11-30-2008, 06:33 | #11 |
Selamun aleyküm arkadaslar,
size katiliyorum. Ben dis ülkede dogmus ve okumus biriyim ve türkcem sayiftir ama asla bir lisani berbat etmek istemem. bugün her genc saatlerce internet basinda ve interneti yok ise televizyon basindadir. yeni dizilerimiz artik "cool" olmus ve türkceden haric her dili kullaniyorlar. malesef bundan cocuklarimiz da kötü örnek aliyorlar. örnek: ufak yegenim evde gezinip birsey ariyor. bulamayinca yardim istiyor. yardim eden babaanne (70 yasinda) olunca arama biraz daha agir bir sekilde gerceklesiyor. benim yegen o arada: babaanne "faster" diyor. Babaanne bu kelimeyi nereden bilsin ki. ama beni gercekten sok eden yegenimin yasinin daha 5 olmasi. bu yüzden cocuklara internet ve televizyon yasagi gerekiyor bence. türkcemiz cok güzel bir dil. almanca ana dilim oldugu halde türkceyi hic birseye degismem. insallah bunu genclerimizde anlarlar ve yine öz türkceye dönerler. saygilarima F.Tutkun |
|
11-30-2008, 11:30 | #12 |
Evin içinde faster diyerek birşeyler arayan çocuk. Bu arada online sözlükten baktım; faster: hızlan yazıyor. Sizin durumunuz da epeyi zor, trajikomik hatta Tutkun.
Ben en fazla da bu yeni internet dilinden rahatsız oluyorum. Yaw, yoq gibi yazımlar sinir katsayımı artırıyor.. Bu noktalara dikkat etmemiz lazım. |
|
01-01-2009, 14:18 | #13 |
artık herşeyimiz değişmeye başladı eskiden berberler vardı şimdi hepsi kuaför oldu yada söylediğin gibi dildeki değişmelerde sadece internet ortamında değil normal diyologlarda bile geçmeye başladı bilmiyorum sonumuz ne olacak....
|
|
01-01-2009, 14:36 | #14 |
ya sormayın,neti bırakın telefonuma gelen mesajlar da böyle oldu artık.adımı tanıyamaz oldum..melek=>meleg oldu :P:
|
|
01-01-2009, 14:41 | #15 |
Günümüzde artık Türkçe öylesine yozlaşmış ki artık insanlar aralarında konuşurken "ok" "yes" gibi kavramları kendi dillerinde sanmaya başlamışlar.Bir ulusu kontrol altına almanın veya yok etmenin silah kuvveti hariç en etkili yolu kültürünü bozmaktır.Oktay Sinanoğlu bir kitabında batı uluslarının Türkiye deki oyunları arasında en önemlisinin Türkçe ye saldırı olduğunu belirtmiştir.Bu görüş kesinlikle doğrudur.
|
|
Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim |
bir, dil, turkche, türemiş, yeni |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|