![]() |
#11 |
![]() üstadim malesef biz icimizdeki kisir cekismelerden firsat bulamadik ki gayrimüslime kendimizi anlatalim..
en basitinden örnek vereyim yasadigim ülkede bile ayrismalar var camiler sanki Allahin evi degil ocularin, bucularin camii.. böyle oluncada biz kabugumuzu kiramiyor ve dinimizi tam olarak anlatamiyoruz kaldiki biz dinimizi ne kadar biliyoruz orasinida tartisabiliriz.. Yani biz daha tam olarak bilmedigimiz bir dini anlatmaya calisiyoruz daha dogrusu tam olarak yasamadigimiz bir dini anlatmaya calisiyoruz.. buyrun ben size diyalog iceren ufak bir anektod anlatayim.. bizim mehmet is arkadasi hansa ya hans gel Müslüman ol cennete girersin demis hans da ya islam dini cok zor demis.. mehmet yok canim ne zoru demis, hans kim simdi 30 gün oruc tutacak deyince bizim mehmet ya illaki tutmana gerek yok mazareti var bende tutmuyorum. sonra namaz var demis hans ya onunda kolayi var demis zaten bende kilmiyorum... sonra ben icki iciyorum oda haram demis bizim mehmet oda sorun degil tövbe edersin, affolur zaten bende iciyorum.. bu böyle uzamis,gitmis en son hans demiski ya ben zaten bunlari yapmiyorum ki o zaman ben müslümanmisim desene.. bizimkide o hikaye biz dini namaz ve oruca sikistirmisiz tebligi gözardi etmisiz oysaki o Alemlerin Rasülü taslanma pahasina beddua etmemis, ah cekmemis dini anlatmaya calismis ve bizim atamiz osmanli aman topraklarim büyüsün derdiylemi afrikaya, uzak doguya, balkanlara gitmis.. dikkat edin sonrada Müslümanligi secenler cok samimi dindar oluyorlar cünkü onlar bizim gibi babadan miras almadilar bu dini arastirdilar, sorguladilar ve ögrendiler yani yasayarak bu dini kabullendiler.. biz ise babadan miras aldik.. benim babam imamdir beni sabahlari namaza kaldirirdi bende giderdim lavobaya muslugun sesini acardim abdest aliyormus gibi sonra odanin isigini 5 dakika yakar sonrada zibarirdim! be kardesim namaz belki 2 dakikami alirdi.. Velhasil kelam önce kendimizi, samimiyetimizi sorgulayacagiz, ic barisimizi saglayacagiz, ümmet arasi diyalogu üst seviyeye cikaracagiz sonra hansida, helgayida, tony ide yola getiririz evelallah nede olsa altimizda mucizelerin en büyük Kuran-i Kerim var.. |
|
![]() |
![]() |
#12 |
![]() Aslında en önemli kavram bu; İslamda tebliğ.
Bence bu konuda bir arkadaşımız ayet ve hadis lerden olusan bir açıklama yapmalıdır. Tebliğin değerini ve önemini anlayında daha iyi analiz ederiz. |
|
![]() |
![]() |
#13 |
![]() Bence en önemli nokta, Diyalogdan ne anliyoruz.
1. Biz ne anliyoruz ( avam ve toplum olarak)? 2. Diyaloga öncülük yapan cemaat ne anliyor? 3. Diyalogun diger muhatablari, Yahudiler ve Hiristiyanlar ne anliyor? ve Diyalogdan ne anlamaliyiz? |
|
![]() |
![]() |
#14 |
![]() Diyalog, tebliğ kapsamındadır ve gereklidir.
Diyalog kendimizden taviz vermek anlamına gelen şeylere varmadan daimi şekilde olmalıdır. Peygamber efendimiz, diyalog kurmasaydı, kendisinin zamanında müslüman olanların belki de yarısından fazlası müslüman olmayacaktı. |
|
![]() |
![]() |
#15 | |
![]() Alıntı:
1. Toplum olarak çok büyük bir bölümümüz aklına seçim zamanında lanse edilen dinden çıkma, hristiyanlaşma gibi konuları anlıyoruz. Hep Hristiyanlıgın bizim üzerimizdeki etkisinden bahsediliyor, hiç Müslümanlığın Hristiyanlığın üzerindeki etkisinden bahsetmiyorlar. 2. Cemaat bana göre yönetim mercisi konuyu iyi temsil edemiyor. Özellikle bazı açıklamalar alt düzey insanların akıllarını karıstırıcı ve spekulasyona meyillidir. Bunlar telafi etmelidir. 3. Yahudiler hakkında bilgim yok fakat, Hristiyanlarda halkın üzerinde olumlu bir etkisi var, insan merak ettiğine yönelir bu yüzden İslamın 1. kaynakdan müslümanlardan öğrenmek istiyor. Kurumsal olarak ise; Özellikle Vatikan işi kötü niyetle kullanmak istiyor ki yaptıgı acıklamalardan anlıyoruz. Konu Seyyah tarafından (08-13-2011 Saat 03:52 ) değiştirilmiştir.. |
||
![]() |
![]() |
#16 |
![]() Bir arkadaşımız, İslamda tebliği ayet ve hadisler ile + efendimizin hayatı ile paylaşırsa cok verimli olacaktır.
