AK Gençliğin Buluşma Noktası
Beyin ve Zeka Gelişimi Beyin ve Zeka Gelişimi konularını burada paylaşıyoruz.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 01-31-2011, 19:51   #1
Kullanıcı Adı
_Ednâ_
Standart BİB: Beyin İçin Balık
BİB: BEYİN İÇİN BALIK
Geçenlerde, nasıl besleniyorsunuz diye sorduğum hastamdan BİB formülünü uyguluyorum hocam yanıtını alınca şaşırmadım desem yalan olur.BİB ne anlama geliyor deyince şunu söyledi: Beyin İçin Balık! Sonra devam etti: Balıktaki omega-3 yağları beyne de iyi geliyor diyen siz değil misiniz?
Omega-3 efsanesi her gün biraz daha büyüyor. Bu mucize yağların her gün yeni bir faydası ortaya çıkıyor. Ninelerimizin bize neden her gün o kokusu ve tadı ağır balık yağını ısrarla içirmeye çalıştıkları şimdi daha iyi anlaşılıyor. Balık yağının hikmeti zannedildiği gibi içindeki D vitamininden değil, omega-3 yağlarıyla dolu olmasındanmış.


Düzinelerce omega-3 yağ asidi var. Ama insan bedeni için bunlardan üç tanesi çok önemli. ALA (alfa linoleik asit), EPA (Eykozo pantoneik asit) ve DHA (Doykozo hegzanoik asit). Bu üç omega-3 yağ asidi vücudumuza ne kadar çok girerse, yani bedenimiz omega-3 yağlarından ne kadar zenginleşirse sağlığımız o kadar güçleniyor.


ALA, EPA, DHA

Omega-3 yağlarını vücudumuz üretemiyor. Onları besinlerle dışarıdan hazır olarak alıp bedenimize kazandırmak zorundayız. İnsan bedeninde üretilemedikleri için onlara esansiyel yağ asidi (Essential fatty acide/EFA) adı veriliyor. Besinlerle almamız gereken aslında ALA. Eğer bol miktarda ALA kazanabiliyorsak sorun yok, EPA ve DHA'yı ALA'dan da üretebiliyoruz. Ama bu çok güvenli bir yol değil. ALA, EPA ve DHA'ya çevrilirken önemli bir kısmı yok oluyor. Bu nedenle en iyisi sorunu yalnızca bitkisel omega-3 olan ALA'ya emanet etmek yerine, hayvansal kaynaklı omega-3'leri yani DHA ve EPA'yı da vücuda yeteri kadar kazandırmak.

ALA'nın bulunduğu bitkisel yiyeceklerin başında ceviz ve keten tohumu geliyor. Kalın yapraklı, iri yeşil sebzelerin (örneğin semizotunun) içinde de bol miktarda ALA var. Yani prensip olarak balık yemeseniz de bol bol ceviz, yeşil yapraklı sebze ve zaman zaman keten tohumu tüketiyorsanız işiniz kolay. Ama siz yine de tedbirli olun, hayvansal kaynaklı omega-3'leri de vücudunuza kazandırmaya çalışın.


Yağlı balıklar daha yararlı

Hayvansal kaynaklı omega-3'ler için en güvenilir besin balık. Bir balık ne kadar yağlı ve ne kadar soğuk bir suda büyüyüp gelişmiş ve ne kadar doğal deniz yosunlarını besinlerini yiyerek büyümüşse etindeki omega-3 miktarı o kadar çok oluyor. Soğuk sularda büyüyen balıkların daha çok omega-3 içermelerinin nedeni omega-3'ün balık bedenini soğuktan koruyan bir antifriz gibi görev yapması. Bu nedenle kuzey denizinde yetişen somonlarda Karadeniz'in balıklarında sıcak deniz balıklarına oranla daha fazla omega-3 var. Omega-3'ten faydalanmak için ille de somon diye tutturmanız da gerekmiyor. Bizim sardalya, uskumru, hamsi, lüfer gibi geleneksel balıklarımızda da bol bol omega-3 var.


Fakir gıdası değil fikir gıdası

Sağlıklı bir insan beyninin %10'u omega-3'tür. Yani vücudunuza giren her omega-3 molekülü beyninizi güçlendiren bir ilaç gibi çalışır. Eskiden balıkçılar tezgahlarındaki hamsiyi fakir gıdası değil, fikir gıdası bu diye bağırarak satardı. Haklı oldukları anlaşılıyor. Beyin hücrelerinin her birinin içi yağ deposudur ve omega-3 yağları bunların en önemlilerinden biridir.
Ne var ki hiçbirimiz artık eskisi kadar omega-3 kazanamıyoruz. Büyüklerimiz daha güçlü besinler yiyordu. Ama şimdi durum değişti. Tavuklar kümese, inekler ahıra, balıklar çiftliğe girdi. Yeteri kadar omega-3 kazanamadığımız kesin. Olumsuzluk bununla da bitmiyor. Eskiye oranla omega-6 yağlarını daha fazla kazanıyoruz. Neredeyse bedenimize omega-3'ün on-yirmi katı omega-6 giriyor. Bunun nedeni yoğunlaştırılmış tarım sıvı yağ tüketiminin artması sonucu omega-6 kaynaklarının çoğalması.

