AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 06-16-2011, 03:33   #1
Kullanıcı Adı
HaArP
Standart 'Yerküre her an buz kesilebilir' iddiası !


'Yerküre her an buz kesilebilir' iddiası
Bilim dünyasının iddiasına göre, Güneş beklenmedik şekilde uzun sürecek çok zayıf bir faaliyet dönemine girdi. Bu da buzul çağını geri getirebilir





Bilimadamları, Güneş'in beklenmedik şekilde uzun sürecek çok zayıf bir faaliyet dönemine girdiğini, bunun sonuçlarınınsa. Amerikalı astronomlara göre, Güneş beklenmedik şekilde uzun sürecek çok zayıf bir faaliyet dönemine girdi.

Bu durumun dünyanın iklimini etkileyebileceğini belirten bilim adamları, güneşin uzun bir süre sükunet dönemine girdiğinin işaretleri olan, üzerindeki lekelerde belirgin bir azalma ve kutuplarına yakın bölgelerdeki faaliyetlerinde yavaşlama gözlemlediklerini belirttiler.

Bu alanda üç ayrı araştırma yapan ABD’nin Ulusal Güneş Gözlemevi ve Hava Kuvvetleri Laboratuvarı’nda görevli bilim adamları, Güneş’te 2008’de başlayan şu anki döngünün, yüzeyindeki lekelerin sayısı, içindeki faaliyeti, görünen yüzeyi ve tacıyla azami düzeye ulaşmasından, bundan sonraki döngünün çok yavaş olacağını düşündürdüğünün altını çizdiler.

Araştırmalardan birine başkanlık eden Ulusal Güneş Gözlemevinin direktör yardımcısı Frank Hill, "Eğer yanılmıyorsak, Güneş’in şu anki döngüsü uzun yıllar sürecek yavaşlama dönemi öncesindeki son azami faaliyeti" diyerek, bu olguyu "beklenmedik ve alışılmadık" olarak niteledi ve bunun uzayın keşfinden dünyanın iklimine kadar çok sayıda konuyu etkileyeceğini belirtti.

Geçmişte, Güneş’in uzun dönem zayıf manyetik faaliyete girdiğinde, Dünya’da da soğuma ve buzullaşma görülmüş, bu dönemler boyunca atmosfer soğumuş ve iletişim sistemlerini bozacak şekilde atmosferin büzülmesine ve kutuplarda manyetik fırtınalara yol açmıştı.

Amerikalı bilim adamları, birbirinden tamamen ayrı üç gözlemin de aynı sonuca işaret ettiğini ve Güneş üzerindeki leke döngüsünün bir kış uykusu dönemine girilmekte olabileceğini gösterdiğini söylediler.

Güneş üzerindeki lekeler her 11 yılda bir (bir döngünün süresi) artıyor veya azalıyor, iki döngünün sonunda manyetik kutuplar yer değiştiriyor.

Ancak bilim adamları, Güneş’in faaliyetlerindeki bu azalmanın, Güneş üzerinde hiç leke görülmediği 1645’ten 1715’e 70 yıl süreyle Avrupa’nın küçük bir buzul çağı yaşadığı dönemin ikincisine yol açıp açmayacağını kesin olarak bilmiyorlar.

Avrupalı araştırmacılar, Güneş’teki faaliyetlerin önemli biçimde azalmasının bile dünyada insanın neden olduğu karbondioksit salımının yol açtığı ısınmayı telafi etmeyeceğini belirterek, hesaplarına göre, geçmişte Avrupa kıtasının yaşadığı mini buzul çağında sıcaklıkların 0,3 santigrat derece düştüğünü, BM uzmanlar komisyonunun ise yüzyıl sonuna dek sıcaklık artışı öngörüsünün 3,7 ile 4,5 santigrat olduğunu vurguluyorlar.