|
|
![]() |
![]() |
#17 | ||
![]() Selamün Aleyküm Alıntı:
Alıntı:
Hz. Muhammed (s.a.v) 'in izinde yürüme çabasını güden bir ümmet olarak tebliğinin (diyalog) -keza bence neredeyse eş anlamda kelime olarak, biriyle diyalog kurmadan hiçbir şeyi anlatamaz, sempati duyulmasına vesile olunamaz- ters olduğunu iddia etmek bana pek akıl kârı gelmiyor, ayrıca bence bu cemaat meselesi değildir çünkü bu hareket tüm insanlığı kaplayan bir harekettir ki kendi ümmetini dışlasın hiç böyle bir şey düşünülebilir mi ? Bugün diyaloğa itilaf olanları bir yere kadar anlayabiliyorum keza ben fanatik biri değilim yanlış gördüğüm şeylerde var bunları yazacağım Allah kısmet ederse. Ancak benim yazdıklarım fikir beyanı niteliğindedir diyaloğu anlatabilecek, niteleyebilecek bilgiye sahip biri değilim bu yüzden kurgularım, örneklerim cılızdır affola. Sonuçta hepimiz ümmet şuuruyla İslam sancağını taşıma gayreti içindeyiz. Birde rahatsız olduğum şeylerden biride yiğidi öldür hakkını yeme sözünün diyaloğu eleştirenler tarafından dikkate alınmamasıdır, Allah aşkına hiç mi iyi işleri yok bu adamların ? Bakınız elbette yanlışı vardır mesela en büyük eleştiri alınan olgu Cihad'dır ancak takdir edersiniz ki ahir zamandayız bu zamanda cihad'ın büründüğü şekilleri sizler benden daha iyi bilirsiniz elbette gönül ister elimize silahı alıp vatanımızı koruyalım, hadsiz kafirlere haddi bildirelim ancak gerçekten diyaloğa gönül vermiş kişiler pasif görünsede bence fiili cihad içerisindeler, onlarda zorluk çekiyorlar, şehidlik mertebesine ulaşabilecek derecede tehlikeleri göze alıyorlar vs vs yani cihad cemaatler arasında çok farklı biçimlerde amaç edinmiş olabilir bu yüzden biraz daha ılımlı bakmak gerek düşüncesindeyim. Şimdi gelelim cemaatin kanaat önderleriyle, ülkemizdeki hayat buluş şekli arasındaki tezatlığa, ha bu benim görüşümdür kural olarak değerlendirdiğimizde buna cevap hakkım doğmuyor sonuçta cemaatlerde sosyal bir yapıdır ve kuralları vardır istersen orada kalırsın, bu yargıyı bir kenara bırakıp öznel düşüncemi ifade etmem gerekirse uygulamada bence sorun mevcut, insanın tek mürşidi Kur'an'dır Kur'an-ı Kerim iklimine bürünmüş cihad, tebliğ sevdalısı mücahidlerin öncelikle yapmaları gereken Kur'an öğretmektir, sohbetlerde mesela risale-i nur okuyup bunun üzerine konuşmaktansa Kur'an'dan ayetler okunup farklı farklı yorumların paylaşılması kişilerin ufkunun genişletilmesi gerektiği düşüncesindeyim. Birde cemaatte oluşan ast-üst ilişkisi bana ters geliyor yani belki bana öyle geliyordur bilemeyeceğim bu ilişkinin saygıdan ötürü geldiğini ileri sürenler var ama dolaylı baskının etkisi mutlaka var, tabi ki doğru uygulanan birimlerde vardır hepsini aynı kefeye koymuyorum ama yanlış uygulamalar dikkat çekiyor ve eksen kaymasına sebebiyet veriyor. Benim tanıdığım bir abi var Konya'ya gidiyor okumak için gitmeden önce Ordu'dan bağlantısı var cemaatle işte orada cemaatin evlerinde kalıyor sorumluluk veriyorlar, bir kaç evden sorumlu abi oluyor, kendine hiç vakit ayırmıyor, doğru dürüst beslenmiyor, sürekli aşırı bir ibadet ve çalışma içerisinde, sonra kardeşi de oraya gidiyor aynı münasebetle ve bu hali korkutuyor ailesini, çekip alıyor, tedavi görüyor vs vs burada yanlış bir uygulama söz konusudur el insaf, Kur'an-ı Kerim insanı putlaştırmadan yücelten tek düzendir fakat hani nerede İslami hasassiyet ? Elbette hatalar ve yanlış uygulamalar söz konusu olacaktır yer oluşumda ve devirde bunlar mevcuttu fakat yanlışlar göze batıyor ki benim kanımca genelde böyle bir düzen hakim, bakın sadece yurt içini kast ederek söylüyorum ki yapılan çalışmaları tatmin edici bulmuyorum. Fakat yurt dışında yani bence asıl merkezinde asıl hedefi çerçevesinde herşey yolunda, tabi bu benim şahsi görüşümdür. Şimdilik bir kaç kelime ettik Allah'ın izniyle umarım konunun düzeni bozulmaz görüşlerimizi, hissettiklerimiz aktarırız, yeni şeyler öğreniriz. Allah razı olsun... |
|||
![]() |
#18 |
![]() EyvAllah güzel kardeşim, yorumun ve hitap tarzın takdire şâyan.
