11-27-2008, 15:04 | #1 |
Yeni Bir Dil Türemiş = Turkche!!
Selamun Aleykum.. Evet sizlerde farkındamısınız ki buyuk ihtimal farkındasınızdır yeni yeni kelimeler türemeye başladı.. Bunlar Türkçe derslerinde gördüğümüz "türemiş sözcükler"den değil.. Bunlar dilinin şeklini şemalini harfini yerini değiştirenlerin sözde türemiş sözcükleri.. "Göze güzel göründüğü için elden dilden düşmeyen yeni sözcükler"miş.. Bir gavurluk özentisidir tutturmuş gidiyor internet ortamındakiler.. kelimelerin asıllarını unutacak hale geldik neredeyse.. söylenişini geçtim yazılışını şaşırır olduk.. bunlara basit örnekler vermek gerekirse; Türkçe-Turkche Yahu-yaw,yha .........vs bunlar gibi pekçok seyler var.. artık o kadarki el alışkanlığı olmus!.. bazı cümleleri bile 2-3 harfle ifade edebilecek hale gelmişiz.. ne büyük başarı.. Allaha emanet ol - aeo Kendine iyi bak - kib Selamun Aleykum - sa Nasılsın - nslsn Seni çok özeldim - sçö Belki gereksiz önemsiz gibi gorunebilir ama bana göre yanlış bişey.. Elin gavuru yeni yeni kelimeler üretirken, biz türkçeyi yabancı dillerden kurtarmak yerine dahada icine sokup türkilizce dilini icat etmeye çalısıyoruz.. alıntıdır... (eleştiri değil öz eleştiridir...)
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
11-27-2008, 15:26 | #2 |
O örnekleri sayfalarca uzatabiliriz.. Maalesef internet türkçesi bir de şu ismi malum genç kitlesi tarafından Türkçe kelam kelam katediliyor! ..
Gerçekten planlı, projeli dayatılan bu oyunlara çok çabuk kanıyoruz millet olarak. Benliğimizi yavaş yavaş yitirtmeye çalışanların ekmeklerine -elimizde olmadan- yağ sürüyoruz.. Maalesef ister istemez hepimiz böyleyizdir.. Rabbim hayırlısını eylesin ne diyelim ... |
|
11-27-2008, 15:35 | #3 |
bu müzikte de böyle yaa bakın yeni nesil şarkıcılara her parçalarında kaçtane yabancı kelime var yanlışmıyım... ;) |
|
11-27-2008, 16:58 | #4 | |
Alıntı:
Oralara bakacak olursak işimiz daha fena.. Çıkıp bi dükkan isimlerine bakarsak neredeyse %50si yabancı kelimeler veya yabancılaştırılmış Türkçe isimler.. Taksim/Beyoğlu, Şişli, Mecidiyeköy gibi yerlerde bu oran %100ü bile aşıyor neredeyse... Üst düzey halka, yani milletvekillerimize teşkil etmesi gereken bir durum bence bu.. |
||
11-27-2008, 20:39 | #5 |
İnsanın düşüncelerini nasıl ki kullandığı kelimeler oluşturuyorsa, bu kelimelerin sathi olması da düşüncelerin de o derecede akîm kalmasına sebep olacaktır.
Kullandığımız kelimelerin bizi yöneten değerler olacağını unutmamalıyız ve bu hassasiyetle cümlelerimizi derinleştirmeliyiz. "Uslubu beyan, ayniyle insandır" hakikatiyle yüzleşmekten korkmamak için, kelimelerimizi özünden koparmadan kullanmak icab ediyordur zannımca.. Bu mühim konuyu gündeme getirdiğiniz için teşekkürler. |
|
11-27-2008, 21:48 | #6 | |
Alıntı:
|
||
11-28-2008, 03:07 | #7 | |
Alıntı:
Çok sağolun.. (Konu dışına çıkmadan belirteyim) imzam için olan beğeniniz hoşuma gitti açıkçası.. Ama o birinden biri mevzuu ayrı idi.. Neyse.. Tekrar tesekkür ederim. Varolun.. |
||
11-28-2008, 12:07 | #8 | |
Alıntı:
|
||
11-28-2008, 13:30 | #9 |
Selamun Aleykum - sa
Özellikle şu selam konusuna çok kızıyorum radyoya gelen arkadaşlar beni iyi bilirler bu konuda asla taviz vermem çünkü 's.a' asla 'selamun aleyküm' yerine geçmez...! Herhangi bir topluma girerken s.a demeyiz çünkü asla anlam taşımaz o iki harf. Ve kısaltılan diğer kelimeler ne kadar da meraklıyız dilimizi bozmaya değil mi?? emeğine sağlık kardeşim güzel bir konuya değinmişsin gereçkten |
|
11-28-2008, 18:45 | #10 |
Bu konu ile ilgili bir arkadaşımın msn adresinde yazıyordu... onu yazmak istiyorum..
Türkçe'yi katlettiler. CÜMLEmizin başı sağolsun... |
|
Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim |
bir, dil, turkche, türemiş, yeni |
Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir) | |
|
|