Kaynak: Ajanslar


http://dunyabulteni.net/?aType=haber&ArticleID=163542

 

HaArP isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 06-16-2011, 03:35   #2
Kullanıcı Adı
unnamed
Standart
iyi arabayla bir yere gideceğimize ya leyen yaparız..
yada husky cinsi köpekler mercedes fiyatına satılır....
  Alıntı ile Cevapla
Alt 06-16-2011, 03:35   #3
Kullanıcı Adı
HaArP
Standart
Yılın ilk ay tutulması gerçekleşti
2011 yılı ay tutulması bu akşam gerçekleşti. İstanbul'da bu anı izlemek isteyen vatandaşlar, tutulma saatini merakla bekledi. 2011 yılı ay tutulması, her zamankinden farklı oldu.





Dünya Bülteni / Haber Merkezi
2011 yılı ay tutulması bu akşam gerçekleşti. İstanbul'da bu anı izlemek isteyen vatandaşlar, tutulma saatini merakla bekledi. Tüm dünya, 15 Haziran akşamı çok nadir yaşanan bir olaya tanık oldu. Ay tutulması 1 saat 40 dakika sürdü.
Gökyüzündeki şölen, vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edildi. Evlerinin pencereleri ve balkonuna çıkarak tutulmayı izleyen vatandaşların yanı sıra bazıları da yüksek tepeleri tercih etti.
En son Temmuz 2000'de yaşanan en uzun tam Ay tutulması, sadece 7 dakika sürmüştü. Bu sefer, dünyanın gölgesine giren ay, buradan 1 saat 40 dakika boyunca çıkmadı.
Dünyanın güneş ışınlarının erişmesini engellediği bölgeye ayın girmesi sonucu oluşan tam Ay tutulmasında Ay, karanlık bölgede ilerledikçe, rengi gümüşten turuncuya, ardından da kırmızıya döndü.
2011 yılı ay tutulması, her zamankinden farklı oldu. Ay tutulması ABD ve Kanada haricinde dünyanın büyük bölümünde izlendi. İstanbul'da havanın parçalı bulutlu olması nedeniyle ay tutulması net görülmese de, yine vatandaşlar tarafından merakla izlendi. Ay tutulmasını izleyen bir vatandaş, "Çok doğa üstü ve büyüleyici bir olay. Evimde olduğu zaman dürbünle izlerim" dedi.
Üniversitesi (AÜ) Rasathanesi, 1 saat 40 dakika sürecek ay tutulması için düzenleyeceği özel etkinliğinde, meraklılarına gökyüzünü teleskoplarla izlettirdi.
AA muhabirinin AÜ Gözlemevi yetkililerinden aldığı bilgiye göre, yaşanan yılın ilk Ay Tutulması için düzenlenen özel etkinlik saat 20.00'de başladı.
Bu kadar uzun süreli bir ay tutulması, en son 2000 yılı Temmuz ayında gerçekleşti.

Etkinlik programında, uzmanlar eşliğinde çıplak gözle gökyüzü gözlemi, takımyıldızların mitolojik hikayeleri ile birlikte anlatımı ve teleskoplarla Ay ve halkalı gezegen Satürn'ün gözlemi de yer alıyor. Gözlemevi Müzesi de etkinlik boyunca açık kalacak.

Ankara Üniversitesi Gözlemevi, yıl boyunca her Ay halk günü etkinlikleri ve özel gök olayları etkinlikleri ile kapılarını gökyüzü meraklılarına açmaya devam edecek.

Bu yılın hesaplarına göre, Tutulma sırasında Ay'ın konumları şöyle olacak:

saat 20.24 Ay'ın dünyanın yarı gölge konisi içine girmesi
saat 21.22 Parçalı Tutulma başlangıcı
saat 22.22 Tam Tutulma başlangıcı
saat 23.12 Tam Tutulma ortası
saat 00.02 Tam Tutulma sona ermesi
saat 01.02 Parçalı Tutulmasının sona ermesi
saat 02.00 Ay'ın Dünyanın yarı gölge konisinden çıkışı

