Alıntı:
KaraEsref Nickli Üyeden Alıntı
Evet haklısın. Osmanlı bu politikasını kuruluş ve yükselme döneminde uyguladı. Özellikle 3. Murad ve Fatih, Türklük konusunda çok hassas iki padişahımız. Sonradan topraklar büyüdükçe bu politikadan uzaklaşıldı. Osmanlıcılık fikri benimsendi. hristiyan olsun, Yahudi olsun, herkesi kucaklayalım dendi. Peki sonuç?
Size sonucu söyleyeyim. Ülke öyle bir noktaya geldi ki Osmanlı'nın Türklüğü bile sorgulandı. Çünkü Türklük ülke bütünlüğünü bozucu unsur olarak göründü ve bu öyle abartıldı ki artık Tüklük aşağılanmaya başlandı.
Osmanlı'da duraklama döneminde Türkler için nadan-Türk dendi. Yani kaba, cahil köylü Türk. Peki Ermeniler için ne deniyordu? Millet-i Sadıka. Ya Araplar için? Kavm-i Necip.
padişah Beyazid'in bir şiirine bakın;
Türkler ne anlar aşktan Adli/ Aşkın sırrını anlamaya epeyce akıl gerek
Osmanlı saray şairi Nef'i'nin bir sözü;
Allah, Türk'e irfan pınarını yasaklamıştır
Kanuni döneminde katip olan hafız hamdi Çelebi;
Sakın Türk'ü insan sanma
Bir an bile olsa Türk'le birlikte olma
Türk eline şeker alsa, o şeker zehir olur
Türk'ün başını keserken sakın gam yeme
Baban da olsa Türk'ü öldür
Daha neler neler.. Biz başkaları rahat etsin diye Türklüğümüzü yok saymak bir yana ayaklar altına aldık. Peki sonuç ne oldu? Osmanlı buna rağmen milliyetçiliği durdurabildi mi? İsyan edenleri engelleyebildi mi? Hayır. Ülke dağıldı. Dağılmak bir yana Osmanlı Türklüğünden uzaklaşınca Osmanlıya sahip çıkıldı. hala da sahip çıkanlar var. Şu foruma bir bakın;
http://kurdcu.10.forumer.com/viewtopic.php?t=257
Bu forumda hikaye yazmıyor. Yazılanların çoğu doğru. Bu ülke yok olma eşiğine geldiğinde anadolu insanına yöneldi. Aydınlarımız, 1850'lere kadar Türkleri hiç yazmazken neden 1910'larda birden bire divan edebiyatını herşeyi bırakıp anadolu insanına yöneldiler? Milli edebiyatı başlattılar? Çünkü zora düşen Osmanlı'ya kucak açan yine Türkler oldu. Anadolu insanı oldu.
Boşuna demiyorlar tarih tekerrürden ibarettir diye. İnşAllah bu sefer dersimizi almışıszdır. Ama ben pek umut görmüyorum. Bizler tarihi çok çabuk unutan bir milletiz.
|
Biz burada Türklüğün aşağılanmasından bahsetmiyoruz.Bende zaten Türklüğü aşağılayan bir yazı yazmadı.
Yazdığın yazıda sanki Osmanlıcılık yüzünden ülke yıkıldı anlamı çıkıyor.Osmanlıcılık olsun Türkçülük olsun bunlar Fransız ihtilali sunucunda Osmanlı'nın dağılmasını önlemek için ortaya çıkmış akımlardır.Türkçülük,dağılmayı önlemek bir yana hızlandırmıştır.
Neyse konumuz bu değil konumuz Kürtler üzerinde yapılan baskılardır.Hiç kimse Türklüğünden utanmaz.Ben Türküm bunuda rahatlıkla dile getiririm.Ama Kürt'e sen Türk olacaksın Kürdüm diyemezsin diye baskı yapmanın hiç bir mantığı yoktur.Baskı radikalizmi doğurur.Nitekim PKK bu baskıdan doğmuş ve hala beslenemektedir.Bunlar bir yana bu terör örgütünün bir toplumsal desteği var.İşte açılım bu yüzde yapılıyor.O toplumsal desteği yok etmek için.
Çözüm her zaman barış ortamındadır.Baskı ile hiçbirşey çözülmez sadece varolan sorunu arttırır.
Bir Türk'ün de bir Kürt'ün de hiç kimseye baskı yapamadan kendi etnik kimliğinden gurur duyma ve bunu dile getirme hakkı vardır.
Ben bu şekilde düşünüyorum.
Bu şiiri filan ilk kez gördüm kaynağını belirtirsen sevinirim.