AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.

Stil
Seçenekler

Alt 12-04-2011, 13:58   #1
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Arrow Vicdanî retçiye kız verilir mi? (Ünlülere Soruldu İşte cevaplar... Ya Sizce???)

Bedelli askerlik tartışmaları, gündemin ilk sırasındaki yerini koruyor. Bu tartışma vicdanî ret konusunu da beraberinde getirdi.

Eğer bir gün kızınızı istemeye gelir ve "Allah'ın emri, Peygamber'in kavliyle kızınızı vicdanî retçi oğlumuza istiyoruz" cümlesiyle karşılaşırsanız cevabınız ne olur?
Ülkemizde son iki haftanın gündemine bedelli askerlik tartışmaları damgasını vurdu. Ne de olsa her kesimden insanın ilgisini çeken bir konu. Oğlu, eşi, kardeşi, nişanlısı olan herkesi ilgilendiriyor. Bedelli askerlik tartışmaları gündeme gelince, vicdani ret (inanç, ahlak ya da politik nedenlerle askere gitmeyi reddetmek) konusunu da beraberinde getirdi.

Başbakan Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, her ne kadar "Vicdani ret gündemimizde yok." açıklamasını yapmış olsa da bu durum, konunun bir daha gündem olmayacağı anlamına gelmiyor. Zira Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu tarafından temel insani hak olarak kabul edilen vicdani retle, AB uyum yasaları gereğince çok kez karşılaşacağımız muhakkak.

Aslında bir yıl önce bedelli askerlik için de "Gündemimizde yok." açıklaması yapılmıştı. Bu açıklamanın arkasında belki de Türkiye şartlarının bedelli askerliğe hazır olmaması yatıyordu. Şimdi aynı durum vicdani ret için geçerli. Malum, toplumun önemli bir kesimi askere gitmemeyi hak sayarken bir bölümü vatan hainliğiyle eşdeğer tutuyor. "Askere gitmeyene kız verilmez" anlayışının olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Vatani görevini reddettiği için kamuda neredeyse hiç ücret almadan uzun bir süre çalışacak vicdani retçinin halini varın siz düşünün! Askere gitmeyene kız vermeyen babalar vicdani retçilere "Verdim gitti" der mi? Ya da evlilik çağındaki kızlar vicdani retçilere Türk kahvesi ikram eder mi? 'Evlenirim' diyen de var, 'Kapıdan içeri giremez' diyen de...

Kızının acı çekmesini istemeyen, vermez

Ümit Kardaş (Emekli askerî hakim): "Askere gitmeyene kız verilmez yargısı Anadolu'da bile kırıldı artık. Ama vicdani retçinin bulunduğu konum itibarıyla yaşayacağı çok sorun var. Bugün biri, ülkemizde ben vicdani retçiyim derse eğer cezaevine girer, kaçak yaşamayı tercih ederse evlenemez, çocuğunu nüfusa kaydettiremez, yurtdışına çıkamaz, tapu alamaz vs. Yani medeni bir ölüm halinden söz ediyoruz. Bir baba da kızının bunlarla uğraşmasını istemeyip evladını vicdani retçiye vermeyebilir. Haklıdır da. Ama kızım olmadığı için rahat konuşuyorum, ben verirdim."

Kızımın isteğine saygı duyarım

Salih Memecan (Karikatürist): "Bir kız babası olarak ilk sırada kızımın isteği yer alır. Ona saygı duyarım. Benim için de vicdani retçi olup olmadığı arasında bir fark yok. Askerliğini ne şekilde yaptığını önemsemem. Hatta bu görevi yerine getirip getirmediğini de..."

Bizde vicdanî retçiye kız verilmez

Sibel Eraslan (Gazeteci-yazar): "Askerlik, dede mesleğidir bizde. Çanakkale şehitlerinden Çakır Hüseyin Çavuş'un torunlarıyız. Babam da şerefli bir ordu müntesibi. Dolayısıyla bizde vicdani retçiye kız vermezler. Endüstri mühendisliğinde okuyan oğlum, harp okullarından defaatle davet aldığı halde üniversiteyi tercih etti. Ama 3 oğlumun da Sn. Abdullah Gül'ün başkomutan, büyükbabalarının da şerefli bir müntesibi olduğu orduda askerlik yapmayı reddedeceklerini sanmıyorum."

Kapıdan içeri giremez

Mehmet Tosun (Emekli esnaf, 3 kızı var): "Bizim köylerimizde askerlik yapmayana kız vermezler. Hele vicdani retçiye hiç vermezler. Askerliğini yapamayan özürlüler bile askere gitmemeyi ar sayardı eskiden. Bence vicdani retçilik bir nevi vatan hainliğidir. Milleti millet yapan vatanıdır, vatanına hizmet etmeyene de kız vermem. Kapımdan içeri sokmam."

illaki cephede savaşmaya gerek yok

Abdurrahman Dilipak (Gazeteci-yazar): "Vicdani retçi olmak ya da olmamak özel bir ayrıcalık ifade etmez. Hangi şartlarda vicdani retçi olma kararı verdiğine bağlı. İllaki cephede savaşması gerekmiyor. Bazı insanlar bazı şeylere dokunamaz, yiyemez ya da uçağa binemezler. Bunun kahramanlık ya da korkaklıkla alakası yok."

Asker kaçağı değil ki!

Mehmet Altan (İktisat profesörü): "Vicdani retçilik, askerden kaçmanın bir yolu değil. O yüzden bu soruyu, 'Temel hak ve özgürlükleri kullanan bir adama kız verir misin, vermez misin?' diye algılıyorum."

Sevenleri ayırmamak gerek

Kadir Çöpdemir (Oyuncu): "Vicdani reddi babaların vicdanına bırakıyorum. Sevenleri ayırmamak gerek, değil mi?"

Görücü usulü alacaksa işi zor

Vehbi Başer (Sosyolog): "Eğer talipler, kızı görücü usulü alacaklarsa vicdani retçinin işi zor. Kısa sürede kendini anlatması gerekir. Ama vicdani ret konusu tartışılmaya devam ederse, siyahın açık griye bürünmesi uzun zaman almaz."

Damat adayında arayacağım daha önemli özellikler var

Cafer Solgun (Toplumsal Olayları Araştırma ve Yüzleşme Derneği Başkanı): "Meslek olarak askerlikten çok hazzetmediğim için öyle bir takıntım yok. Kız vermek için böyle bir ölçüm de yok. Arayacağım çok daha başka özellikler var."

Vicdanî retçiyle evlenebilirim

Yeşim Çelik (Diyetisyen): "Benim için hiç önemli değil. İllaki askerde silah kullanmasına gerek yok. Vicdani ret anlayışına sahip bir kişiyle hayatımı birleştirebilirim. Vatani görevini bir şekilde yerine getirmesi yeterli. Sorun teşkil etmez."

Başkasını incitmeyen, kızımı hiç incitmez

Yüksel Demir (Emekli öğretmen, 4 kızı var): "Eline silah almayı reddeden bir insana kız verilmez mi? Bir başkasına kıyamayan kızıma da kıyamaz diye düşünür ve gözümü kırpmadan veririm."

Vicdani retten yargılanan kaç kişi var?

19. yüzyılda ortaya atılan bu düşünce 20. yüzyılın başlarında kendine taraftar buluyor. Vicdani ret hakkı, günümüzde Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu tarafından temel insani hak olarak kabul ediliyor. Vicdani ret uygulanması ülkelere göre farklılık gösteriyor. Bazı ülkeler zorunlu askerliğe alternatif olarak vicdani retçilere kamu hizmetinde bulunma olanağı sunuyor. Tabii kişinin bunu da reddetme durumu olabiliyor. O zaman da buna "total ret" deniyor. Türkiye'de kamuoyuna açıklanan 137 vicdani retçi var. Bunun dışında yüzlerce kişi TCK'nın 138. maddesi 'halkı askerlikten soğutma' ve askeri ceza yasaları gereği yargılanıyor.

ZAMAN

Konu Ertuğrul ÖZGÜL tarafından (12-04-2011 Saat 14:12 ) değiştirilmiştir..
Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 12-04-2011, 15:27   #2
Kullanıcı Adı
BeldeiTAYYIBe
Vicdanlari sizlatanlara veriliyorda vicdani retciye nicin verilmesin?
BeldeiTAYYIBe isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12-04-2011, 15:41   #3
Kullanıcı Adı
Hüdaverdi
Verilmez
Oyuncak bebek bile verilmez

Dilipak güzel söylemiş,'şarta' dikkat çekmiş.
Ama yüksel adlı öğretmen tam anlamıyla sıçmış ve sıvamış.Kızının birini terörden kaybederse görürüm ben bunu 'başkası' dediği,kıyamasdığı o 'başkalarına' hangi gözle bakacak.O kıyamadığı 'başkalarına' kızını versin hatta dağa yollasın.
Alt 12-04-2011, 16:06   #4
Kullanıcı Adı
İntifada
bu devirde gidip millete bu soruyu sordular ve millette ciddi ciddi cevaplamış he
trajikomik
birisinin emriyle tuvalet temizleyen,patates soyan adama kız veriliyorda vicdani redciye niye verilmesin ?
vicdanı reddedenlere veriliyorda...
vicdani redcilere niye verilmesin ?

Alıntı:
Mehmet Altan (İktisat profesörü): "Vicdani retçilik, askerden kaçmanın bir yolu değil. O yüzden bu soruyu, 'Temel hak ve özgürlükleri kullanan bir adama kız verir misin, vermez misin?' diye algılıyorum."
güzel...
Alt 12-04-2011, 16:24   #5
Kullanıcı Adı
Ebuzer
Alıntı:
AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
bu devirde gidip millete bu soruyu sordular ve millette ciddi ciddi cevaplamış he
trajikomik
birisinin emriyle tuvalet temizleyen,patates soyan adama kız veriliyorda vicdani redciye niye verilmesin ?
vicdanı reddedenlere veriliyorda...
vicdani redcilere niye verilmesin ?
Hadi la sen de
Kısmetin çıkmayacak diye endişeleniyorsun anlıyorum tamam
Ebuzer isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12-04-2011, 16:38   #6
Kullanıcı Adı
İntifada

olum ben vicdani redci değilim ki
velevki olayım benim sülalede evlenen adamların çoğu evlendiğinde askerlik yapmamıştı
Alt 12-04-2011, 17:27   #7
Kullanıcı Adı
depare
Askerlik öncesi evliliğe bende karşıyım sebebi ise evlendikten sonra boşuna bir buçuk yıl ayrılık yaşamana lüzum yok askerliğini yap öyle evlen..

Askerlik yapmayan erkek değildir gibisin den şehir efsanesi olmuş temelsiz ve mesnetsiz lakırtılara ise karnımız tok..

depare isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12-04-2011, 23:59   #8
Kullanıcı Adı
xhidayet
ABD uygulamalarla bizdeki uygulamalar arasında derin bir nüans farkı var.. Askerlik kutsalMIŞ..

kim kutsal etti dinin yasak olduğu o yeri?!..
xhidayet isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)