AK Gençliğin Buluşma Noktası
Tartışıyorum AK Partililerin, AK Parti Gençlerinin Seviyeli tartışma bölümü.

Stil
Seçenekler

Alt 09-28-2010, 21:20   #1
Kullanıcı Adı
Asi_isyankar
Standart Anadilde eğitim hakkı
Aysel Tuğluk, İmralı’da Öcalan’la görüşürken başladım yazıya... İşaretler, “PKK’nın çatışmasız alanlara çekilmesini de içeren süresiz ateşkes” için İmralı’dan Kandil’e talimat gittiği yönünde. İçimizde en iyimser olanlarımız, memleketin güzergâhını “dönüşü olmayan barış” diye özetliyor. PKK’nın silah bırakmasını da içerecek bir “barışma” sürecinin muhtemel zorluklarına dikkat çekenlerimiz ise, her olumlu adımda “hadi bakalım” deyip, bir sonraki adımın aksamaması için dua ediyor. Kuşkusuz, dik ve dikenli bir yol bu. Yine de, gerilla üniformalı çocuklarla asker üniformalı çocukların birbirinin kanını akıtmayacağı, bu sayede, kalıcı barış ve tam eşitlik için yapılması gerekenler üzerinde düşünmeye zaman ve enerji bulabileceğimiz bir dönemin eşiğindeyiz bence. İnanıyorum ki, siz bu satırları okurken, Aysel Tuğluk da İmralı’dan, bu iyimserliğimi teyit eden mesajlarla dönmüş olacak.

Beklediğimiz olur ve silahlar susarsa, Kürt sorununun yeni isyanlara meydan bırakmayacak şekilde demokratik bir çözüme kavuşturulmasının yollarını daha serinkanlı bir şekilde konuşabileceğiz. Anadilde eğitim hakkının hayata geçirilmesi de bu yollardan biri bence. Başbakan Erdoğan’ın, “Kimse bizden resmî olarak anadilde eğitim beklemesin” sözüne rağmen böyle düşünüyorum. Öncelikle bu sözdeki “resmî olarak” kaydını doğru anlamalı, sonra da bu kaydın nasıl aşılabileceğini ya da bu kayda rağmen neler yapılabileceğini düşünmeliyiz.

Başbakan, “resmî olarak” kaydıyla her şeyden önce, Anayasa’daki “(Devletin) dili Türkçedir” ifadesinin değiştirilmesine karşı olduğunu anlatmak istedi. Ben, kendi payıma, “Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî dilleri ...” diye başlayan bir anayasa maddesinin de, bu toplumu ve bu devleti herhangi bir şekilde zayıflatacağını düşünmüyorum ama iktidarıyla muhalefetiyle, böyle bir dilsel çoğulculuğu bu düzeyde resmîleştirmeye hazır olmadığımızı da görüyorum.

Başbakan, o cümleyle ayrıca, Kürtçenin “anadilde eğitim” adı altında öğretilemeyeceğine de dikkat çekti, yani “Kürtçe kurslar ya da Kürdoloji enstitüleri vesaire olsa bile, Kürtçeyi anadil olarak okutan okul açılamaz” demek istedi. Nitekim Anayasa’nın 42. maddesi de “Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına anadilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez” diyor.

Bense şuna inanıyorum; bu topraklarda kalıcı barış, ancak Kürtler, kendilerini Türklerle “eşit vatandaş” hissettikleri zaman mümkün olacak. Yoksa, daha nice ateşkesin, nice müzakerenin sonunun ölümlerle geldiğini göreceğiz, umutlarımız yeşerdiği gibi yine hızla solacak. Türkiye’nin yapacağı yeni anayasanın kalıca barışa hizmet etmesi için “eşit vatandaşlık” hakkını güvenceye alması şart. Bunun da en önemli koşullarından biri, Anayasa’nın 42. maddesindeki kategorik yasağın kaldırılması olacak.

Başbakan’ın Kürtçe eğitime itirazı da, esasen, 42. Madde’deki “anadil” uyarısından mülhem. Zira bu ülkede, Türkçeden başka birçok dil, ana müfredat dili olarak okutuluyor. Hatta çoğumuz, çocuklarımız, “anadilde eğitim görmesin” diye âdeta debeleniyoruz. Biraz parası olan herkes, çocukları anaokulundan itibaren bir ya da daha fazla yabancı dil öğrenebilecekleri, ileri sınıflarda hemen bütün derslerin yabancı dilde yapıldığı okullarda okuyabilsinler diye çırpınıyor. Tabii, İngilizce, Almanca vb. eğitim veren okulların yanı sıra, azınlıkların anadillerini okuyabildiği Rum ve Ermeni okulları da var. Batı dillerini okutan okullara bakıp “İngilizce mubah da, Kürtçe niye mubah değil” deseniz, “ama Kürtçe, bu topraklarda yaşayan milyonlarca insanın anadili” gibi müthiş paradoksal bir cevap alıyorsunuz. “Rum okulu var da, Kürt okulu olmaz mı” deseniz, “Kürtler resmen azınlık değil” diye Lozan’ı çarpıyorlar yüzünüze. Kürtlerin “ikinci sınıf” vatandaşlığa mahkûmiyetinin onaylanıp mühürlenmesi bu kadar kolay velhasıl.

Türkiye (ve eğer “barışın başbakanı” olmak istiyorsa Erdoğan) şimdi bu mührü kırmanın yolunu bulmak zorunda. 42. Madde değişirse, özel kurumların Kürtçe eğitim veren okullar açması mümkün olacaktır.

Aman efendim, Kürtçe kurslar varmış ama talep yokmuş... Bu devirde, İngilizce okumak varken Kürtçe de neymiş! Orası, Kürt anne-babaların bileceği iş; siz anadilde eğitimin önündeki engeli kaldırın, Kürtler isterlerse bu hakkı kullanmayabilirler.

Zira, gerçekten de burada bir lütuftan, bir imtiyazdan değil, bir haktan söz ediyoruz. Bu hakkın hayata nasıl geçeceği ise farklı ülkelerde, farklı uygulamalarla karşılığını buluyor. Avrupa Birliği’nde mesela, anadilde eğitim konusunda, İspanya ve Britanya gibi liberal ülkeler de var, Fransa gibi muhafazakârlar da.

İspanya’da resmî federal dil Kastilyano ama Katalanca, Baskça, Galiçya, Aranes dilleri de “resmen” tanınıyor ve bütün ilk ve ortaokullarda, bölge halkının anadili ile Kastilyano birlikte öğretilirken, iki dilli eğitim de federal bütçeden finanse ediliyor.

İngilizcenin ana yurdu Britanya’da da durum farklı değil. Mesela, Galler’de çocukların yüzde 25’i halen İngilizce yerine Galce eğitimi tercih ediyor, ayrıca bölgede İngilizce eğitim yapan bütün devlet okullarında, 16 yaşına kadar her öğrenci zorunlu ders olarak “Galce” öğreniyor.

Fransa’da durum farklı; ülkenin tek resmî dili Fransızca ve devlet, başka herhangi bir anadilde eğitim için bütçe ayırmıyor. Buna karşın, Korsikaca, Brötonca gibi diller yasal koruma altında; belediyelerin ya da özel kurumların, Fransızcanın yanı sıra bu dillerde de eğitim veren okullar açması serbest.

Türkiye, eğer silahların susmasını fırsat bilip kalıcı barış adımları atacaksa, önünde “anadilde eğitim” açısından birkaç seçenek var ve Kürtçe yasağının bugünkü gibi sürmesi bu seçeneklerden biri değil. Ya Fransa’daki gibi yapacağız; devlet Kürtçe okul açmayacak ama belediyelerin, özel kurumların bunu yapmasına engel olmayacak... Ya da devlet, Doğu ve Güneydoğu’da, resmî dil Türkçenin yanı sıra Kürtçenin (ve belki Arapçanın) öğrenilmesine imkân tanıyacak. Esasen, bu ülkenin Kürtlerine, “devlet sizi makbul sayıyor” mesajını verecek olan da bu ikinci seçenektir. İlk adım, bölgedeki bazı pilot okullarda Kürtçenin (ve belki Arapçanın) “seçmeli ders” olarak müfredata eklenmesiyle atılabilir. Kaldı ki, bu pilot uygulama için 42. Madde’nin değişmesini beklemek bile gereksiz bence.

[email protected]

YA DA 28.09.2010
Yasemin Çongar
Anadilde eğitim hakkı

Asi_isyankar isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 09-28-2010, 21:55   #2
Kullanıcı Adı
BeDeVİ
Alıntı:
Fransa’da durum farklı; ülkenin tek resmî dili Fransızca ve devlet, başka herhangi bir anadilde eğitim için bütçe ayırmıyor. Buna karşın, Korsikaca, Brötonca gibi diller yasal koruma altında; belediyelerin ya da özel kurumların, Fransızcanın yanı sıra bu dillerde de eğitim veren okullar açması serbest.
Türkçe den başka bir dilin anayasa ya girmesini kabul etmiyorum. O zaman Lazca gibi anadolu da konuşulan farklı diller için yine anayasa mı değiştireceğiz. Bunun çözümünü hep İspanya da aramak yerine birde Avrupa topluluğunda söz sahibi olan Fransa ya bakmak lazım.
BeDeVİ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-28-2010, 22:03   #3
Kullanıcı Adı
Özgür Çağrı
İnsanların ana dilde eğitim hakkı özlük hakkıdır hele ki ülkemizde 20 milyona yakın vatandaşın ana dilinin gaspedilmesi başlıbaşına bir olaydır.
Ben kürtçe bilmiyorum suçlu annem babam ve türkiye cumhuriyetidir.
Anayasa sadece türk tabanlı ise bu anayasaya sadece türk kökenli vatandaşlar uyar diğer etnik kökenden olan vatandaşlar bu anayasaya karşı çıkabilir.
Diğer tüm çeşitli etnik grupların ve mezheplerin özlük hakları yasal güvenceye alınmalıdır.
Türkiye Türklerindir zihniyetinden çıkmadığımız sürece bu ülkeye barış uğramaz ve dünya kamuoyunda kürt siyasi hareketleri her zaman haklı durumda kalır.

Alt 09-29-2010, 00:01   #4
Kullanıcı Adı
Asi_isyankar
Alıntı:
Furkanca Bakış Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
İnsanların ana dilde eğitim hakkı özlük hakkıdır hele ki ülkemizde 20 milyona yakın vatandaşın ana dilinin gaspedilmesi başlıbaşına bir olaydır.
Ben kürtçe bilmiyorum suçlu annem babam ve türkiye cumhuriyetidir.
Anayasa sadece türk tabanlı ise bu anayasaya sadece türk kökenli vatandaşlar uyar diğer etnik kökenden olan vatandaşlar bu anayasaya karşı çıkabilir.
Diğer tüm çeşitli etnik grupların ve mezheplerin özlük hakları yasal güvenceye alınmalıdır.
Türkiye Türklerindir zihniyetinden çıkmadığımız sürece bu ülkeye barış uğramaz ve dünya kamuoyunda kürt siyasi hareketleri her zaman haklı durumda kalır.

Bir Kürt olarak Kürtçeyi, ana dilini bilmemek nasıl bir duygu kardeşim?
Asi_isyankar isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-29-2010, 00:26   #5
Kullanıcı Adı
Eşref
Alıntı:
Asi_isyankar Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bir Kürt olarak Kürtçeyi, ana dilini bilmemek nasıl bir duygu kardeşim?
Bir Kürt olarak Kürtçeyi okulda mı öğreneceksiniz? Dili öğreten anne-babadır. Anadil okulda değil, evde öğrenilir. Eğer bir Kürt kökenli kardeşimiz Kürtçeyi bilmiyorsa okulda da Kürtçe öğrenemez. Özel kurslara gidip Kürtçe öğrenebilir. Bunun yolu da açıldı. Ama Kürtçe kursu verenlere rağbet olmadığı için kurslar tek tek kapandı. Peki sormak lazım; Neden kurslara rağbet yok? Çünkü amaç kurs açmak değil. Amaç devlet okullarına Kürtçe eğitimi sokup evladımıza Kürtçe öğretmek değil. Amaç tamamen siyasi. Amaç ülkeyi ayrıştırmak.

Seçmeli ders olarak okullarda Kürtçe dersi verilebilir. Aynı şekilde anadolu ve rumeli ağızları dersi de verilebilir. Ama rağbet olur mu? Kürtçe kursları gibi ona da rağbet olmaz.

Ben de bir eğitimciyim. Lütfen büyükler siyaset yapacaksa bunu okullarda yapmasın. Okulu boykot etmek, okulların dilini değiştirmek veya çocukları kullanıp askere polise taş attırmak gibi altında siyasi amaçların bulunduğu şeylerle çocuklarımızı da yıpratmayın. Yazıktır, günahtır. Yiyecekse, büyükler birbirini yesin.
Eşref isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-29-2010, 00:34   #6
Kullanıcı Adı
TYH
20 milyon kürt var hesabına göre,diğer halkları da sayarsak harbiden -50 kişi falanız biz yav.Şaka bir yana anadili okulda öğrenim dili yaparsanız çocuk bocalamaz mı?Bu haliyle de anne babası sadece kürtçe bilenler sıkıntı çekiyor ama sonuçta resmi bir dilimiz var ve bu çocuklar össye,kpssye girecek sonuç olarak.Üniversitede ne yapacaklar,kamuya göreve geldiklerinde ne yapacaklar?Ama diyorsanız biz çocuklarımıza güveniyoruz, 2 dili de sular seller gibi aynı anda götürürler, deneyin bakalım tüm sınavlarda sonuncu olan bölgemiz güneydoğu daha beter hale geliyor mu gelmiyor mu.Kaldı ki şu an bile ordaki küçüklerimize yeterli eğitim alamıyor.
Alt 09-29-2010, 00:52   #7
Kullanıcı Adı
Eşref
Alıntı:
TYH Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
20 milyon kürt var hesabına göre,diğer halkları da sayarsak harbiden -50 kişi falanız biz yav.Şaka bir yana anadili okulda öğrenim dili yaparsanız çocuk bocalamaz mı?Bu haliyle de anne babası sadece kürtçe bilenler sıkıntı çekiyor ama sonuçta resmi bir dilimiz var ve bu çocuklar össye,kpssye girecek sonuç olarak.Üniversitede ne yapacaklar,kamuya göreve geldiklerinde ne yapacaklar?Ama diyorsanız biz çocuklarımıza güveniyoruz, 2 dili de sular seller gibi aynı anda götürürler, deneyin bakalım tüm sınavlarda sonuncu olan bölgemiz güneydoğu daha beter hale geliyor mu gelmiyor mu.Kaldı ki şu an bile ordaki küçüklerimize yeterli eğitim alamıyor.
Çocuğa Kürtçe eğitim verip lise sonda Türkçe sınav yapamazsın zaten. Zaten bunu bdp'liler de biliyor. Ama herşey adım adım. Bugün Kürtçe eğitim. Bunu diyenlerin üniversite sınavları, kpss Türkçe olsun demesi mümkün mü? Yarın onlarda Kürtçe olsun diyecekler. Sonra üniversitede Kürtçe eğitim.