ÇÖMÜ'DE HALK GÜNÜ

Yılın ilk ay tutulması dolayısıyla, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) bağlı Ulupınar Gözlemevi'nde "Halk Günü" düzenleniyor.
NASIL GERÇEKLEŞİYOR
Tam Ay tutulması, Dünya’nın Güneş ışınlarının erişmesini engellediği bölgeye Ay’ın girmesi sonucu oluşuyor. Ay, karanlık bölgede ilerledikçe, rengi gümüşten turuncuya ve sonrasında kırmızıya dönüyor.
Bu süreçte, sadece kırmızı Güneş ışınlarının Ay’a ulaşabilmesi nedeniyle, Ay ürkütücü ve bir o kadar etkileyici bir görünüm kazanıyor.
Ancak Ay’ın siluetinin nasıl olacağını kestirmek zor. Bunun nedeni, tam Ay tutulması esnasında atmosferde ne kadar toz veya bulut olacağının bilinmemesi.
BİR SONRAKİ TUTULMA ARALIKTA
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Ay tutulması uzmanı Fred Espenak, “Ay’ın Dünya’nın gölgesinin merkezine çok yakın geçeceğini, tutulmanın da bu yüzden uzun süreceğini” belirtti.
Avrupa’daki izleyiciler, bu olağanüstü şovun ilk kısmını kaçıracak, çünkü tutulma Ay’ın yükselişinden sonra başlayacak. Doğu Asya ve Avustralya ise tutulmanın son kısımlarını izleyemeyecek. Güney Amerika ise tutulmanın başından sonuna kadar izlenebileceği tek coğrafya olacak.
Güneş tutulmalarının aksine, Ay tutulmaları çıplak gözle izlenebiliyor.
ABD’LİLER SABRETMEK ZORUNDA
Bir sonraki Ay tutulması, 10 Aralık’ta gerçekleşecek. 51 dakika sürecek olan tutulmayı sadece ABD’nin Hawaii Aladarı ve Pasifik’in kuzey bölgeleri çok az gözlemleyebilecek.
ABD’liler, tam Ay tutulması izleyebilmek için 15 Nisan 2014’ü beklemek zorunda kalacak.

http://dunyabulteni.net/?aType=haber&ArticleID=163628
HaArP isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-17-2011, 13:01   #4
Kullanıcı Adı
HaArP
Standart
NASA: Güneş'te olağandışı faaliyetler gözleniyor



ABD’li gök bilimciler, Güneş’in faaliyetlerinde olağandışı bir yavaşlama tespit ettiklerini ve bu durumun on yıllarca sürebileceğini açıkladı. Uzmanlar bu gelişmelerin dünyayı bekleyen olası bir tehdide işaret edebileceğini belirtti.





ABD’li gök bilimcileri harekete geçiren gelişme, Güneş’in faaliyetlerini izlemeye yarayan Güneş lekelerinin azalması oldu.

Güneş lekeleri, güçlü manyetik kuvvetler ısı yayılımını engellediği için Güneş’in iç bölgesindeki ısıdan mahrum kalan ve ancak yoğun manyetik etkinliğin bulunduğu bölgelere deniyor. Güneş döngüsü denilen 11 yıllık periyotlarda kara lekelerin sayılarında ve büyüklüklerinde değişiklikler yaşanıyor.

Ancak, ABD’li bilim insanlarının Güneş’in iç kısmı, yüzeyi ve atmosferi üzerinde yaptığı üç bağımsız araştırma, Dünya’nın ve insanlığın geleceği hakkında korkutucu bir olasılığı ortaya çıkardı. Gök bilimciler, “Güneş’te olağandışı gelişmeler yaşandığına dikkat çekerek, 2020 yılında gerçekleşmesi beklenen bir sonraki Güneş döngüsünün olması gerekenden daha genç yaşanabileceği" uyarısında bulundu.

Bu durum kısaca, Güneş’in belirsiz bir süre için “kış uykusuna yatması” anlamına geliyor. Bu "kış uykusu" yeni bir buzul çağının başlamasına neden olabilir. Tarihe “Maunder Minimum” olarak geçen benzer bir olayda, 1645 ve 1715 yılları arasında bir nevi “Mini Buz Çağı” yaşanmış ve Avrupa’daki su kanalları buz kesmiş, Alplerdeki buzullar, dağ yamaçlarındaki köylere kadar uzanmıştı.

