahhidin inşa ettiği sitelerin çökmesi sonucu 398 kişinin öldüğünü anlatan Göçer, "Sadece 2 yıl 11 ay hapis cezası aldı ancak hapis yatmadan kurtuldu. Madem herkes adalet önünde eşit, peki neden sadece ben buradayım? İçime sindiremiyorum." dedi.

Binaların birçoğunu kendisinin yaptırmadığını, sadece daireleri pazarladığını savunan Göçer, cezaevinde vicdan azabı çekmediğini söyledi. Çünkü ona göre depremde çöken binalardan müteahhitler kadar devlet de sorumlu: "İnşaat yapılması uygun olmayan yerler neden imara açıldı, neden ruhsat verildi. Kimse bunun hesabını sormuyor." Haksızlığa uğradığını öne süren Göçer, başvurduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) davayı kabul ettiğini aktardı. AİHM'de haklı bulunursa cezaevinden çıktıktan sonra müteahhitliğe devam edeceğini dile getirdi. Yalova ve Çınarcık'ta yaptırdığı 82 apartmandan 8'inin depremde yıkıldığını bildiren Göçer, yıkımların temel sebebinin yapının inşaattan kaynaklanan hatadan değil, binaların zemininin sağlam olmamasından kaynaklandığını öne sürdü. Kendisi birçok binada tapu ve ruhsat sahibi değilken hakkında yapım sorumlusu diye ceza verildiğini iddia etti: "Dairelerin tamamı satıldıktan sonra inşaatı yapan şirkete ortak oldum ve yapım sorumlusu olarak cezalandırıldım. Bu binaları ben yapmadım, sadece pazarladım. Daireleri satamayan kişi ya da müteahhit geliyordu anlaşıyorduk. Binanın cephesine Veli Göçer ismini asınca yüzüne bakılmayan bina altın oluyordu."

Bu arada Göçer hakkında depremde yakınlarını kaybedenlerin açtığı tazminat davaları sürüyor. "Ödeyebileceğim miktarı öderim ya da devlet öder." diyen Göçer, mağdurların büyük bölümünden helallik istediğini anlattı. Ona göre Marmara'daki deprem inşaat açısından milat oldu. Felaketin ardından hazırlanan yeni yapı yönetmeliği ve yapı denetim sistemi sayesinde özellikle depremin vurduğu bölgelerde 8 şiddetindeki depreme dayanıklı yapılar inşa ediliyor. Cezaevinde bazılarının meslek öğrenimi kapsamında matbaa işinde çalışarak adliyelere dosya ürettiklerini de aktaran Göçer, hatıralarını kitaplaştıracağını sözlerine ekledi.

zaman

Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)