07-14-2007, 00:06 | #1 |
yolunacak kaz
Çok soğuk bir kış günü padişah, tebdil-i kıyafet gezmeye
karar vermiş. Yanına başvezirini alıp yola çıkmış. Bir dere kenarında çalışan yaşlı bir adam görmüşler. Adam elindeki derileri suya sokup, döverek tabaklıyormuş. Padişah, ihtiyarı selamlamış: "Selamunaleykum ey pir'i fani..." "Aleykumselam ey serdar'i cihan..." Padişah sormuş: "Altılarda ne yaptın?" "Altıya altı katmayınca, otuz ikiye yetmiyor..." Padişah gene sormuş: "Geceleri kalkmadın mı?" "Kalktık... Lakin, ellere yaradı..." Padişah gülmüş: "Bir kaz göndersem yolar mısın?" "Hem de ciyaklatmadan..." Padişahla başvezir adamın yanından ayrılıp yola koyulmuşlar. Padişah başvezire dönmüş: "Ne konuştuğumuzu anladın mı?" > > "Hayır padişahım..." > > Padişah sinirlenmiş: > > "Bu > > akşama kadar ne konuştuğumuzu anlamazsan kelleni alırım." > > Korkuya kapılan başvezir, padişahı saraya bıraktıktan sonra > > telaşla dere kenarına dönmüş. Bakmış adam hala orada > > çalışıyor. > > "Ne konuştunuz siz padişahla..." > > Adam, başveziri şöyle bir süzmüş: > > "Kusura bakma. Bedava söyleyemem. Ver bir yüz altın söyleyeyim." > > Başvezir, yüz altın vermiş. > > "Sen padişahı, serdar-ı cihan, diye selamladın. Nereden anladın > > padişah olduğunu." > > "Ben dericiyim. Onun sırtındaki kürkü padişahtan başkası giyemezdi." > > Vezir kafasını kaşımış. > > "Peki, altılara altı katmayınca, otuz ikiye yetmiyor ne emek?..." > > Adam, bu soruya cevap vermek için de bir yüz altın daha almış. > > "Padişah, altı aylık yaz döneminde çalışmadın mı ki, kış günü > > > çalışıyorsun, diye sordu. Ben de, yalnızca altı ay yaz > > değil, altı ay da kış çalışmazsak, 32 dişe yemek > > bulamıyoruz dedim." > > Vezir bir soru daha sormuş... > > "Geceleri kalkmadın mı ne demek?" > > Adam bir yüz altın daha almış. > > "Çocukların yok mu diye sordu. Var, ama hepsi kız. Evlendiler, > > başkasına yaradılar, dedim..." > > Vezir gene kafasını sallamış. > > "Bir de kaz gönderirsem dedi, o ne demek..." > > Adam gülmüş. > > "Onu da sen bul..."
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
07-14-2007, 14:27 | #2 |
yolunacak kaz
mesut kayıpsın sen
|
|
07-21-2007, 12:35 | #3 |
yolunacak kaz
: : : :