AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dış Gündem Dış Gündem ile ilgili tüm konuları burada paylaşıyoruz.

Stil
Seçenekler

Alt 07-17-2010, 19:05   #41
Kullanıcı Adı
Cihannur
Alıntı:
novek Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
cihannur cevap 3 te robotlar demişsin ama senin dedigin gibi olmaz zaten herşeyi robotlar uretse işçiler olmasa- zenginlerde olmaz.
herşeyi robotlar uretse ticaret hayatıda olmaz.
çunku işçiler çalıştırılmalı. zenginlerin kazancı işçilerine vermedigi paradan geliyor.
yani işçiler olmalıki maaş alabilsinler. maaş alabilmeliki zenginlerin fabrikalarında uretilen malları almak için paraları olmalı.
yoksa işçi kavramı olmazsa halkın alım gucude olmaz. ekonomi tıkanır.
çunku kimsede malları satın alacak para olmaz.
robotların urettigi malları insanlara bedava verseniz ozamanda zenginlik olmaz çunku zenginlerin mallarının sermayesinin bir hukmu kalmıyor.

Cevap 1: Dünyadaki üretim arttıkça ve üretimin dağıtımı tabana yayıldıkça bir gün gelir dünyadaki herkes zengin olabilir.

buda imkansız.
çunku şuanda üretimin artması ticaret yapanlar için olumsuz bişeydir mallar nekadar az uretilirse (kıt olursa) fiyayları ve karı okadar yuksek olur. bolluk olumsuz bişeydir ticaret için.
uretimin dagıtımı ise tabana yani işçilere yayılması için işçinin emeginin yani üretme yeteneginin tam karşılıgını vermek gerekirki ozaman işçiyi çalıştıran kapitalist 1 kurus kar payı alamaz.
bunuda hiç bir patron yapmaz.

senin dedigin uretimin tabana yayılması birtek sosyalizm de gerçekleşebilir.

Novek, bunları bugün için söylemiyorum. İleride bir gün dünyadaki üretim çok fazla artar ve dünyanın yönetimi de adil insanlar tarafından yürütülürse herkesin zengin olabileceği bir dönem yaşanabilir.

Hemen hemen her şeyi robotlar üretirse zenginler
niye var olmasınlar? Üretim robotlar tarafından yapılırsa ve üretim çok bollaşırsa herkes zengin olabilir. O dönemde de yine mağazalar olabilir, yine ticaret olabilir. Belki o dönemde iş yapabilenler çok zengin olabilir; robotların üretimde kullanılması sebebiyle çalışmayanlar az zengin olabilir. Üretim robotlar tarafından yapılıyor olacağı için çalışmayanların maaşlarını devlet verebilir. Dünyanın yönetiminde adil insanlar olursa bölüşüm adil olarak yapılabilir.

Söylediğimin olabilirliğinin misali yaşadığımız günümüzdür. Günümüzde insanlar 50 yıl öncesine 100 yıl öncesine göre çok daha fazla maddi imkânlara kavuşmuşlardır.
Günümüzde üretimin eski dönemlere göre çok artması sebebiyle çoğumuzun evlerinde; bilgisayarlar, televizyonlar, buzdolapları, çamaşır makineleri, bulaşık makineleri gibi pek çok eşya mevcuttur. Eski zamanlarda yaşamış olan zengin insanların sahip olamadıkları pek çok eşyaya günümüzde fakir insanlar bile sahip olabilmektedirler.

Konu Cihannur tarafından (07-17-2010 Saat 19:09 ) değiştirilmiştir..
Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 7 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 7 Misafir)