Cihannur Nickli Üyeden Alıntı
Lozan Antlaşması'nda Müslüman Türk ırkından farklı ırklara sahip olan Müslüman ırklar neden azınlıklarımız olarak kabul edilmemişken (Kürt Azınlık, Çerkez Azınlık, Arap Azınlık, Laz Azınlık yokken), gayrimüslim ırklar azınlık olarak (Ermeni Azınlık, Rum Azınlık varken) kabul edilmişlerdir. Çünkü Anadolu'da yaşayan Müslüman Anadolu Halkları bir millet (Müslüman Türk Milleti), Anadolu'da yaşayan Gayrimüslim Halklar (Müslüman Türk Milleti'nin Azınlığı Gayrimüslim Halklar) diğer bir millet olarak kabul edilmiştir. Lozan Antlaşmasına göre Türkiye'de iki millet vardır. Bunlar; Çoğunluk Müslüman Milleti (Türk Milleti) ve Gayrimüslim Azınlıklar Milleti'dir.
Türk Milleti tarifini ben bulmadım. Milletimize Türk Mileti denir. Evet, dinini değiştirip Müslüman olan bir Ermeni vatandaşımız azınlık olmaktan çıkar ve Türk Milleti'nden olur. Dikkat edin lütfen Türk olur demiyorum; Türk Milleti'nden olur. Çünkü Türk Milleti ırk eksenli bir kavram değildir. Türk Milleti, din ve kültür eksenli bir kavramdır. Türk Milleti'nin ırk eksenli bir kavram olmadığının en açık misali mübadelelerdir. Mübadelelerde Müslüman olmayan Türk etnik kimliğinden insanlar Türkiye'den gönderilmişler, Müslüman olan ama Türk etnik kimliğinden olmayan insanlar ise Türkiye'ye getirilmişlerdir.
From edatı; den, dan, den dolayı anlamlarına gelmektedir. I'm from Turkey, Türkiye'denim anlamına da gelmektedir. Türkiyeliyim sözü Kürt kardeşlerimizce milletimizin tarifi için kabul edilirse, milletimizin adına Türk Milleti yerine Türkiye Milleti diyelim.
"Almanya'da doğup büyüyen bir Türk kökenli Alman vatandaşı kendisine ülkesi sorulduğunda Almanya der." demişsiniz. Sizin bu cümlenizi "Türkiye'de doğup büyüyen bir Kürt kökenli Türk vatandaşı ülkesi sorulduğunda Türkiye der." diye de düzenleyebiliriz. Bu sözünüz, Türk vatandaşı olmayı yani Türk Irkının bir vatandaşı olmayı kabul ediyorsunuz anlamına gelir.
İfadelerim komik değildir. Dediğim gibi, Türk Milleti sözünü ve kavramını ben bulmadım. Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne kadar gayrimüslim azınlıklar dışında kalan Türkiye'de yaşayan Müslüman vatandaşlarımıza Türk Milleti denilmiştir.
Bakınız şu an yürürlükte olan Anayasamızdan misaller vererek konuyu biraz daha netleştirelim:
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Başlangıç Bölümünden Bir Bölüm:
Millet iradesinin mutlak üstünlüğü, egemenliğin kayıtsız şartsız Türk Milletine ait olduğu ve bunu millet adına kullanmaya yetkili kılınan hiçbir kişi ve kuruluşun, bu Anayasada gösterilen hürriyetçi demokrasi ve bunun icaplarıyla belirlenmiş hukuk düzeni dışına çıkamayacağı;
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Başlangıç Bölümünün Sonu:
TÜRK MİLLETİ TARAFINDAN, demokrasiye âşık Türk evlatlarının vatan ve millet sevgisine emanet ve tevdi olunur.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Madde 5: Devletin temel amaç ve görevleri, Türk Milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddî ve manevî varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Madde 6: Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir.
Türk Milleti, egemenliğini, Anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır.
Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Madde 7: Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Madde 9: Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır.
Yukarıdaki yer verdiğim maddelerdeki Türk Milleti ifadeleri konunun anlaşılması için yeterli olacaktır. Anayasamızın başka maddelerinde de Türk Milleti ifadeleri geçmektedir. 1982 Anayasası yürürlüğe girdiğinde ben 7 yaşındaydım. Okumayı yazmayı yeni yeni öğrenmekte veya yeni öğrenmiş olan 7 yaşındaki bir ilkokul çocuğunun, Türk Milleti kavramını bulup Anayasamıza yazdığını iddia etmiyorsunuzdur herhalde?!
|