04-12-2008, 00:29 | #1 |
Tartışıyorum...301. madde değişiyor.
Gündemimiz 301. madde.
AK Parti, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301 ve 305'inci maddeleriyle ilgili değişiklik değişiklik teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklif, 301'inci maddede yer alan, "Türklüğü" ibaresinin, "Türk Milleti", "Cumhuriyeti" ibaresinin de "Türkiye Cumhuriyeti" olarak değiştirilmesini düzenliyor. Teklifte yer alan 301'inci madde şöyle: (1) Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, 1'inci fıkra hükmüne göre cezalandırılır. (3) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz. (4) Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması Cumhurbaşkanı'nın iznine bağlıdır. Mevcut hali TCK'nın 301'inci maddesinin yürürlükteki mevcut hali ise şöyle: (1) Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini, Devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (3) Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede, bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır. (4) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz. Muhalefet çok sıkı tedbirler aldı. Özellikle MHP bu konuda 2 trilyon harcayacağını toplumu bilinçlendireceğini belirtti.. 301 in tamamen kaldırılması doğrumu olur? Demokratikleşme sürecinde bu maddeler bir engelmi? Bu değişiklikler, Türkiye Cumhuriyetine, TBMM ye ve yargıya hakaret etme hakkı doğururmu? Edenler suç teşkil etmezmi? Almanya, Hollanda, İtalya gibi Avrupa ülkelerinde buna benzer anayasa maddeleri olmasına karşın, Neden Türkiye üzerinde bu baskı var?
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
04-12-2008, 00:33 | #2 |
Öncelikle bence yerinde bir degisiklik..bir kac istisna disinda düsünce özgürlügünün önündeki bu engel kaldirilmalidir evet avrupada örnekleri var ama avrupada bu alanda pek fazla vukuat yok..
|
|
04-12-2008, 00:37 | #3 |
301 in değişmesi bakın kimleri kurtaracak
Halen yargılananlar Aydın Engin, Agos Gazetesi yazarı [2] Abdurrahman Dilipak, gazeteci Murat Coşkun, yazar Ahmet Önal, yayıncı Ali Rıza Vural, Doz Yayınevi editörü Enis Mazhar Tayman, Tempo dergisi yazarı Neval Barlas, Tempo dergisinden sorumlu yazıişleri müdürü İbrahim Güçlü, Kürd-Der yöneticisi Erhan Kara Erol Özkoray Ersen Korkmaz, gazeteci Necmettin Salaz, gazeteci Ferhat Tunç, sanatçı Faruk Çakır, yazar İsmail Beşikçi, yazar Mehmet Ali İzmir, gazeteci ve yayıncı Ferzende Kaya, gazeteci ve yayıncı Ahmet Şah Ayaz Murat Ayaz Murat Pabuç, yazar Osman Tiftikçi, yazar Sırrı Öztürk, yayıncı Ragıp Zarakolu, yazar, yayıncı Serhat İncirli, gazeteci Sinan Kara, gazeteci Tuncay Özkan, gazeteci, yazar Cüneyt Arcayürek Adnan Bulut Mahkum olanlar Hrant Dink, Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni, altı ay hapis cezasına çarptırıldı, suikast sonucu öldürüldü Aziz Özer, Yeni Dünya İçin Çağrı ve Güney dergilerinin sorumlu müdürü, üç ayrı davanın ikisinde altışar ay hapis, birinde 720 YTL para cezasına çarptırıldı Eren Keskin, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Başkanı, 10 ay hapse mahkum edildi Erkan Akay, Yeni Dünya İçin Çağrı dergisinin okuru, bir yıl hapis cezası aldı Fatih Taş, yayıncı, altı ay hapis aldı Hanefi Bekmezci, Eğitim-Sen Tunceli Şube Başkanı, altı ay hapis cezasına mahkum oldu Hüseyin Ser, sendikacı, altı ay hapis cezası aldı Hüseyin Bektaşoğlu, DTP Erzincan İl Başkanı, bir yıl hapis cezasına çarptırıldı Mustafa Balbal, yazar, 10 ay hapis cezasına mahkum edildi Ejder Öziç, radyocu, altı ay hapis aldı Zülküf Kısanak, gazeteci, beş ay hapis cezasına çarptırıldı Eren Keskin, avukat, altı ay 20 gün hapis cezası aldı, 4.000 YTL adli para cezasına çevrildi[3] Davası düşenler ve beraat edenler Orhan Pamuk Hasan Cemal Murat Belge İlhan Selçuk İsmet Berkan Haluk Şahin Erol Katırcıoğlu Elif Şafak Erol Özkoray Ahmet Şık, gazeteci[4] Lale Sarıibrahimoğlu, gazeteci, savunma sanayii uzmanı |
|
04-12-2008, 00:40 | #4 |
Abdurrahim Dilipak en demiş acaba ? Irıkçılık (ya da Türkçülük) şer'en caiz değil falan mı?