Omega-3 omega-6 oranı bozuldukça sağlığımız bozuluyor. Özelikle beyinle ilgili sorunlar artıyor. Alzheimer dâhil şu veya bu nedene bağlı bunamalar sıklaşıyor. Depresyona girenlerin sayısı çoğalıyor. Saldırganlık ve diğer ruhsal problemler eskisinden daha sık görülüyor. Çoğumuzun (çocuklar ve yaşlılar dahil) yaşadığı bellek ve konsantrasyon sorununun arkasında bu dengesizlik daha önemlisi omega-3 kazanımının azlığı yatıyor. Kısacası sağlık konusundan otorite olan herkes daha çok omega-3 kazanımının önemli olduğu konusunda fikir birliği içinde.


Haftada 300 gram balık

Omega-3 kazanımınız arttıkça belleğinizin güçleneceği depresyon olasılığının azalacağı öğrenmenin kolaylaşıp sorun çözme yeteneğinizin artacağını iddia edebilirim. Ne yapın edin haftada toplam 200-300 gram balık tüketmenin bir yolunu bulun. Çocuklarınıza daha sık balık yedirin. Omega-3 kaynaklarından ceviz keten tohumu ve yeşil yapraklı sebzelerden daha sık istifade edin. Salatalarınızda keten tohumu yağı ve ceviz yağı kullanmayı ihmal etmeyin. Tavuk etinin siyah kısımlarını tercih edin (Beyaz göğüs etindense, siyah but etinde daha çok omega-3 var). Omega-3'ten zengin beslenen tavukların yumurtalarını yiyin ya da omega-3'le zenginleştirilmiş yumurtları tercih edin. Eğer bütün bunları başaramıyorsanız kendiniz için de çocuklarınız için de balık yağı ya da omega-3 kapsüllerinden faydalanmayı deneyin.


Omega-3'ün 10 faydası

Omega-3 yağlarının beyin desteği olma dışında daha pek çok sağlık yararları var. Onlardan bazıları şunlar:

* Kanı inceltiyor, pıhtılaşma eğilimini azaltıyor.
* Damar duvarını koruyor, plak oluşumunu azaltıyor.
* Kalp ritminin bozulmasına engel oluyor.
* Eklemleri kayganlaştırıyor.
* Görmeyi iyileştiriyor, gözün ağ tabakasını olgunlaştırıyor.
* Yangısal süreçleri baskılıyor, ağrıyı hafifletiyor.
* Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
* Kilo kontrolünü kolaylaştırıyor.
* İyi kolesterol HDL'yi yükseltiyor.
* Trigliserid düzeyini azaltıyor.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu

 

_Ednâ_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 01-31-2011, 19:56   #2
Kullanıcı Adı
Katade
Standart
ewe gıderken ton ton balık alim:p
Katade isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-10-2011, 03:59   #3
Kullanıcı Adı
Beritan
Standart
kalp çarpıntısı,beyinde,allerji,kansızlık,vitamin eksikliği,sinüzit,çene proplemi, eklem romatizması ,daha sayarsam çok çıkar ama saymıyorum...doktorların şiddetle balık yemem gerektiğini söylemesine rağmen değil yemek kokusuna dayanamıyorum
Beritan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-11-2011, 15:37   #4
Kullanıcı Adı
_Ednâ_
Standart
malum balık sezonu açıldı güncelliyelim
_Ednâ_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-11-2011, 15:52   #5
Kullanıcı Adı
İntifada
Standart
kütahyada rahattım yapan eden yoktu balık...
şimdi evde yapar valide hanım...
kokusunu hiç sevmem bi kere balığın...
kendisinide sevdiğim söylenemez...
evde balık pişince genelde aç kalırım o gün...
  Alıntı ile Cevapla
Alt 09-11-2011, 15:59   #6
Kullanıcı Adı
_Ednâ_
Standart
hayatıma lezzet veren en önemli gıda balıktır benim için
en sevdiğim balık palamut...
helede fırında yapılan balık kadar lezzetli bir yemek çeşidi daha tanımıyorum
yanına meze olarak kesinlikle helva eritin ... mıhlama da olabilir tavsiyem...
kızartmasını tavsiye etmiyorum bende sevmem kızartmayı çünkü yayılan kokusu sizi iter bu lezzetten, ayrıca yağda kızartılan zaten çok sağlıksız....
ama mangalı veya fırında pişirilen çok daha güzel oluyor...

Konu _Ednâ_ tarafından (09-11-2011 Saat 16:04 ) değiştirilmiştir..
_Ednâ_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-11-2011, 16:00   #7
Kullanıcı Adı
mErvE.G.
Standart
tadını bilmiyorum,ve hiç yemeyi düşünmediğim tek şey balık..
kokusu dayanılmaz..
ama yenmesi gerekir tabi,özellikle çocuklar zeka için..
yoksa malesef, vitamin kullanmaya mecbur kalıyor insan..
mErvE.G. isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-11-2011, 16:02   #8
Kullanıcı Adı
Hüdavendigâr
Standart
bib
Hüdavendigâr isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-11-2011, 16:03   #9
Kullanıcı Adı
İntifada
Standart
mangalını severim köyde yapardık barajdan tutup
evde pişmesi iyi değil
  Alıntı ile Cevapla
Alt 09-11-2011, 16:25   #10
Kullanıcı Adı
Mavera
Standart
karadenizlilerin neden kafasi bu kadar calisyior saniyorsunuz
Mavera isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi