AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 09-30-2009, 07:09   #1
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart Yargıya çağrı: İdeolojik kuşatmadan kurtulun

Anayasa Mahkemesi Bakanı Haşim Kılıç, Ufuk Üniversitesi'nin yeni eğitim yılı açılışında ilk dersi verirken, yargıya uyarılarda bulundu. Yargıçların ideolojiden arınarak karar vermesi gerektiğini belirten Kılıç, "Etrafını saran ideolojik kuşatmalardan kendisini kurtaran yargıç, tarafsızlığın ve onurunu yücelterek yapayabilir." dedi.



Hesap vermeyen bir yargının sınır tanımazlığın felaketlerin en büyüğü olarak gören Kılıç, yargının görevini yerine getirebilmesinin şartlarını ise şöyle sıraladı: "Evrensel hak ve özgürlükleri bünyesinde barındıran anayasa ve yasalar ile bunlar hayata geçirebilme maharetini gösterecek hâkimler."

Konuşmasında demokrasi, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı gibi konularda önemli değerlendirmelerde bulunan Kılıç, hukukun üstünlüğünün sağlanması için yargıçların her türlü ideolojik düşünceden arınarak karar vermesi gerektiğini vurguladı. Kılıç, "Hakim, vicdanında kurulan mahkemede tarafsızlığını etkileyecek duygularına, öznel düşüncelerine ve öfkesine kayıtsız kalmak zorundadır. Etrafını saran ideolojik kuşatmalardan kendisini kurtaran yargıç, tarafsızlığını ve onurunu yücelterek yaşayabilir." şeklinde konuştu.

Hukuk devleti düzeninin ancak gerçek bir yargı ve yargı denetiminin olması halinde kurulabileceğini belirten Kılıç, devletin gücünün sınırlanmadığı ve denetlenmediği durumlarda keyfilik ve hukuksuzluğun yaşanacağına işaret etti. Egemenliği kullanan siyasi çoğunluğun otoritesinin de sınırsız olmadığını anlatan Kılıç, "İktidarın sınırlandırılmasında sadece yasa ve yürütmeyi değil, yargı iktidarını da kastediyorum. Zira hesap vermeyen bir yargının sınır tanımazlığı, felaketlerin en büyüğü olarak ifade edilmektedir." dedi.

Kılıç'ın gündemindeki bir diğer konu toplumda giderek tırmanan şiddet olayları oldu. Birlikte yaşamamak için her türlü çabanın ortaya konulduğunu belirten Kılıç, şu görüşleri savundu: "Son yıllarda toplum güvensiz, sevgisiz ve hoşgörüsüz bir yaşantısıyla ciddi bir travma geçirmektedir. Adeta toplumsal bir cinnet hali yaşanmaktadır. Hayatın her aşamasında şiddet ve öfkenin, kinin dalgalarıyla yaşıyoruz. Akıllara durgunluk veren ölüm ve cinayet yöntemleri, toplumun ilgiyle izlediği dizi programları arasına katıldı. Görsel ve yazılı basının reyting uğruna insani değerleri altüst eden yaklaşımları toplumda yaşanan bu travmanın ivme kazanmasına önemli katkıda bulunmuştur."












ZAMAN

 

Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi