09-13-2007, 17:40 | #1 |
zarf (belirteç)
Fiilerin fiilimsilerin sıfaların ya da kendisi gibi zarf olan sözcüklerin anlamlarını “yer-yön, ölçü-miktar, durum, zaman ve soru” kavramlarıyla açıklayan sözcüklerdir.
1)DURUM ZARFLARI Fiilleri veya fiilimsileri, nitelik, sebep, kesinlik, olasılık, yineleme, yaklaşıklık gibi anlamlarla belirten zarflardır.Fiile nasıl sorusunu sorarak buluruz. *Manş denizini yüzerek geçti (N) *Bu gece yıldızlar pırıl pırıl yanıyordu (N) *Öfkeyle kalkan, zararla oturur.(N) *Ağlamaktan göz pınarları kurudu (S) *Tüm bu acılara onu sevdiği için katlanıyor(S) *Seven bu gönül seni asla terk etmeyecek(K) *Bahar rüzgarının şarkısı hiç susmaz burada (K) *Şu an belki kuşlar bizim şarkımızı söylüyordur(O) *Adana ‘ya geldiğinde herhalde bizimle kalır(O) UYARI:Bazı durum zarflarını niteleme sıfatları ile karıştırmamak gerekir. *Büyük insanlar her zaman büyük düşünür. *Soğuk insanlara ben de soğuk davranırım *İyi bir üniversiteyi kazanmak için sınavlara iyi çalışmalısın. 2)YER-YÖN ZARFLARI (Nere(ye)?) Fiilleri veya fiilimsileri yer-yön bakımından belirten zarflardır. *Aşağı tükürsen sakal,yukarı tükürsen bıyık. *Küçücük çocuğu hemen yukarı çıkardık. *Odasının penceresinden içeri baktım. *Biraz yürüdükten sonra geri dönmüş. *Araba çok fazla ileri gitmiş. *Az beri gelirsen arkadaşında oturur. UYARI:Yer-yön zarfları çekim eki alırsa adlaşır. *Işık,perdenin kenarından içeri sızıyordu.(Z) *Işık,perdenin kenarından içeriye sızıyordu.(A) UYARI:Bazı yer-yön zarflarını işaret sıfatları ile karıştırmamak gerekir. *Aradığını yukarı katta bulamayınca yukarı çıkmış. *Aşağı mahallede gürültü olunca,apartman sakinleri aşağı inmiş. *İçeri zili çalınca öğrenciler içeri girdi. 3)ZAMAN ZARFLARI (Ne zaman?) Fiillerin veya fiilimsilerin anlamını zaman bakımından sınırlandıran sözcüklerdir. *Onu daha önce hiç böyle görmemiştim. *Mehtabı seyrederdik geceleyin buralarda. *Bu akşam rüyamda Leyla’yı gördüm. *Biz her gece uğultularını dinlerdik rüzgarların. *Benim doğduğum köyleri geceleri eşkıyalar basardı. *Bugün çalışan,yarın rahat eder. UYARI:Bazı zaman anlamlı sözcükler belirtme durum ekini alırsa adlaşırlar. *Bu akşam akşamı seyredeyim bakışlarında. *Ne sabahı göreyim,ne sabah görüneyim. 4)ÖLÇÜ-MİKTAR ZARFLARI (Ne kadar) Fiilleri,fiilimsileri,sıfatları veya kendisi gibi zarf olan sözcükleri ölçü-miktar bakımından sınırlandıran sözcüklerdir. *Çok bilen çok yanılır. *Sen burada biraz bekle. *En güzel yıllarımı onun için harcadım. *Daha güzel bir dünya için çok çalışmalıyız. *Sahilde fazla güneşlendiği için yanmış. *Soruları çözerken daha dikkatli olmalısın. UYARI:Bazı nicelik zarflarını sayı sıfatları ile karıştırmamak gerekir. *Çok insan bunu başarmak için çok çalışıyor. *Fazla para insanı fazla rahatsız eder. UYARI: “Daha” sözcüğü bir fiilin önünde olduğunda zaman zarfı,kendi gibi zarf olan bir sözcüğün önünde olduğunda ölçü-miktar zarfı olur. *Daha iyi bir insanı bulabilmek için daha evlenmemiş. *Bizimle daha sakin konuşuyordu. *Eve daha gelmemiş. 5)SORU ZARFLARI Fiilleri ya da fiilimsileri soru yoluyla açıklayan sözcüklerdir. *Ne zaman bu hayaller bir gün gerçekleşecek? *Neden böyle düşman görünürsünüz, Yıllar yılı dost bildiğim aynalar? *Bu viran yerde nasıl yaşıyorsunuz? *Yolun bitmesine ne kadar kaldı? *Ne zaman bir köy türküsü duysam, Şairliğimden utanırım.” *Niçin gökyüzü bu kadar mavi görünür? *Neden saçların beyazlamış arkadaş? UYARI: “Ne” soru sözcüğü cümle içinde soru sıfatı ve soru zamiri olarak kullanılacağı gibi soru zarfı da olabilir. *O karanlık sularda ne gördün?(Zamir) *Hiçbir şey olmamış gibi ne susuyorsun?(Zarf) *Benimle ne konuda konuşacaksın?(Sıfat) *Gel ecel,ne korkarsın sarı çehremden benim? *Aşık dediğin Mecnun misali kördür, Ne bilsin,alemde ne mevsimdir.(Zarf-zamir) *Ne ağlarsın benim zülfü siyahım.(Zarf) *Şu dünyada ben ne insanlar gördüm. UYARI: “Nasıl” soru sözcüğü bir ismi belirtirse soru sıfatı, fiil ya da fiilimsiyi belirtirse soru zarfı olur. *Onun nasıl bir insan olduğunu nasıl anlayabilirim? *Gurbette nasıl bir hayat sürdüğünü nasıl bilmiyorsun?
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|