AK Gençliğin Buluşma Noktası
Tartışıyorum AK Partililerin, AK Parti Gençlerinin Seviyeli tartışma bölümü.

Stil
Seçenekler

Alt 04-15-2010, 13:03   #1
Kullanıcı Adı
Leyl-i efruz
Standart Yavuz Sultan Selim'in kürt açılımı !
Kürde fırsat verme Ya Rab

Dehre sultan olmasın

Ayağını çarık sıksın

Karnı bile doymasın

Vur sopayı al haracı

Asla iflah olmasın

Ol bu çeşmeden gavur içsin

Rum içsinKürde nasip olmasın

Vasiyetim oldur kim,

Kürd bin kere yalvarsın.

İnanma, kanma.

Yakana bit, kapına

Kürd dadandırma

YAVUZ SULTAN SELİM

Bugün bir arkadasım göndermiş bu yazıyı..
Araştırdım Kaynak: Evliya Çelebi, Seyehatname, Zuhuri Danışman Derlemesi, C.3, s.80
Bu konu hakkında bir bilgisi olan var mı?
Bu dogru olabilir mi ?

Leyl-i efruz isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 04-15-2010, 13:10   #2
Kullanıcı Adı
@ksen
Kürtleri rencide edici bir yazı araştırılması lazım ben inanmıyorum Yavuz Sultan Selim in böyle bi yazı yazacağına...
@ksen isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-15-2010, 13:20   #3
Kullanıcı Adı
EpiVaTeS
Bunlar Yavuz Sultan Selim'e iftira atan güruh tarafından yazılmış saçma sapan şiirlerdir...
bunların Yavuz Sultan Selim ile uzaktan yakından alakası yoktur...
EpiVaTeS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-15-2010, 13:21   #4
Kullanıcı Adı
novek
her ne olursa olsun her insan aynıdır dili dini onu farklı yapmaz bu farkları çıkartanlar savaştan para kazananlardır.
novek isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-15-2010, 13:26   #5
Kullanıcı Adı
İntifada
İhtimal dahi vermiyorum böyle bir olaya.

Bir kaç yönden konuşalım.

1-Yavuz Sultan Selim Hanın ne kadar din sevdalısı bir insan olduğunu biliyoruz.
Ve ayrıca halife ünvanıda almıştır.Siz bir halifeye etnik ayrımcılığı yakıştırabiliyormusunuz?

2-Yavuz Sultan Selim çok heybetli ve güçlü bir liderdi.Peki şöyle düşünün bir topluluktan bu kadar nefter etse padişahımız onlara böyle oturur şiirmi yazar?

3-Birde şunu söyliyeyim bu şiir çok basit ve sade bir türkçeyle yazılmış.Oysaki Yavuz Sultan selim divanları bile harika bir şairdir.Ve divan edebiyatıyla ilgilenir.Bu basit yazı kesinlikli ona yakışmaz.

Ben evliye çelebinin seyahatnamesinde varmı bilmiyorum ama olsa bile bu doğruluğu kanıtlamaz çünkü evliya çelebiyle yavuz han aynı dönemde yaşamamışlardır.Çelebi bunu yazsa bile bizzat bildiğinden değil kulaktan dolma yazabilir
Alt 04-15-2010, 13:32   #6
Kullanıcı Adı
Ruh-i zar
Bu açıklık getirir belki konuya...

Zaman - Mustafa Armağan

Bir internet efsanesi: "Kürde fırsat verme Ya Rab"

İnternetin bir kötülüğü de, uydur kaydır bilgilerin kendisine kolayca müşteri bulabiliyor olması.

Biri bir taş atıyor internetin kuyusuna, kırk akıllı çıkarabilirsen çıkar artık. İşte sizin posta kutunuza da gelmiş olması muhtemel o 'müthiş bilgi':

Güya Yavuz Sultan Selim Ridaniye seferine giderken yaptırdığı çeşmeyi dönüşte harap vaziyette bulmuş; bunun üzerine de aşağıdaki mısraları kendisi kaleme aldırarak çeşmenin üzerine yazdırmış. Şiirin anlamı 1999'da Hasan Pulur'un bir yazısında dile getirilince çeşmenin üstündeki kitabe silinmiş! Çeşmenin kitabesinde şu yazılıymış:

Kürde fırsat verme Ya Rab dehre sultan olmasın
Ayağını çarık sıksın karnı bile doymasın
Vur sopayı al haracı asla iflah olmasın
Ol bu çeşmeden gavur içsin, Rum içsin Kürde nasip olmasın.