Konu hakkındaki hâdislerdeni ayetlerdende ankaşıldığı üzere tebliğ islamda bir görevdir. İslam sadece ibadet dini değil, aktif düşünce ve icraat dinidir. Eğer aklı yerinde, imkanı müsait, düşünebilen bir insan isek, sadece namaz kılıp, oruç tutup takva sahibi olamayız diye düşünüyorum. Karınca kararınca elimizden geldiği kadar İslamı yaymalı, öğrenmeli, öğretmeliyiz. Tefekküre dalmalıyız. Mustafa hocanında dediği gibi, Kur-an insanı düşünmesi için ateşler. Kur-an'ın huzurunu, bereketini nasıl yayarım en azından kendi aileme, kendi çevreme diye düşünmek gerekir. Kur-an'ı beşeri ilimler ile anlamak gerek, günümüz yaşantısının sosyolojik, psikolojik dengelerini iyi analiz edip Kur-an ışığında yorumlamalıyız. Tebliğin önemini sanırım ki az çok anladık. Yalnız şunuda belirtmek isterim ki, bu konu altında sadece Nur cemaatinin yaptığı uygulamaları değerlendirmemeliyiz. Artık kabuğumuzdan çıkmalıyız. Tebliğ, iletişim, örnek olma İslam dini gereği olarak global anlamda bir kavramdır. Biz olayı sadece Türkler açısından ele alırsak bakış açımızı dar tutarak sağlıklı analizler yapamayız. Bu yüzden tebliğ konusunu veya namı değer dialog konusunu global bir kavram olarak ele alıp yorum yapmalıyız. Ve şunuda belirtmek isterim ki, Türkiye içi politik çekişmelerin meyvesi olan, diğer dine mensup insanlarla dialog kurmak, iletişime geçmek dinden çıkarır demek sakat bir görüştür. Bir cümle ile asıp kesmek düşüncesine güvenmemektir, özgüven eksikliğidir. Konu Seyyah tarafından (08-14-2011 Saat 04:11 ) değiştirilmiştir.. |
|
![]() |
![]() |
#19 | |
![]() Alıntı:
Allah razı olsun abi sağolasın, çok haklısın, kesinlikle global anlamda tüm İslam-i Alem'i persfektif alarak algılamaya çalışmak lazım fakat adım adım önce bu pencereden forumumuzdaki bir eksiği atabilirsek bir sonraki adıma daha sağlam geçebiliriz, şuan konuda gayet şuurlu ilerliyor bu forum tarihinde bir başarıdır, Allah razı olsun ![]() ![]() |
||
![]() |
#20 |
![]() Malesef kardeşim denetim yüksek olunca, sukunet sağlanıyor fakat hararetin az olduğu konularda katılım ve yorum oranı düşük oluyor. Bunu gördüm ve açıkcası üzüldüm. Gönül isterdi ki bağırıp çağırmadan, asıp kesmedende uzun tartışmalar yapabilseydik fakat ülke gündeminden olsa gerek ki bu her alana tesir ediyor.
Halbuki ne kadar önemli bir konu... Acep 1-2 cümle ile ortalıgı kasıp kavurup sonrada cıkmak isteyen kardeşlerimiz bu konu hakkında ne kadar donanımlı ki ilgi göstermiyorlar.. Malesef özeleşti yeteneğimiz çok zayıf daha kötüsü bunu görmeye cesaretimiz yok. Ama yinede rağbet az bile olsa bu sukunete değer. Şurada 2 kelam yeni bilgi öğrenmek bunlara değer.. |
|
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|