Peki böyle bir sistemle okuyup avukat olan, öğretmen olan bir kişinin, bu ülkenin batısında görev yapması mümkün mü? Kürtçe eğitim alan, Kürtçe konuşan bir öğretmen nasıl kalkıp batıda okullara, derse girsin?

Kürtçe eğitim alanlar güneydoğuda görev yapar. Türkçe eğitim alanlar batıda görev yapar. Peki sonuç?
Eşref isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-28-2010, 22:46   #8
Kullanıcı Adı
El Emin
Anadilde eğitim konusunda lütfen bizi başka ülkelerle kıyaslamayın.
En az 5-6 tane dil var ki bunların ülkemizde konuşulma oranı da fazla.
Daha Türkiye'nin her yerinde Okul açamamışken ve bu mevcut okulları iyi bir düzeye getirmemişken Kürtçe dilde eğitim veren okul açmak olmaz.
Kürtçe açarsan,zazası da ister,Çerkezi de,Lazı da,arabı da boşnağı da vs. vs. gider.
Türkiye gibi dil konusunda mozaik bir yapıya sahip ve gelişmemiş ülkelerde anadilde eğitim vermek hem bütçeyi aşar hem her şeyi arap saçına çevirir.
Türkçe tüm okullarda anadildir.Seçmeli ders olarak diller verilmelidir.
Hem kürtçe eğitim almış ve türkçeyi düzgün konuşamayan biri ileride iş ve üniversite hayatında nasıl kendini ifade edecek ve hayata nasıl atılacak?

Şu anlık yapılacak en iyi uygulama seçmeli ders olarak yöresel dilleri vermektir.
El Emin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-29-2010, 00:36   #9
Kullanıcı Adı
Mavera
bakiniz istisnalar haricinde her ülkenin bir tane ana dili vardir ama farkli kültürel dilleri vardir..
türkiye nin ana dili türkcedir ancak kürtce yi ögretmekde devletin görevidir bu nasil mi yapilir okullarda kürtce dersi vererek, özel kürtce kurslarla, kürtce tv lerle ancak birden fazla anadilin olmasi toplumun genlerini bozar..
Mavera isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-29-2010, 00:49   #10
Kullanıcı Adı
Hüdaverdi
Saçma sapan yazı olmuş.Bu akdar basitleştirmiş kendisini.
pkk dan kürtçeye atlamış,kürtçeden pkkya atlamış.
Sanki pkk bunun mücadelesini veriyor,bunun için ıkınıyor dağlarda domu eti yiyip kadınlarına ve erkeklerine yani birbirlerine tecavüz ediyor veya fantazi gerçekleştiriyorlar.
O zaman 'süryanice de serbest olsun'' diyen kürtler de dağa çıkar.

Benim köyüm boşnak köyü ve artk yaşlılar dışında gençlerin hi çbiri bilmiyor.Annem Türkçeden iyi boşnakça bilirken,şimdi hiç konuşamıyor.
O zaman boşnakça da ana dil kapsamına girsin,seçmeli olsun.Böyle iş mi olur ?

Kürtçe kurslar varmış ama talep yokmuş... buna değinmiş.
Acaba neden ilgi yoktu da kapandı ? Bunun cevabını verememiş ama.

Velev ki bu istek yerine geldi.Acaba bir Kürtten çok Kürtçü takılan bu hatun,o zaman terör hala devam ederse köprü altında ayaklı sermaye olmayı kabul eder mi ?

Bunun garantisini versin,'kefilim' desin madem kürtçü takılıyor.

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)