AK Gençliğin Buluşma Noktası
Protesto Tüm protestolarımızı burada paylaşıyoruz. Küfür ve hakaret etmek yasaktır.

Stil
Seçenekler

Alt 11-27-2008, 15:04   #1
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart Yeni Bir Dil Türemiş = Turkche!!
Selamun Aleykum..

Evet sizlerde farkındamısınız ki buyuk ihtimal farkındasınızdır yeni yeni kelimeler türemeye başladı..

Bunlar Türkçe derslerinde gördüğümüz "türemiş sözcükler"den değil..
Bunlar dilinin şeklini şemalini harfini yerini değiştirenlerin sözde türemiş sözcükleri..
"Göze güzel göründüğü için elden dilden düşmeyen yeni sözcükler"miş..
Bir gavurluk özentisidir tutturmuş gidiyor internet ortamındakiler..
kelimelerin asıllarını unutacak hale geldik neredeyse..
söylenişini geçtim yazılışını şaşırır olduk..

bunlara basit örnekler vermek gerekirse;
Türkçe-Turkche
Yahu-yaw,yha
.........vs bunlar gibi pekçok seyler var..
artık o kadarki el alışkanlığı olmus!..
bazı cümleleri bile 2-3 harfle ifade edebilecek hale gelmişiz.. ne büyük başarı..
Allaha emanet ol - aeo
Kendine iyi bak - kib
Selamun Aleykum - sa
Nasılsın - nslsn
Seni çok özeldim - sçö

Belki gereksiz önemsiz gibi gorunebilir ama bana göre yanlış bişey..
Elin gavuru yeni yeni kelimeler üretirken, biz türkçeyi yabancı dillerden kurtarmak yerine dahada icine sokup türkilizce dilini icat etmeye çalısıyoruz..

alıntıdır... (eleştiri değil öz eleştiridir...)

Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 11-27-2008, 15:26   #2
Kullanıcı Adı
FarukARSLAN.
O örnekleri sayfalarca uzatabiliriz.. Maalesef internet türkçesi bir de şu ismi malum genç kitlesi tarafından Türkçe kelam kelam katediliyor! ..

Gerçekten planlı, projeli dayatılan bu oyunlara çok çabuk kanıyoruz millet olarak. Benliğimizi yavaş yavaş yitirtmeye çalışanların ekmeklerine -elimizde olmadan- yağ sürüyoruz.. Maalesef ister istemez hepimiz böyleyizdir..

Rabbim hayırlısını eylesin ne diyelim ...
FarukARSLAN. isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 11-27-2008, 15:35   #3
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
bu müzikte de böyle yaa bakın yeni nesil şarkıcılara her parçalarında kaçtane yabancı kelime var yanlışmıyım... ;)
Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 11-27-2008, 16:58   #4
Kullanıcı Adı
FarukARSLAN.
Alıntı:
Meçhul Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
bu müzikte de böyle yaa bakın yeni nesil şarkıcılara her parçalarında kaçtane yabancı kelime var yanlışmıyım... ;)

Oralara bakacak olursak işimiz daha fena.. Çıkıp bi dükkan isimlerine bakarsak neredeyse %50si yabancı kelimeler veya yabancılaştırılmış Türkçe isimler..

Taksim/Beyoğlu, Şişli, Mecidiyeköy gibi yerlerde bu oran %100ü bile aşıyor neredeyse...

Üst düzey halka, yani milletvekillerimize teşkil etmesi gereken bir durum bence bu..
Alt 11-27-2008, 20:39   #5
Kullanıcı Adı
Fasl-ı Gül
İnsanın düşüncelerini nasıl ki kullandığı kelimeler oluşturuyorsa, bu kelimelerin sathi olması da düşüncelerin de o derecede akîm kalmasına sebep olacaktır.

Kullandığımız kelimelerin bizi yöneten değerler olacağını unutmamalıyız ve bu hassasiyetle cümlelerimizi derinleştirmeliyiz.

"Uslubu beyan, ayniyle insandır" hakikatiyle yüzleşmekten korkmamak için, kelimelerimizi özünden koparmadan kullanmak icab ediyordur zannımca..

Bu mühim konuyu gündeme getirdiğiniz için teşekkürler.
Fasl-ı Gül isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 11-27-2008, 21:48   #6
Kullanıcı Adı
reyAKbay
Alıntı:
FarukARSLAN. Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
O örnekleri sayfalarca uzatabiliriz.. Maalesef internet türkçesi bir de şu ismi malum genç kitlesi tarafından Türkçe kelam kelam katediliyor! ..

Gerçekten planlı, projeli dayatılan bu oyunlara çok çabuk kanıyoruz millet olarak. Benliğimizi yavaş yavaş yitirtmeye çalışanların ekmeklerine -elimizde olmadan- yağ sürüyoruz.. Maalesef ister istemez hepimiz böyleyizdir..

Rabbim hayırlısını eylesin ne diyelim ...
Kesinlikle katılıyorum..Ekleyebileceklerim de ancak bu kadar olabılırdı..Ayrıca İmzanızın '' Suçumuz söylemediğimiz söz ise, söylediklerimiz daha acı olur. Söyleyeceklermiz de eklendiğinde ve doğru bildiğimiz kelamları hep dillendireceğimiz göz önüne alındığında: Birinden birinin -ebedi- silinmesi ya kendimiz yada karşının hayrına olur ...'' Bu kısmını çok beğendım diyemeden geçemedim.. Saygılarımla..
reyAKbay isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 11-28-2008, 03:07   #7
Kullanıcı Adı
FarukARSLAN.
Alıntı:
reyAKbay Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Kesinlikle katılıyorum..Ekleyebileceklerim de ancak bu kadar olabılırdı..Ayrıca İmzanızın '' Suçumuz söylemediğimiz söz ise, söylediklerimiz daha acı olur. Söyleyeceklermiz de eklendiğinde ve doğru bildiğimiz kelamları hep dillendireceğimiz göz önüne alındığında: Birinden birinin -ebedi- silinmesi ya kendimiz yada karşının hayrına olur ...'' Bu kısmını çok beğendım diyemeden geçemedim.. Saygılarımla..

Çok sağolun.. (Konu dışına çıkmadan belirteyim) imzam için olan beğeniniz hoşuma gitti açıkçası.. Ama o birinden biri mevzuu ayrı idi..

Neyse.. Tekrar tesekkür ederim. Varolun..
Alt 11-28-2008, 12:07   #8
Kullanıcı Adı
reyAKbay
Alıntı:
FarukARSLAN. Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Çok sağolun.. (Konu dışına çıkmadan belirteyim) imzam için olan beğeniniz hoşuma gitti açıkçası.. Ama o birinden biri mevzuu ayrı idi..

Neyse.. Tekrar tesekkür ederim. Varolun..
Başlığı ihlal ettiğim için özür dilerim fakat sarfettiğiniz ''Ama o birinden biri mevzuu ayrı idi..'' cümlesini anlayamadım kısaca izah ederseniz çok sevinirim..
reyAKbay isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 11-28-2008, 13:30   #9
Kullanıcı Adı
Ak_Kelebek
Selamun Aleykum - sa
Özellikle şu selam konusuna çok kızıyorum radyoya gelen arkadaşlar beni iyi bilirler bu konuda asla taviz vermem çünkü 's.a' asla 'selamun aleyküm' yerine geçmez...! Herhangi bir topluma girerken s.a demeyiz çünkü asla anlam taşımaz o iki harf. Ve kısaltılan diğer kelimeler ne kadar da meraklıyız dilimizi bozmaya değil mi??

emeğine sağlık kardeşim güzel bir konuya değinmişsin gereçkten
Ak_Kelebek isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 11-28-2008, 18:45   #10
Kullanıcı Adı
ismet
Bu konu ile ilgili bir arkadaşımın msn adresinde yazıyordu... onu yazmak istiyorum..

Türkçe'yi katlettiler. CÜMLEmizin başı sağolsun...
ismet isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim
bir, dil, turkche, türemiş, yeni

Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)