|
|
04-12-2008, 00:42 | #5 |
Tuncay Özkan ne demiş?
|
|
04-12-2008, 00:45 | #6 |
listedeki cogu ismi tasvip etmesemde bir insanin fikirlerini söylemesinden dogal birsey yoktur tabiki bunun bir siniri vardir ama düsünceyi tamamen kisitlayan bir durumda bana göre yanlis..
|
|
04-12-2008, 01:04 | #7 |
301'in mevcut haline bakınca ne kadar muğlak olduğunu bir kere daha görüyoruz. Dolayısıyla totaliter-laik yapılı Cumhuriyet Savcılığı mefhumumuzun bu muğlaklıktan istifade daha nicelerinin canını yakacağını anlamak zor değil.
Şu mevcut 301 mutlaka değiştirilmeliydi, bu teklifi 'netlik' açısından olumlu buluyorum. Kaldırılmasına gerek yok ki. Netleştirilmesi yeterli... Hepten kaldırılması pek manidar olmaz... Zaten sorunun büyük bölümünü 301. maddeden çok savcıların tutumu oluşturuyordu. Şimdi bundan kurtuluyoruz. Varsın Tuncay Özkan'a da yarasın, varsın Cüneyt Arcayürek'e de yarasın... sorular ve cevaplar Evet, 301'in mevcut hali demokratikleşme ve düşünce özgürlüğünün önünde engel, kesinlikle.. Bu değişikliklerin hiçbir kuruma hakaret hakkı doğurması sözkonusu değil, düzenleme maddelerine bakan bunu görer. Yeni maddelere göre de tabi ki hakaret yargılanır.. Avrupa'da, bizim gibi laikçi bir Cumhuriyet Savcılığı kavramı, kurumu olmadığı için savcılar kimseye kafasına göre ceza verdiremiyor. Türkiye' ye yapılan baskının nedeni; yanlış uygulamaya sebebiyet veren maddenin birçok gazeteci ve yazarı mağdur etmesi.. Özür dilemek sözle olmaz, işle olur... Hrant Dink'in ruhuna armağan olsun |
|
04-12-2008, 01:11 | #8 |
bence yapılacak değişikliğin hiç bir kötü yanı yok.. bunun nesi bu kadar olay oldu anlamıyorum.. cahilliğime verin
|
|
04-12-2008, 01:49 | #9 |
Niye Milleti bu madde bu kadar rahatsız ederki..Kaşınmayanı kaşımazlar.Şu ana kadar edilen küfürler azmı geldi.Yıllardır batının hakaretlerine maruz kaldık.Ne soykırımcılığımız kaldı nede katilliğimiz.Küfür ve hakaretler bitmedi demek .Elin Almanı ,İngilizi, fransızı gelecek basıcak sana kalayı ,hakareti biz gülümseyeceğiz.Ama aynisini biz onlara yaparsak zindanı boylayacağız.Tarihden beri Türklere kuyruk acıları olan batılının gözünde Selçuklu , Osmanlı Türk ,yada Barbar Türk ,Orta Asyalara geri sürülmesi gereken bir Millet olarak gözüktü yalanmı.Şimdi ise diretmelerin amacı kendilerini yüceltip bizleri aşağılamaları istekleridir.Ve bunun dışında kan emici düzenlerine son verebilecek tek Millet Türkler olduğu için bütün oyununu Türkiye ve Türk milleti üzerine oynamaktadırlar.Bu gün Türklüğe hakaretin cezalandırılmasını kaldırtmak isteyenler yarın Türk Milletine hakaret edilmesinin ceza olmasının da kaldırılmasını isteyeceklerdir.
|
|
04-13-2008, 16:16 | #10 | ||
Alıntı:
"Türklüğe" hakarete verilen ceza neden rahatsız ediyor ? Neden "NET"leştirilmek ihtiyacı vardır ? yeteri kadar net değilmidir ? Alıntı:
|
|||
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|