03-04-2012, 20:20 | #31 | |
Alıntı:
yoksa her ikisinedemi? Konu xfce tarafından (03-04-2012 Saat 20:25 ) değiştirilmiştir.. |
||
03-04-2012, 20:33 | #32 |
|
|
03-04-2012, 20:35 | #33 |
|
|
03-04-2012, 20:46 | #34 | |
Alıntı:
İslam'ın ekonomik sistemi ile kapitalizmin birbirine benzer yanları olması ikisinin birbirleriyle aynı olmaları anlamına gelmez. İslam'ın ekonomik sisteminde de serbest piyasa var, kapitalizm de de serbest piyasa var, öyleyse ikisi de aynıdır denilemez. İslam'ın ekonomik sisteminin kapitalizmden farkları vardır. Birincisi, İslam'ın değer ölçüleriyle kapitalizmin değer ölçülerinin birbirinden çok farklı olmalarıdır. Kapitalizmde mal ve para en önemli değerlerken, İslam'da mal ve para değerler sıralamasında epey gerilerde kalır. İkincisi, İslam'da faizin olmamasıdır. Faiz, kapitalizmin temellerinden biridir. İslam'ın ekonomik sistemi incelendiğinde, İslam'ın ekonomik sistemi uygulandığında toplumun sosyal dayanışmasıyla toplumda sosyal adaletin sağlanacağı ve toplumdaki bütün fakirlere sahip çıkılacağı görülür. İslam'ın kurallarının uygulandığı bir İslam toplumunda istisnai felaket dönemleri dışında fakirler fakirliklerinden dolayı mağdurluk yaşamazlar. İslam'ın zekât ve sadaka müesseseleri sayesinde toplumun fakirleri toplum tarafından korunur ve gözetilirler. İslam'a bu yönüyle bakıldığı zaman onun sosyalizmle benzerliği görülür. İslam toplumda sosyal adaleti sağlıyor ve fakirlere sahip çıkarak onların fakirliklerinden dolayı mağdur olmalarını önlüyor, öyleyse İslam, sosyalizme eşittir denilemez. |
||
03-04-2012, 20:48 | #35 |
feodalizm biraz daha geç bugünün vahşi kapitalist coğrafyalarına yayıldı en az islamla arasında bi 300 sene vardır bence feodalizmin avrupayı sarması arasında... zaten sorunda değil... ister feodalizm,ister kapitalizm,ister xfceizm,ister armutizm... islamın ben şu izme,ben bu izme karşıyım demesi gibi bi durum olamaz... İslam sana uyman ve karşı çıkman gereken kuralları sayar... sende karşı çıkman gereken kuralları içinde barındıran sisteme karşı olursun bu kadar basit... |
|
03-04-2012, 21:09 | #36 |
Osmanlı dönemindeki sadaka taşlarını düşün novek. Maddi durumu iyi olan insanlar sadaka taşları denilen yerlere para koyuyorlar ve gidiyorlar; fakirler de o sadaka taşlarından ihtiyaçları kadar olan parayı alıyorlar. Böylelikle fakirler hem sadaka taşlarından aldıkları parayla ihtiyaçlarını gideriyorlar hem de parayı birinden direkt olarak almadıkları için gururlarının incinmesi engellenmiş oluyor. İslam'da fakirlere sadece maddi olarak yardım etmek yeterli değildir; fakirlere yardım yapılırken onların gururlarının incitilmemesi ve kalplerinin kırılmamasına da dikkat edilmesi gerekmektedir.
|
|
Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir) | |
|
|