Bunu okuyup sersemlemiş olan okurlarım soruyor: Acaba bu bilgi doğru mu?

Bunun gibi konularda atalarımız 'Tut kelin perçeminden' diye şık bir kelam etmişler. Neresinden tutalım?

1) Bu çeşme neredeymiş? Bir resmi, kazınmış da olsa kitabesini gösterin. Rivayetle, -mış, -miş ile tarih olmaz. Yerini söylesinler, gidip kendim göreyim.

2) Sözü edilen en basit vezin ve kafiye bilgisinden yoksun birinin söylediği açık olan manzume, şiirimizin atılım devri olan Yavuz devrine ait olamaz. Kelimeleri, bozuk vezni, külhanbeyi üslubu ile ise Yavuz'a hiç ait olamaz, zira onun Osmanlı padişahlarının en âlimi, üstelik Kürtlere en yakın davranan padişahlardan olduğunu biliyoruz.

3) Yavuz hiç Türkçe şiir yazmamıştır, divanı Farsçadır. Ona atfedilen "Şîrler pençe-i kahrımda olurken lerzân / Beni bir gözleri ahuya zebun etti felek" diye başlayan ünlü kıtası dahil olmak üzere bazı Türkçe parçalar Nesrî gibi başka şairlere aittir.

Sanırım soruyu bana değil de, bu soruyu ortaya atanlara sormalısınız. Önce böyle bir çeşmenin varlığını ispat etsinler, görelim, ondan sonra konuşalım. Olmaz mı?

Üstelik ben 'Milliyet'in internet arşivinde aradım, taradım, Hasan Pulur'un 1999'da böyle bir yazısına rastlayamadım. Kaynak olarak zikredilen Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde (Zuhuri Danışman neşri, cilt 3, s. 80) de böyle bir hikâye yok.

Kazınmış da olsa kitabe yok, bir fotoğrafı yok, kaynak diye verdikleri Evliya Çelebi'de yok, Yavuz'un Türkçe şiiri yok, o yok, bu yok ama ortada koskocaman bir yalan fırıl fırıl dolanıyor. Ve mine'l-garaib.
Ruh-i zar isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-15-2010, 17:00   #7
Kullanıcı Adı
unnamed
Böyle br şiir yazıldığına ihtimal bile yoktur, Kesinlikle Osmanlı Ahlakına ters düşen bir yazıdır, martaval'dır gözüyle bakıoyurm, Ecdad'ıda bu pis oyuna alet ettiler ya
Alt 04-15-2010, 17:53   #8
Kullanıcı Adı
El Emin
Gerekli açıklamalar yapılmış.
El Emin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-15-2010, 23:10   #9
Kullanıcı Adı
montenegro
"İhtilaf ü tefrika endişesi,
Kûşe-i kabrimde hatta bîkarar eyler beni.
İttihadken savlet-i a'dayı def'e çaremiz;
İttihad etmezse millet, dağdar eyler beni. "
Yavuz Sultan Selim

bucümleyi kullanan birinin yukarıdaki sözleri söyleyeceği aklımın ucundan geçmez
montenegro isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-15-2010, 23:17   #10
Kullanıcı Adı
İntifada
Alıntı:
montenegro Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
"İhtilaf ü tefrika endişesi,
Kûşe-i kabrimde hatta bîkarar eyler beni.
İttihadken savlet-i a'dayı def'e çaremiz;
İttihad etmezse millet, dağdar eyler beni. "
Yavuz Sultan Selim

bucümleyi kullanan birinin yukarıdaki sözleri söyleyeceği aklımın ucundan geçmez
birde bu varki o uydurma şiirin tümü tek kelimesine bile karşılık gelmez

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)