Bilim insanları, Güneş’teki manyetik faaliyetleri takip etmek için, bazıları Dünya’dan büyük olan Güneş lekelerine başvuruyor. 17’nci yüzyılda yaşamış olan gök bilimciler Galileo Galilei ve Giovanni Cassini, Güneş lekelerindeki değişimleri gözlemleyerek Maunder Minimum döneminde yaşanan faaliyet düşüklüğünü tespit etmişti.

GÜNEŞ LEKELERİ OLUŞMAYABİLİR

Bilim insanları 19’uncu yüzyılda Güneş lekelerinin her 11 yılda bir sayı ve büyüklük açısından değişim gösterdiğini tespit etti. Güneş lekelerinin değişimlerinin takip edilmeye başlandığı tarihten itibaren bakıldığında, bugün 24’üncü Güneş döngüsü içinde yer alıyoruz.

Güneş’in 2013'te maksimum faaliyet göstereceğini tahmin ediyordu. Ancak, Arizona eyaletindeki McMath-Pierce Teleskopu'yla yapılan ve 13 yıl süren gözlemler, Güneş lekelerinin giderek güç yitirdiğini ve Güneş’in manyetik alanının 25’inci Güneş döngüsü içinde yeterince leke üretmeyebileceğini ortaya koydu. Teleskopun bulunduğu Kitt-Penn Gözlemevi'nden yapılan açıklamada, “kara lekelerin giderek aydınlandığını, dolayısıyla içinde bulunduğumuz güneş döngüsünün bir öncekinin yarısı kadar güçlü olduğunun anlaşıldığını” ifade etti.

Daha da kötüsü, 25’inci Güneş döngüsünde hiç Güneş lekesi olmayabilir.

JET AKIMI YAŞANMADI

NASA’nın Ulusal Güneş Gözlemevi’nde çalılan Frank Hill ve meslektaşları, Güneş döngülerini tespit etmek için dev yıldızın içindeki akustik dalgaların neden olduğu yüzeysel titreşimleri inceleyerek, Güneş’in iç yapısının haritasını çıkarıyor.

Frank, bu bilgilere dayanarak Güneş’i kutuplardan Ekvator'a kadar çevreleyen jet akımlarının Güneş lekelerinin oluşumunda etkili olduğunu düşünüyor. Hill, 24’üncü Güneş döngüsünü tetikleyen jet akımlarının 1997-98’de gerçekleştiğini belirtirken, 25’inci döngüyü başlatacak akımların henüz yaşanmadığına dikkat çekti. Oysa bu akımlar 2008-2009’da ortaya çıkmalıydı.

YETERİNCE SERA GAZI YAYDIK

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Güneş Dinamikleri Gözlemevi’nde (SDO) görevli olan Dean Pesnell, “Güneş’teki faaliyetin iklimle ilgili olduğuna dair bazı bulgular var, ancak bunu teyit edemiyoruz… Güneş'in faaliyetini en düşük seviyeye indirmesi halinde buzul çağı başlayacağını zannetmiyorum… Atmosfere gereğinden fazla karbondioksit, metan ve sera gazı yaydık” dedi.

GÜNEŞ'TE DÜNYAYI SARSACAK PATLAMA

Avrupalı araştırmacılar ise “Güneş’teki faaliyetin azalmasıyla yaşanacak soğukların, sera gazlarının neden olduğu ısınmayı telafi etmeyeceğini” belirtti. Hesaplamalara göre, geçmişte Avrupa kıtasının yaşadığı mini buzul çağında sıcaklıklar 0,3 santigrat derece düştü. Birleşmiş Milletler (BM) uzmanlar komisyonu ise yüzyıl sonuna dek sıcaklık artışı öngörüsünün 3,7 ile 4,5 santigrat olduğunu vurguladı.

http://www.iyibilgi.com//haber.php?haber_id=212921
HaArP isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




boşanma avukatı webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım