AK Gençliğin Buluşma Noktası
Teknoloji Teknolojiyle ilgili tüm yenilikler burada paylaşılıyor.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 12-17-2012, 14:48   #1
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart Yerli yazılım Türkiye'ye lig atlatır


Yerli yazılım sektörü, son 4 yılda yüzde 75 büyüyerek 2011 sonu itibarıyla 3,1 milyar liralık büyüklüğe ulaştı...

Türkiye'de bilişim pazarı her yıl ortalama yüzde 14 büyüme gösteriyor. Sektörün önemli ihtiyaçlarının başında, geleceğine ilişkin stratejilerin oluşturulması geliyor. Bilişim sektörü bugün itibariyle 34 milyar dolar büyüklüğe ulaştı. Bu rakam içerisinde yazılım ve hizmet sektörünün büyüklüğünün yıl sonunda yaklaşık 2 milyar dolar (3,56 milyar lira) olacağı öngörülüyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 32 Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde bin 60
yazılım şirketi faaliyet gösteriyor. Bu şirketlerde yaklaşık 9 bin kişi istihdam ediliyor. Teknoparklar dışında faaliyet gösteren yazılım firmaları da dahil edildiğinde, veri işleme, barındırma ve ilgili faaliyetlerde 320, bilgisayar programlama faaliyetlerinde bin 996 olmak üzere toplam 2 bin 316 firma faaliyet gösteriyor.

Türkiye'de
yazılım yapan firmaların yüzde 46'sı İstanbul'da, yüzde 20'si de Ankara'da faaliyet gösteriyor. Ankara'da güvenlik ve savunma yazılımları ile kamu sektörüne yönelik yazılım geliştirme hizmetleri sunan firmalar çoğunlukta bulunuyor.

İstanbul'da ise sistem yazılımları, mobil yazılımlar ve uygulama yazılımları üreten firmaların ağırlıklı olduğu görülüyor. İzmir ise daha çok uygulama yazılımı üretiyor. Söz konusu şirketler 50 ülkeye ve 12 serbest bölgeye
yazılım ihracatı gerçekleştiriyor. Geçen yıl sonunda yaklaşık 265 milyon dolar olan yazılım ihracatının bu yıl sonunda 500 milyon dolara ulaşması bekleniyor.

Türkiye'de bilişim sektöründe ürün geliştiren firmaların neredeyse tamamı iç pazar taleplerine karşılık vermek için ortaya çıkan bağımsız yerli firmalar. Dolayısıyla iç pazar talepleri, bu firmaların faaliyet alanlarını belirliyor. Sektörde
yazılım ürünü geliştiren firmaların neredeyse yüzde 50'si imalat, otomasyon ve yönetim alanında hizmet veriyor.

''Yazılımda mühendislik gücü olarak Avrupa'da ikinci sıradayız''

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Ufuk Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada,
yazılım sektörünün gelişimi için öncelikle yerli yazılımlar ve uygulamaların özendirilmesi gerektiğini ifade ederek, ''Kamunun eşit seçenekler arasında yerli yazılıma pozitif ayrımcılık yapması sağlanmalı'' dedi.

Yerli
yazılım sektörü olarak kendilerine çok güvendiklerini belirten Güneş, Türkiye'nin yazılım alanında mühendislik gücü olarak Avrupa'da ikinci sırada yer aldığını söyledi. Şu anda yazılım ihracatı konusunda Almanya ile ciddi görüşmeler içerisinde olduklarını dile getiren Güneş, ''Kamuda yerli yazılımların kullanılması bizim bu çıkışımızı güçlendirecek, adeta bize lig atlatacak'' diye konuştu.

Bunun yanı sıra Ar-Ge destek mekanizmalarının kolaylaştırılması,
yazılım ve yazılım platformları üreten firmaların teknoloji bölge muafiyetlerinden yararlanabilmelerinin sağlanması gerektiğine işaret eden Güneş, şöyle konuştu:

''Bunların dışında,
yazılım sektörünün büyümesi için kamu ihalelerinde yerli yazılımlar da ürün kabul edilerek satın alınmalıdır. Yerinde Ar-Ge yasası değişime uğramalı ve sektöre bağlı olarak zorunlu eleman sayıları belirlenmelidir. Bu bağlamda bilişim sektörü ile ilgili Ar-Ge merkezlerinin oluşmasında 50 olarak belirlenen araştırmacı sayısı 5 olmalıdır.

Yazılım sektörünün nitelikli ara eleman problemini çözmek amacıyla
yazılım alanında faaliyet gösteren STK'ların geliştirdiği ülke çapındaki büyük ölçekli nitelikli eleman yetiştirme projelerine bütçe/fon desteği sağlanarak, Teknik Liseler, Meslek Yüksek Okulları, MEB ve YÖK gibi ilgili kamu kuruluşlarıyla STK'lar arasında koordinasyon sağlanmalıdır.

Yazılım sektörünün envanter bilgi sistemi altyapı projesi için bütçe-fon ayrılmalıdır. Bu ülke çapındaki iddialı proje sayesinde tüm
yazılım ve bilişim sektörünün ana ve alt kırılımlarındaki pazar büyüklüğümüz, güçlü olduğumuz alanlar, yatırım yapılması gereken alanlar, yazılım sektörü kapasitelerimiz, yetkinliklerimiz gibi çok önemli bilgiler ve analizler tüm ilgili kurumlar tarafından online izlenebilir hale gelebilir. Tüm sektörlerdeki offset uygulamalarında büyük ölçekli alım yapılmış olan yabancı kuruluşun, offset tutarının yüzde 50'sini, yazılım sektörümüzün önde gelen STK'ları aracılığıyla yazılım sektöründen temin etme şartı getirilmelidir.''

(AA)

 

Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi